Това е България – България на добрите новини! (26.07 – 02.08.19г.)

Нестихващи добри послания, идеи, новини, успехи, победи и каузи ни заливат постоянно. Намираме ги все по-лесно, все повече и това ни радва и обнадеждава!

Вижте какво се случи през седмицата и споделете хубавите новини!

*Заглавна снимка: Тодор Иванов 

____________________

Исторически успех с първата победа на националите ни по баскетбол на колички

Националният ни отбор по баскетбол на колички записа първата си официална победа в историята след като на Европейското първенство, дивизия С, момчетата победиха отбора на Унгария с 50:33. София е тазгодишният домакин на Европейското първенство и още в деня на откриването отборът ни постигна този страхотен успех!

*Снимка БФБ

____________________

Сестри Стоеви ще продължат да се състезават за България

След многократни срещи и разговори с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и състезателките по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, както и техните родители и адвокати, двете официално заявиха, че ще продължат да се състезават за България. Въпреки разногласията им с Българската федерация по бадминтон, те заявиха, че са решили да поставят националния интерес на първо място и ще участват в състезанията от международния календар за спечелване на квоти за Олимпийските игри в Токио през 2020г.

Министерството на младежта и спорта се ангажира да гарантира, че програмата на сестрите ще бъде изпълнена до Олимпийските игри. Решението им обаче не прекратява процеса по разрешаването и изясняването на обективната истина между тях и ръководството на федерацията, като министерството не може да бъде страна по казуса.

____________________

Анимацията по “Физика на тъгата” с премиера на фестивала в Торонто

Анимацията на Теодор Ушев “Физика на тъгата” по едноименния роман на писателя Георги Господинов ще направи своята световна премиера на кинофестивала в Торонто през септември тази година. Филмът ще е с продължителност 27 минути и ще има английска и френска версия. Английската версия е озвучена от актьора Доналд Съдърланд и сина му Росиф.

В Youtube вече има и качен откъс от анимацията.

____________________

Откриват първата денонощна библиотека у нас

Мартина Георгиева и Цветомира Гяурова са авторите на идеята у нас да отвори врати първото денонощно пространство за учене. На 1 октомври 2019 година се очаква да се реализира проектът им “Study hub”. Библиотеката ще бъде отворена 24 часа и засега в инициативата са се включили над 1000 студенти, които споделят идеята, че имат нужда от подходящо денонощно място, на което да могат да учат и да работят. За реализирането на тяхната идея Столична община отпуска 3000 лева, а момичетата участват и по програмата “Социални иновации”, откъдето също печелят финансиране. Университети в София също подкрепиха проекта, а от благотворителен базар бяха осигурени още 1000 лева.

Пространството ще бъде отворено в близост до Висшето училище по телекомуникации и пощи и ще разполага с 50 свободни места и всичко необходимо като компютри, мултимедийна зала, специализирана литература и място за отдих. Всяки студент ще може да си закупи карта, с която да си осигури достъп до всяка част.

____________________

Доброволци от Пощенска банка се включиха в обновяването на екопътека на Витоша

Доброволци от Пощенска банка се включиха в обновяването на горска екопътека на Витоша в местността Златните мостове. Заедно с екипа на природния парк и семейството на Ваня и Евгения Джаферович, доброволците се включиха в инициативата “Зелени истории на открито”. От екипа на Пощенска банка поставиха табели с интересни истории за характерни растителни видове в района, сложиха пейки за пикник “витошки тип”, почистиха мястото и монтираха детски люлки.

Повече за инициативата може да прочетете ТУК.

____________________

Националният ни отбор по химия се завърна с 4 медала от Олимпиадата в Париж

51-та Международна олимпиада по химия в Париж беше страхотен успех за българския национален отбор, който донесе 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала! Четиримата ни най-добри ученици по химия взеха участие в състезанието заедно с представители на още 79 държави от цял свят. Ето ги и победителите:

Евгени Стателов, 12 клас, ЕГ “Пловдив” – златен медал

Камен Петров, 12 клас, НПМГ София – сребърен медал

Дамян Францов, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ София – бронзов медал

Официалното награждаване се проведе на 29 юли в Конгресния център на Фондация Дома на химията в Париж.

____________________

Български архитект ще проектира антарктическа лаборатория

През май месец беше обявен конкурс за избор на проектант за лабораторен блок в антарктическата ни база на остров Ливингстън. “Пи Ес Архитекти” с ръководител Пенка Станчева е класирана на първо място, а второто място остана за проектантски колектив с ръководител арх. Деяна Алшех – Аржентина. Класираният на първо място в конкурса ще получи задание да създаде работен проект за лабораторията на стойност 950 000 лева без ДДС.

Новата лаборатория се създава заради необходимостта на експедицията да осъществи геоложки, биологични, медицински и екологични научни изследвания.

____________________

Български хор се върна с награди от конкурс в Италия

Русенският ход “Св. Георги Победоносец” взе участие на международния хоров конкурс “Seghizzi” в италианския град Гориция. Българите спечелиха три медала и специална награда за своето представяне. Заедно с тях в конкурса се включиха представители на Италия, Испания, Украйна, Полша, Австрия, Канада, Индонезия, Филипините и Япония. Това съвсем не е първият успех за русенския хор. Досега има спечелени множество награди, както у нас, така и в Европа.

____________________

Вълко Чобанов е тазгодишният носител на наградата БАЗА

Софийска градска художествена галерия представи изложбата с номинираните за наградата за млад съвременен артист “БАЗА”. Тази година победителят е 28-годишният Вълко Чобанов. Наградата е двумесечен престой в Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София. За първото място бяха номинирани 8 млади артисти по регламент на възраст до 35 години – Александър Александров, Венета Андрова, Милена Георгиева, Невена Екимова, Мария Налбантова, Радостин Седевчев, Севда Семер и Вълко Чобанов.

Наградата БАЗА в България е основана по инициатива на Мария Василева. Сред досегашните носители на наградата са Рада Букова, Антон Терзиев, Викенти Комитски, Александра Чаушова, Димитър Шопов и Мартин Пенев.

____________________

Пускат нови електробуси в Бургас

56 нови електробуса ще бъдат пуснати в движение в Бургас за удобство на пътниците, по-бързо придвижване и по-чист въздух. Проектът се осъществява по Оперативна програма “Околна среда”. Електробусите ще се използват за градския транспорт, който в момента се обслужва от 67 автобуса “Соларис”, 10 автобуса “Тедон” и 22 тролейбуса и маршрутки.

____________________

Започна изграждането на компостираща инсталация в Монтана

Кметът на града Златко Живков и ръководителят на управителния орган на оперативна програма “Околна среда” Валерия Калчева направиха заедно първа копка за изграждането на компостираща инсталация за разделно събиране на отпадъци. Стойността на проекта възлиза на 6 150 000 лева, от които 85 на сто са безвъзмездна помощ от Европейския съюз. “Това е поредната стъпка на местната власт в последователната политика за подобряване на околната среда и качеството на живот на хората тук” заяви кметът Живков. Изграждането на инсталацията ще даде възможност отпадъкът да се превърне в ресурс – биотор/компост. Капацитетът на съоръжението за преработка е 6150 тона годишно.

____________________

Инсталация за биоотпадъци ще бъде построена до Ясно поле

Компостираща инстаналация за зелени и биоразградими отпадъци ще бъде построена и в землището на с. Ясно поле. Стойността на проекта е 5,5 милиона лева и се реализира по Оперативна програма “Околна среда”. Капацитетът на съоръжението е 6200 тона годишно и ще обслужва 30 000 жители.

____________________

Българска експедиция ще проправи нов маршрут към връх в Пакистан

Четири български алпинисти ще се опитат да направят примерни изкачвания в долината Чаракуза, разположена в планината Каракорум, Пакистан. Целта на експедицията е връх “Nayser Brakk”, чиято височина е 5200 метра. Досега нито един българин не е покорявал върха. Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК “Млад дихател” ще се отправят към долината с амбициозната цел да проправят съвсем нов маршрут за изкачване. “Ние ще катерим по изцяло скален терен, в отвес. Идеята ни е да прокараме нов маршрут по “NayserBrakk” или по някой от околните ненаименеувани върхове по изцяло скална стена. Техническата сложност на този вид катерене е много по-висока. Изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен” каза Руслан Вакрилов.

____________________

Христо Стоичков дарява парите от продажбата на книгата си в Стара Загора за благотворителност

Приходите от продажбата на биографичната книга “Историята” на Христо Стоичков в Стара Загора ще бъдат дарени за лечението на 32-годишната Камелия Добрева, която страда от онкологично заболяване и има нужда от 328 хиляди евро за присаждане на стволови клетки в Германия.

Трансплантацията трябва да се извърши докато жената е в ремисия, а сумата е непосилна за семейството й.

____________________

Приемат документи за лична помощ на хора с увреждания в Дупница

От 01 август в Дупница започна приемът на документи за включване в механизма “Лична помощ” по реда на Закона, който е разработен в подкрепа на хора с увреждания. От него ще могат да се възползват хора, на които е изготвена индивидуална оценка на потребностите с определн брой часове за лична помощ от дирекция “Социално подпомагане” – Дупница.

Документите могат да бъдат подавани по настоящ адрес на лицето с увреждане. Те се приемат в деловодството на общината. Комплектът следва да съдържа – заявление/декларация, направление, издадено от Дирекция “Социално подпомагане” – Дупница, с определния брой часове за лична помощ и документ за смоличност. Предпоставянето на лична помощ ще започне от 1 септември 2019 година, като завявления за включване в механизма ще бъдат приемани и след тази дата. Допълнителна информация може да получите на телефони – 0701/59295, 0701/59275, 0879523575, 0879523584

Необходимите формуляри има в сайта на Община Дупница в секция “Социални дейности” – “Механизъм за лична помощ”.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!