Това е България – България на добрите новини! (10.01 – 17.01.20г.)

На този хубав ден, в който почитаме Св. Антоний Велики, ви напомняме един от неговите завети, а именно: “Огледай обкръжаващите те и знай, че началниците имат власт само над тялото, а не над душата, и винаги помни това в мислите си… Бог е създал душата свободна и самовластна и тя е свободна да постъпи така, както иска – добре или лошо.

Дано повече хора избират да постъпват добре, да създават чудесата на деня и да бъдат хубавия пример! Честит празник на всички и дано хубавите новини са с вас!

Ето и какво ние открихме от седмицата.

______________________

Първият български електрически камион се разработва у нас

“Налканкар рекорд” АД е пловдивската компания, която ще произвежда първите в страната електрически камиони. Към момента комапнията е представила своя проект и предвижда разработването на първите два камиона, които ще струват около 500 000 лева. Част от сумата е отпусната от Изпълнителната агенция за насърчаване на малкия и среден бизнес, а останалата част е собствено финансиране. Проектът ще се извършва на 5 етапа, като се очаква да приключи през 2021 година с изследване на два конкурентни прототипа на лекотоварен електрически камион.

Към момента екипът, който ще работи по проекта се състои от 35 човека, като ще се включат и студенти от техническия университет – София, филиал Пловдив.

Очакванията са големите градове да ограничат или дори спрат в центровете си автомобили и камиони с бензин и дизел и да останат превозите с електричество и газ. Предварителното ни изследване показва, че през периода 2017-2019 година производството на машини от този тип – електрически камиони – се увеличава средно 2,2 пъти годишно при снижаваща се продажна цена. Със същия темп се увеличава поставените зарядни устройства в градовете, летищата и други обществени пространства“, допълни пред журналисти изпълнителният директор на “Балканкар Рекорд” АД.

______________________

Алберт Попов с ново постижение

Българският скиор Алберт Попов постигна страхотен успех, след като записа ново постижение класирането в Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Аделбоден – Швейцария. Българинът зае 13-то място и стана първият ни скиор, спечелил точки в тази дисциплина. Той се изкачи с 4 позиции в генералното класиране и вече е на 24-та позиция с 55 точки.

______________________

Ученик от Кърджали намери портмоне с голяма сума пари и го върна

Преди дни в Момчилград момче намира на улицата портмоне, в което има голяма сума пари, както и лични и банкови документи. Момчето веднага отива в полицейското управление, където предава намереното, а полицията се свързва със собственичката на загубеното портмоне. Директорът на ОД на МВР-Кърджали старши комисар Атанас Илков връчи почетна грамота за доблестно поведение на Сердар Мехмед, а на събитието присъстваха майка му Шенгюл Мехмед и Севгюл Вели – помощник-директор в училището, в което учи детето. “Много се надяваме този добър пример да намери своите последователи сред съучениците на Сердар, а и сред всички граждани в обществото ни“, каза старши комисар Илков при връчването на почетната грамота.

______________________

458 милиона евро ще получи България от фонда на ЕС за “зелен” преход

Страната ни ще получи 458 милиона евро от Фонда за справедлив преход, съобщиха от БТА. Механизмът за справедлив преход предвижда подпомагане на страните да се откажат постепенно от промишлените сектори с най-големи въглеродни емисии. Целта е фондаът да стане оперативен до 2021 г.

Разпределението на помощите беше направено ден след представянето на механизма за финансиране на Европейския зелен пакт. От него Полша ще получи най-много средства. Страната е с най-голяма заетост в добива на въглища и лигнит – около 2 милиона души. Страната ще получи максималните 2 милиарда евро.

Следва Германия, която може да получи 877 милиона евро (11.7 процента от помощите). Румъния е трета (757 милиона евро), следвана от Чехия (581 милиона евро), България (458 милиона евро), Франция (402 милиона евро), Италия (364 милиона евро), Испания (307 милиона евро) и Нидерландия (220 милиона евро).

______________________

Георги Господинов беше отличен с международна награда в Италия

Снимка: Цветелина Бутова

Писателят Георги Господинов получи международната литературна награда Ceppo (Premio Ceppo Internazionale Racconto), която той получи в Италия. Наградата се връчва от 1955 година, като от 2006 става международна.

Георги Господинов получава отличието за книгата си с разкази “И всичко стана луна“, издадена от римското издателство “Воланд” в превод на професор Джузепе дел’Агата.

Освен наградата, която получи, писателят ще има възможността и да изнесе лекция магистралис във Флоренция, озаглавена “За тъгата, страховете, детството и други истории“. Също така ще представи и новата си кинига “Всичките наши тела“, която предстои да бъде издадена в Италия.

______________________

Национал по баскетбол в колички е първият, получил приз “Вдъхновение”

16-годишният Цветомир цвятков е роден с тежката диагноза спина бифида, но това не го спира на 8 години да започне да тренира баскетбол. Още 8 години по-късно той става част от националния отбор по баскетбол в колички , който миналата година записа и своята първа победа на международно равнище. Момчето е истинско вдъхновение със силата и борбения дух, който притежава, а това няма как да остане незабелязано от хората, които са около него, а и не смао. Неговият пример за непримирим дух и сила го отвеждат и до това да бъде избран за носител на новоучредената награда “Вдъхновение” на S Media. Отличието си Цветомир получи на 12.01 в централен Военен клуб София като част от програмата на церемонията “Най-добър млад спортист”.

______________________

Българска поетеса и преводач получи три награди от международен конкурс в Киев

Наталия Недялкова е българска поетеса, преводач и журналист. На международния конкурс “Съзвездие на духовността” В Киев, българката спечели трето място в категория “Литературен превод”, диплома от творческия съюз на писателите в грузия, Тжилиси – за високо писателско майсторство, както и отличие на писателите на Казахстан за преводи на съвременна поезия.

Тазгодишното издание на конкурса провлече над 220 участници от 16 държави. Журито пък се състоеше от известни писатели и поети от Украйна, Казахстан, Русия, Аржентина, Беларус, САЩ, Германия и др.

______________________

За първи път от десетилетия в средновековната църква “Св. Атанасий” в Арбанаси ще се служи

на 18 януари църквата музей “Св. Атанас” в Арбанаси ще посрещне поклонници за първи път от десетилетия насам. Литургията, която ще бъде отслужена там е по повод патронния празник на храма и почитанието на Св. Атанасий Александрийски. Службата ще започне в 12.00 часа. Входът в музейния обект ще бъде свободен.

______________________

Жена спаси осакатено, изоставено куче

осакатено куче с отрязани крака и без око е било изхвърлено край язовир “Студен кладенец”, като за насилието над куче край Кърджали съобщи Нова тв. Ивелина Недкова от фондация “Animal Hope Bulgaria” пое грижите за животното, което към момента е на лечение, ще претърпи и операции, но вече се храни нормално и за него се полагат грижи.

______________________

Високотехнологичен завод ще бъде открит край Куклен

През май тази година се очаква край Куклен да заработи високотехнологичен завод за производство на металорежещи машини. Собственик е дружество с немски и турски капитали , което ще вложи над 10 млн. лева. в предприятието. В него ще работят 100 души, а продукцията ще се реализира на българския пазар, в Германия, Турция, Близкия изток, Южна и Северна Америка.

Към момента се водят и преговори с още две турски компании, които имат интерес да закупят парцели край Куклен.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!