ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО: Борис Праматаров

Галактически ягоди, пътища в небето, паралелни вселени, фермери-магьосници, космически пътешествия, а вместо гориво – листа от дърветата. Как изглежда бъдещето на София в представите на най-младите ѝ обитатели?

Днес ви срещаме с последния талантлив художник, участник в ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО – Борис Праматаров.

Творбата на Борис, създадена по разказите на учениците от УВЕКИНД, може да бъде посетена до 17 октомври, ще бъде позиционирана  до входа на Национална галерия “Квадрат 500”.

На 17 септември ще е активирана и онлайн платформа в сайта на КО-ОП, в която творбите са представени в дигитална форма и съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите. 

Вижте ги тук: https://www.ko-op.bg/postcards-from-the-future 

Видео: https://youtu.be/XowmrA5izwE 

ЗА БОРИС ПРАМАТАРОВ:

Борис Праматаров завършва НХА със специалност „Книга и печатна графика”, продължава с Кралската академия за изкуства в Гент, а след това специализира илюстрация в Дуксунг (Сеул) и Висшето училище за изящни изкуства „Синт Лукас“ (Гент). 

В работата си той намира вдъхновение в контрастите, съпоставянето и търсенето на баланс между доброто и злото, тъжното и смешното, красивото и грозното. Водещи в изкуството му са черната и бялата боя, а рисунките му отразяват реалността такава, каквато той я вижда. 

Автор е на 8 книги, през 2015 г. се подписва под първия си анимационен филм, а две години по-късно става носител на първата награда на комикс фестивала Фумето в Швейцария. Негови илюстрации са се появявали в Ню Йорк Таймс, Стандарт (Белгия), Капитал (България) и е правил рисунки за Volcom (Амстердам), Dr. Martens (Гент) и EXE club (София). 

Повече за Борис Праматаров и работата му ще намерите тук. 

За Национална галерия „Квадрат 500”:

„Квадрат 500” — най-новата и най-голяма сграда на Националната галерия, е открита на 25-и май 2015 година. В 28 зали на четири нива са изложени 1700 произведения на български и чуждестранни художници от богатия фонд на галерията, който наброява над 42 000 музейни единици.

Началото на българската колекция се поставя през 90-те на XIX в.. По-голямата част от чуждестранната колекция е формирана през 80-те на XX в. В експозицията са включени творби, представящи българското изкуство от средата на ХІХ век и от XX век, европейско изкуство от ХV-ХХ век, образци от Азия, Африка и Америка.

***

Проект на КО-ОП, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община – СП “Култура” 2021.

С подкрепата на: Velis Vineyards и Rebrand.

Благодарности към екипа и учениците на Uwekind International School, Сдружение Трансформатори и Twin Pickles.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!