“Това е зле”

Европейската комисия разпространи поредния доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка. “Най-критичен е докладът по отношение на работата на ВСС. Няма никакъв напредък. Това е зле.” заяви вицепремиерът Меглена Кунева. Тя призова състава на съвета да не се държи “като някакъв аутсайдер” и да излезе от “аутисткото положение”, в което не вижда никакви проблеми в собствените си решения. “По признаването на отговорността ще ги познаете”, добави Кунева.

“Бих искала да го кажа, но не го казвам, защото надали ще се приеме като разумен аргумент от нашите външни партньори: който не работи, не греши”, отговори й задочно представляващият ВСС Соня Найденова.

Размисъл: В този текст няма да става дума за правораздаване. Нито за доклади. Ще говорим за аутизъм. Едно на всеки сто деца е с аутизъм. Статистиката се базира на международни данни, тъй като у нас такава няма. Картината в България обаче също не е никак розова. Единствено в София – в една детска психиатрична клиника – има екипи от детски психиатри и психолози, които обследват и диагностицират деца с разстройства в развитието (единствено детски психиатър има право да постави диагноза, след обстойна диагностика на психичното развитие и фунциониране на детето), а диагнозата е необходима, за да бъде издадено решение ТЕЛК и семейството да получи съответното финансово подпомагане от държавата. За системна грижа към аутистите у нас все още и дума не може да става. В момента хората в това състояние могат да разчитат на Ресурсни центрове и на няколко Общински центъра, открити в по-големите градове. Което хич не е достатъчно. Проява на лош вкус е вицепремиер да обижда хора в неравностойно положение. Още повече – когато им е длъжник. Защото цялата държава им дължи много. Най-малкото извинение за безхаберието, лошото отношение и сравненията с ВСС.

Най-добронамерено напомняме на госпожа Кунева, че Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери и Стив Джобс са част от личностите с аутизъм. И всички до един имат запазено място в историята. Желаем й най-искрено и тя да изпише името си със златни букви в аналите. Дотогава – по-внимателно с думите!

Вместо послепис: По отношението им към хората в неравностойно положение ще ги познаете!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!