1 година след трагедията в “Шарли Ебдо”

Три плочи в Париж в памет на жертвите от атентатите срещу Шарли Ебдо от 7 януари миналата година.

Президентът на Франция Франсоа Оланд и кметът на Париж Ан Идалго откриха на официална церемония днес първата плоча “в памет на жертвите на терористичната атака срещу свободата на словото, извършени в редакцията на Шарли Ебдо на 7 януари 2015”. Паметната плоча се намира пред редакцията на изданието, а на нея са изписани по азбучен ред имената на всички загинали в кървавия атентат. На церемонията присъстваха и премиерът на Франция Мануел Валс, министърът на вътрешните работи Бернар Казаньов и културният министър Фльор Пелерин, както и семействата на жертвите.

attentats-de-janvier.trois-plaques-en-hommage-aux-victimes-devoilees

186726990_B977490367Z.1_20160105141336_000_GIB5TRLF8.1-0

Втората плоча е поставена на булевард “Ришар Леноар”, в близост до редакцията, където беше застрелян полицаят Ахмед Мерабе в опит да спре атентаторите.

paris

Третата плоча е в памет на загиналите в еврейския магазин след заложническата криза в Париж. (Припомняме – на 9 януари 2015 година, 2 дни след стрелбата в редакцията на Шарли Ебдо, мъж с две картечници откри стрелба в супермаркет за стоки кашер в Източен Париж, след което взе и заложници. Часове по-късно при полицейския щурм около 19 часа българско време нападателят, както и четирима от заложниците, бяха убити, бел.ред.)

123

През цялата седмица във френската столица ще бъдат организирани много събития в памет на загиналите в атентатите срещу Шарли Ебдо. В неделя, на площада на Републиката, ще се състои официална възпоменателна церемония, на която са поканени семействата на жертвите и на ранените, както и граждани. Джони Холидей, в компанията на китарист, ще изпълни песента “Една неделя през януари”, написана от Жан Шершал в чест на “похода на справедливостта” на 11 януари миналата година.

Ще бъде положен венец на статуята на площада, а хорът на френската армия ще изпълни “Марсилезата”. На церемонията ще бъде положена и паметна плоча в основата на 10-метровия дъб, посаден западно от Площада на Републиката и наречен символично “Дървото на паметта”. Именно на този площад над 1.3 млн. души взеха участие в “Похода на солидарността” след атентатите миналата година.

“Шарли Ебдо” ще отбележи годишнината от атентата срещу редакцията със специално издание. На корицата е нарисуван мъж с брада, опръскан с кръв и преметнал през рамо автомат “Калашников”. Текстът към карикатурата гласи: “Една година по-късно, убиецът все още е на свобода”.

840354-ch1224-01

Специалното издание ще бъде утре, 6 януари, с тираж 1 милион броя. Десетки хиляди копия са подготвени за продажба извън Франция.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!