“Като нямат хляб, да ядат пасти”

Факти: “Ако живеех с 400 лева, първо щях да платя уроците по математика на сина ми”, заяви финансовият министър Владислав Горанов по Нова тв. На въпрос на водещата Диана Найденова няма ли първо да си плати сметките, той допълни: “Бих опитал да си платя всички сметки, докъдето остане… Не винаги е имало ток… “

Електрическата крушка с нажежаема жичка или електрическата лампа е осветителен уред, източник на изкуствена светлина, която се излъчва от проводник, нагрят при протичането на електрическия ток през него. Смята се, че електрическата крушка с практическо приложение е създадена от Томас Едисон през декмври 1879 година. Той прави първата публична демонстрация на осветление с нажежаема жичка.

Първият министър на финансите в България е Григор Начович. Назначен е на 5 юли 1879 година.
Владислав Горанов стана финансов министър на 7 ноември 2014 година – 135 години след първата крушка и 135 години след първия български финансов министър. През същата тази година човечеството изобрети Смарт осветление – LED крушки с по-силна светлина, за сметка на по-евтина енергия. Смарт осветлението не дразни очите и намалява сметките за ток драстично.

Размисъл: “Не винаги е имало ток” са думи, които не бива да излизат от устата на министър. Защото е нагло и високомерно към хората. Не само към тези, които живеят с 400 лв. месечно, а към всички.
“Икономическият растеж е единственият устойчив източник за нарастване на доходите на хората и увеличаване на тяхното благосъстояние.” Това е част от предизборната програма на ГЕРБ – партията, издигнала Горанов за финансов министър.
Знаем, че финансовото благосъстояние на държавата ни зависи от всички български граждани. Даваме си ясна сметка, че подобряването на икономическото състояние на най-бедната страна в ЕС, не става с магическа пръчка. И че всички трябва да се потрудим яко, за да подобрим финансите си – и частни, и публични.
Но… Знаем и, че министърът, вместо да изпраща децата на хората на уроци по математика от екрана – може би е имал предвид, че в СМГ е топло, първо трябва да се погрижи за запушване на пробойните в бюджета. Знаем, че около 2 млрд. лв. от ДДС годишно не влизат в хазната. Митниците също не успяват да съберат достатъчно от акцизи и мита. А когато не достигат приходите, има проблем във всички разходи. Знаем също, че имаме неефективна и тромава държавна администрация. Знаем и, че сивата икономика в България е около 30-35%. А това създава нелоялна конкуренция с легалния бизнес, който плаща тези 400 лева и иска да плаща повече.
Знаем и, че огромен дял от бюджетни разходи на България пък, изтичат под формата на субсидиране на закъсали държавни предприятия – бюджетни паразити като БДЖ и Български пощи, например. За десет години само в пътническите превози са излети субсидии за 2 милиарда лева.
Знаем също, че живеем в ерата на Стив Джобс, Марк Зукърбърг и Бил Гейтс. Знаем също, че в нашия век хора изобретиха дистанционното за телевизора, тъч скрийна, безжичното електричество, 3-D принтера, смартчасовниците, вода на Марс… А тук си говорим за тока като за лукс.
Знаем също, че ако нямахме ток, нямаше да видим това интервю и да чуем тези думи.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!