ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО: Вяра Бояджиева

Котки, роботи, колела, плаж “София”, слънчева енергия, пънк прически, насекоми. Как изглежда бъдещето на София в представите на най-младите ѝ обитатели?

Днес представяме първия художник, участник в ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО – Вяра Бояджиева.

Творбата на Вяра, създадена по разказите на учениците от УВЕКИНД, може да бъде посетена до 17 октомври ще бъде позиционирана  до входа на САМСИ – Софийски арсенал – Музей на съвременно изкуство.

На 17 септември ще бъде активирана и онлайн платформа в сайта на КО-ОП, в която творбите са представени в дигитална форма и съпътствани от видео материали с включени истории от децата и творческия процес на авторите. 

Вижте ги тук: https://www.ko-op.bg/postcards-from-the-future 

Видео: Вяра Бояджиева | ПОЩЕНСКИ КАРТИЧКИ ОТ БЪДЕЩЕТО 

За Вяра Бояджиева:

Вяра Бояджиева Завършва висшето си образование, степен бакалавър – специалност „Комикс и илюстрация“, в Академията за изящни изкуства в Болоня и е в процес на обучение в магистърска степен в Cambridge School of Art – специалност „Детска илюстрация“. През 2018 печели първа награда в конкурса BUCHSCHMUCK, организиран от Гьоте институт в София. През 2020 г. печели наградата на V&A Illustration Awards, една от най-престижните награди за илюстрации във Великобритания, в категорията Student Illustrator of the Year за илюстрацията „Вълната” от книгата „Индули“. Има издадени 5 корици, 2 илюстровани книги и участва в редица изложби в България и Европа.

За Софийски арсенал — Музей на съвременното изкуство / САМСИ

Разположен в Южния парк на София, на бул. „Черни връх” № 2, Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство е филиал на Националната галерия. От 2011 г. до днес в програмата на музея са представени над сто събития от разнороден характер. През 2015 г. и 2016 г. са инициирани нови проекти, част от които е „Пространство – публика”, който представя пространствени визуализации, обвързани със сградата на музея, нейната история, трансформация, хората, които я посещават. „Автобиография” пък развива документирането на съвременното изкуство от 1990-те насам, а „Театър в музея” подкрепя създаването на спектакли и обогатява експозиционните зали с нови идеи, значения и живот.

 

Сградата на музея е недвижима архитектурна културна ценност с местно значение, част от историческия комплекс „Софийски Арсенал”. Построена през 1916 г., първоначално тя е използвана за производство и склад на артилерийски амуниции. През 30-те години до края на Втората световна война в нея се помещава щабът на Школата за запасни офицери. От началото на 1970-те до 2003 г. е предоставена на новосъздадената Национална галерия за декоративно-приложно изкуство.

***

Проект на КО-ОП, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община – СП “Култура” 2021.

С подкрепата на: Velis Vineyards и Rebrand.

Благодарности към екипа и учениците на Uwekind International School, Сдружение Трансформатори и Twin Pickles.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!