Поне в такива дни да помълчим…

Отиде си първият демократично избран президент у нас. Д-р Желю Желев. Идеалист. От онези, които не се раждат всеки ден. От онези, които трудно виреят в материални, консуматорски общества. Благ, благороден, деликатен, чувствителен.

Отиде си тихо и достойно. Без излишен шум и мрънкане. Така, както и живя.

Изпратихме го с почести, както заслужава. Дойдоха много държавници. Бивши и настоящи. С няколко изключения. Кой от присъстващите е бил искрен, кой протоколен, кой лицемерен, никой от нас от нас не може да твърди с убеденост. Но го направихме отново. Изписаха се стотици коментари, анализи, мнения, статуси в социалните мрежи кой е отишъл и защо е бил на поклонението и кой не е присъствал и защо не е бил там. Обвинения за тези, които присъстваха и нападки за онези, които отсъстваха. Бяха направени сравнения между президента Желев със сегашния премиер, със сегашния президент, с бивши министър-председатели. С други държавни глави.

Обвинения, размахани пръсти, тежки думи, клетви. Пак залепихме обидни епитети на живите. Пак политиканствахме. Пак осъждахме. Ровехме за скандали, извадихме на показ жълтото, гледахме кой до кого е застанал пред ковчега. И пак оценихме някого „post-mortem”. Разпознахте ли се? Наистина ли не можем да преценим, че понякога е по-добре смирено да наведем глава и да помълчим. Поне за малко. В памет на голям Човек. Наистина ли не знаем, че присъдите не ги раздаваме ние. Че кой е прав и кой е крив решава друг. Че да съдиш, да раздаваш оценки на живите и да ги нападаш, не е истинска почит към починалия!

Д-р Желев живя достойно, оттегли се от политиката с високо вдигната глава и ще бъде запомнен така. От онези, които могат да помнят. Нека помълчим в негова памет. И да не го убиваме втори път, политиканствайки над ковчега му.

… който от вас е без грях, нека пръв хвърли камъка!“

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!