Сигурно заради късата памет Румен Гечев бърка сметките

През юни 1996 година родителите ми заминали за Англия, а мен оставили на баба и дядо. В края на 1999 г., когато посрещнах мама на летището, не я познах. Тя и сега плаче от време на време, особено когато слуша Cats in the Cradle или като ми разказва, че съм й казал: Знаеш ли, все едно не седя с теб, а с някоя твоя приятелка, аз не те познавам…
Разказва ми и защо са заминали. Тя много обича България и все отказвала на тате да заминат и го убеждавала, че и в България може. И можело. Имали заведение, направили и второ, вървяло им. И какво като имахме пари, казва мама, не можехме да бъдем щастливи, защото приятелите ни около нас не бяха щастливи. Купили и жилище и взели заем от банка, мама- вечният оптимист, вярвала, че всичко ще е наред в нейната България и приятелите пак ще са щастливи. В края на април 1996 лихвата по кредита станала 108%. „И това ще превъзмогнем“, твърдяла мама. Но на 3-ти май трима български полицаи били разстреляни при някаква операция, а вътрешният министър цял ден бил неоткриваем. Вечерта го намерили медиите, подпийнал, весел на конкурс за красавици. На другата сутрин мама и дядо, лека му пръст, пиели кафе и преглеждали пресата. Мама се разплакала и казала на дядо: “Ти ме излъга. Ти ме убеди да гласувам за твоята БСП (дядо беше най-добрият човек на света и това не е само моето мнение и силно вярваше в лявата идея). Аз не искам да живея в държава, в която разстрелват полицаи като кучета! Не искам да живея в държава, в която властта е пияна, а и опиянена от себе си, не мога да остана тук, където всеки ден обеднявам, въпреки че се скъсваме от работа! Не виждам приятелите си, защото не могат да си позволят да излязат и за по едно кафе.” И мама прелистила вестника на страницата с обявите за екскурзии… избрала Лондон. А дядо също плачел.

Така се разделих с родителите ми за цели три години и половина. И тази раздяла още ни тежи и на тримата. И мама и тате се разделиха.
Днес аз и тате сме в Лондон. Мама е в България – мама винаги ще прощава на България. Аз още уча. И аз обичам България, но още се колебая дали да се върна.
Един от виновниците да се разделя с родителите ми през 1996 днес е в българския парламент. Той не знае за мен, за мама, за тате, за дядо. Но аз го познавам! И помня, не него, помня 1996!
Той не я помни… Забравил е и да смята, въпреки че е професор по икономика. И нас не ни смята. Но ние, които през 1996 бяхме тригодишни, вече сме големи и можем да смятаме. И не само.
Аз съм виждал тази банкнота, когато бях на 4.

snimka1

И когато проф. Румен Гечев и Мая Манолова размахаха отново тази банкнота, но замениха Майстора с финансовия министър (те всичко могат да подменят),

snimka

реших да посмятам.
16 милиарда дълг, разделен на 7.5 милиона, в които съм и аз, е равно на 2133 лева. Не ми излиза 10 000.
12 милиарда стар дълг, взиман от други правителства плюс 2 милиарда необезпечени задължения по договори на правителството Станишев е равно на 14 милиарда. И взех да добавям – 2 милиарда за Белене, 1 милиард за Цанков камък…Боже, станаха 17 милиарда. Ами 2 милиарда за КТБ? Повече и аз не искам да си спомням…ще станат мноооого.
Повече дълг трябва да иска правителството. И ние ще го платим, да не си кривим душите, така е – няма кой друг. Но ще го платим не заради днешното правителство.
Така че, аз съм готов да плащам. И мама плаща.
Направиха ни длъжници, те – тези, които ни обраха и финансово, и човешки.
И, проф. Гечев, Вие ми дължите детството с моите родители, дължите на мама и на тате първите ми рисунки, дължите им първите ми сричания, дължите ни много празници, дължите ни щастието!
И ето Ви една задачка, нали сте професор:
Преизчислете дълга си към моето семейство в пари и го умножете по хилядите семейства като нас.
И да ни върнете парите, не можете да ни върнете живота!

_________________

*Заглавна снимка: Unsplash.com

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

 1. Жалко млади приятелю!
  Голяма част от информацията за истината за тези години /и тези преди тях/не
  се знае от голяма част от нашият отруден народ/а той е прекрасен народ/-тя е прикрита ,а съзнанието на хората ежечасно,не-ежеминутно, се залива с помия от манипулираща информация…
  Ето жалката истина:по признанието на един полски евродепутат събитията на Майдана-Киев
  са режисирани и проведени от западните идеолози/разбирай на първо място САЩ/
  а убийствата на хора и полицай там са извършени от полски снайперисти…
  Направи нужните справки и ще видиш аналогията на събитията,почерка на организаторите и тук и там и в Северна Африка и в Сирия и в Ирак и къде ли не…
  Бъди жив и здрав и винаги се бори за истината,не се оставяй да бъдеш подвеждан,използван за нечии чужди интереси…
  ВЪРНИ СЕ В БЪЛГАРИЯ И ПОМОГНИ ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ ВСИЧКИ ПОДЛОГИ НА ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ…

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!