Този кодекс се позовава на Конституцията на Република България и нейните международни споразумения, свързани с човешките права. Съобразен е и със собствените ни морал, хигиена, чувство за мярка и уважение към обектите и субектите на новините.

1. Ще публикуваме проверена информация. Защото не обичаме клюки и внушения.
2. Ще бъдем обективни и безпристрастни. Защото не обичаме манипулациите и държим да сме честни.
3. Ясно ще разграничаваме личното мнение/на екипа или на хора, чието мнение сме потърсили/ с новини, факти и информация. Защото ничие мнение не е меродавно.
4. Категорично ще разграничаваме новина и информация от реклама и PR- съобщение. Защото редакционната ни политика не се определя от търговския отдел на медията.
5. При коментари и анализи ще се стараем да предоставим на нашите читатели разнообразни мнения, позиции и гледни точки. Защото не искаме да заемаме ничия страна, освен тази на истината.
6. Няма да лепим етикети, грозни квалификации и епитети на публични фигури. Защото имаме хигиена на говорене и писане.
7. Ще уважаваме неприкосновеността на личния живот на обектите и субектите на новините. Защото той е право на всеки човек.
8. Няма да безпокоим хора в скръбта им. Защото не сме лешояди.
9. Няма да публикуваме материали, насърчаващи омраза, насилие и агресия. Защото насилието никога не е оправдано.
10. Няма да публикуваме материали, свързани с расова, религиозна, етническа, полова дискриминация. Защото не толерираме дискриминация под никаква форма.
11. Няма да публикуваме материали, обиждащи сексуалната ориентация на обектите и субектите на новините. Защото уважаваме човешките права и достойнство.
12. Ще спазваме презумпцията за невинност и няма да квалифицираме никого като „престъпник“ преди влязла в сила присъда. Защото законът е над всички.
13. Ще използваме скрита камера, микрофони и други специална техника, само ако няма друг начин да получим важна за обществото информация. Защото не сме тайни агенти, а журналисти.
14. Няма да разкриваме поверителните си източници на информация. Защото това е добрата журналистическа практика.
15. Няма да държим винаги да сме първи. Защото “в журналистиката винаги е имало конфликт – да го направиш пръв или да го направиш както трябва.” /Eлън Гудман/. Ние предпочитаме второто.
16. Ще публикуваме ясна поправка, ако сме публикували неточна информация. И ще се извиним. Защото коректността ни е приоритет.
17. Няма да разкриваме самоличността на деца в беда. Защото подобна травма в детството е отпечатък за цял живот.
18. Няма да правим сензация от човешки трагедии, природни бедствия, катастрофи, насилие, жестокост и агресия. Защото личната ни хигиена не го позволява.
19. Няма да се поддаваме на политически, икономически или друг натиск. Защото искаме да запазим авторитета на професията, която упражняваме.
20. Публичните лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот. Ще разкриваме информация за техния личен живот, само когато това се налага от обществения интерес. Защото такава е практиката на Европейския съд за правата на човека.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!