Димитри Стефанов и BECA | Before Creating Academy

За него сме разказвали. Срещата е втора, но със сигурност не е последна. Тепърва ще има още много какво да научаваме и за какво да разказваме около него и всички вдъхновяващи неща, с които се занимава.

Последното и, може би най-вълнуващо приключение около фотографа обаче е BECA | Before Creating Academy – първата частна академия по фотография у нас, която ще отвори врати на 1 октомври 2020 г. в малкия рай за всички фотографи – Photosynthesis.

Всичко, което е необходимо да знаеш за BECA | Before Creating Academy, можеш да прочетеш ТУК, а в следващите редове, основателят на академията Димитри Стефанов ни разказва за вдъхновението и мотивацията да се захване с нещо толкова голямо. Бъдещите планове и всички страхотни неща, които ще се случват.

______________

Отварянето на Академията ли е най-голямото предизвикателство, пред което си се изправял досега? И как изобщо взе решението да се впуснеш в такова начинание?

Дали е най-голямото или не е най-голямото не мога да отговоря. Но да това е огромен човешки ресурс и проект, зад който стои много екипна работа. Една идея е нещо много красиво, но реализацията й е нещо съвсем различно. Но както можете да се досетите без идея няма реализация и обратното. 

Не дълго след като взех решение да се прибера в България и да продължа да се занимавам само и единствено с фотография, осъзнах, че имам нужда от това начинание. Имам нужда да предам опита и знанията си на хората и да създам една общност на взаимодействие, която е основана от личности и е за личности! И мисля, че не само аз, имам нужда!

За да предприемеш тази стъпка се изисква смелост, кураж и подкрепата на много хора, които да повярват силно и безрезервно в теб и в идеята ти. Хора, които да застанат зад гърба ти и да живеят твоята мечта, дори по-силно от теб. Това е формулата зад създаването на академията!

Каква е философията, която си заложил в основите на Академията? 

Самата идея за академия означава, че всички ние изграждаме една общност, която е основана от личности и е за личности, както вече казах. Какво предшества създаването? Вдъхновение, усилия, натрупване на знания и умения, предизвикателства и среда за развитие. Това са нашите цели, това предлагаме на всеки, избрал BECA. 

За нас фотографията не е просто механизъм, технология, или инструмент, а дълбок прочит на света около нас и визуален език на всеки автор. Може би силен порив да възпитам в младите автори, точно тази философия за фотографията, е основен двигател на работата ми по създаването на академията. И силно вярвам, че, когато някой има какво да каже, ще има кой да го чуе!

С какви знания искаш да излязат курсистите от Академията? 

Преди да отговоря на въпроса ще вметна един цитат на Йозеф Куделка, който казва “Аз не се правя на интелектуалец или философ. Аз просто гледам.” 

В този ред на мисли най-искреното ми желание е курсистите на BECA да се научат да гледат и да виждат. И не само с очите си, но и със сърцето си. Поемам отговорността, че те ще получат необходимите знания, теоретични и практически, за да открият автора в себе си. Да престанат да бъдат притежатели на фотоапарат, а зад устройството да стои мисъл, концепция и ясна идея, какво искат да кажат на света чрез визуалния език на фотографията. 

Коя е най-силната ти мотивация, която те кара да не се отказваш? 

Вярата! Никога не преставам да бъда безстрашен, несломим и да гоня целите, които сънувам. Разбира се, всеки човек има нужда от подкрепа и точно тази вяра на правилните хора ме мотивира още повече да се боря за идеите и целите си. 

Какво ти е дала на теб фотографията? 

Може би, правилният въпрос е какво не ми е дала…

Кое беше нещото, което най-трудно ти научи като фотограф?

Да фотографирам. Многократно съм казвал, че да регистрираш изображения не означава да фотографираш. Както и снимката не може да се нарече фотография. Фотографията е авторска творба с дълбоко и понякога неясно послание. Но това, което я различава от снимката е нейната непреходност. 

В отговор на твоя въпрос ще кажа, че най-трудно ми беше да създавам непреходност. Да създавам фотография, която вълнува. Благодарен съм, че пътят ми като автор ме срещна с правилните хора, които ме насочваха и даваха точните отговори на въпросите ми. Или, по-точно, провокираха точните въпроси, на които сам търсиш отговорите. Това е пътят към усъвършенстването.

Мислиш ли, че у нас има култура и отношение към фотографите и тяхната работа?

Труден въпрос, на който ще се въздържа да отговорям, защото много хора могат да бъдат засегнати от моето мнение. Но силно вярвам, че в България има автори, които заслужават признание и такива, които заслужават някой да им покаже онзи път, за който споменах по-горе. Поради тази причина, ние създаваме тази академия. 

Връщайки се към въпроса, отношението към фотографията идва от визуалната култура. Мъчно е, че визуалната култура в България не е на високо ниво или иначе казано, хората не познават работата на “бащите” на фотографията. А тази основа е гръбнакът на визуалната култура, която трябва да има всеки притежател на камера, наричащ себе си фотограф.

Вярвам, че в нашата академия, ние ще променим това, защото е основна цел на всички лектори и гост-лектори. Затова и заставаме на 100% зад идеята на този огромен проект. 

Посланието, което заляга в идеята на Академията е “остави следа”. Каква след искаш да оставят твоите курсисти след себе си? 

Такава, каквато вярват, че трябва да оставят. Такава, за която мечтаят. Но следите се оставят само тогава, когато зад тях стоят стъпките на един истински автор. 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!