10 на 10 за Петър Москов

Започваме с министрите. Началото е за здравния министър д-р Петър Москов. Избран е на случаен принцип. Добре де, не е съвсем случаен – без здраве за къде сме? Обещаваме, че няма да пропуснем никого. Да се готвят следващите министри 🙂

Качества:

1. Добър оратор. За съжаление, не са много българските политици с добри комуникативни умения. По-скоро са “бели врани”. Петър Москов определено е един от добрите примери. Речовит, духовит, с бърза мисъл и адекватни реакции. Умее да защитава тезите си. Убедителен е. Удоволствие е да го слушаш.

2. Умее да скъсява дистанция. Това също е по-скоро изключение в българската политика. А в страна като България, в която политиците, богатите и успелите по презумция се смятат за надути, това определено е позитив. Знае с кого как да се държи и на какъв език да говори с различните хора.

3. Харизматичен. Важно качество за всеки човек. За политиците – задължително. Знаем, че това не се учи, в този смисъл той няма особени заслуги за това си преимущество, но какво да се направи, късметлия е. А харизмата винаги помага, няма какво да се лъжем. Колкото и добра идея да имаш, колкото и перфектна реформа да подготвяш, без харизма и чар посланията ти много по-трудно се възприемат от хората.

4. Модерен. Във всички смисли на думата. Съвременен, градски тип човек, който “флиртува” с този тип избиратели. Не са много политиците у нас, които се сещат, че все пак има електорат, който не слуша чалга, не ходи с вафлички, не вярва в илюминати, кемтрейлс и еврейски заговор, не мисли, че ръсенето със захар е изцеление… А, да и не ходи по контрапротести. Да! Има и такива избиратели. И е хубаво повече политици да говорят на техния език. Ще се облагороди цялата среда.

5. С чувство за хумор. Дано не звучим като манекенка на въпроса: “Какъв тип мъже харесваш”, ама няма как без него. Общочовешко качество. А той определено го притежава.

6. Интелигентен. Слабо звено в българския политически елит. Не са много ерудираните държавни жени и мъже, уви. А не е лошо да ги има! Ей така, за цвят… Глупави хора има навсякъде, но не е добре да са в изпълнителната, законодателната или която и да е власт. Държавното управление не е школа за обучение, все пак.

7. Членувал е само в една партия. Името на д-р Москов се свързва с една-единствена политическа партия. ДСБ. Тоест, не е ренегат и предател. Щото в последните 25 години сме се нагледали на какви ли не пребоядисвания, забежки, флиртове, смяна на каузи, приоритети и ценности сред политиците. Всеки от нас спокойно може да изброи дузина партийци, които са обиколили целия политически спектър. Предателите на каузи са предатели и на избиратели, хубаво е да си го припомняме.

8. Инициативен. Дейните и инициативни министри винаги са за предпочиане. А в българската изпълнителна власт има много примери за хора, които не правят нищо, за да не сбъркат. Е, той не е от тях. Дано идеите му да не останат само в сферата на добрите намерения. Предстои да разберем!

9. Не се страхува да назовава проблемите, въпреки че това му създава врагове. “Сенките раждат чудовища, нали, господин Пеевски?“. Това изказване на Петър Москов от трибуната на 43-то Народно събрание оглавява моите лични топ 5 за изминалия парламентарен сезон. Естествено, още същият ден, определени медии го сложиха в “черния си списък” и му лепнаха всякакви грозни етикети. “На тази корпорация – ДПС – аз гледам като на тумор. Лекарят няма отношение към тумора, той просто го изрязва.” А избирателят има отношение към политическо коректно говорене – повръща ни се от него, защото в България почти винаги е равно на лъжа. Затова, когато някой нарича нещата с истинските им имена, ни кара да се усмихнем. Малката пирова победа за гражданите, даммм. Днес здравният министър наказа първото лечебно заведение в съвременната ни история за източване на пари от здравната каса. След продължително разследване и доказани от Върховния административен съд нарушения д-р Москов обяви, че е отнел разрешителното за дейност на хирургичната болница “Папуров” ООД в Търговище и на практика я закрива.” Възпитателна мярка, надяваме се.

10. Експерт и политик едновременно У нас, незнайно защо, тези две определения се цитират като взаимноизключващи се понятия. “Аз съм експерт, не съм политик”, упорито твърдеше бившият премиер Орешарски за себе си. При положение, че е бил зам.-председател на партия, кандидат за кмет, депутат, финансов министър и премиер… Ама защо ли Ви занимаваме с объркани хора, които излизаха през задните входове и не знаеха имената на собствените си министри. Така де, да се върнем на темата. Изключително глупаво е да се разделят понятията. Как си добър политик, пък си лош експерт?! И обратното. Не разбирам, извинявайте. И в двата случая не ставаш, сори. Москов ловко съчетава експертните си качества с умелото политическо присъствие. Умее да убеждава не само съпартийците си, но и коалиционните партньори и премиера Борисов в правотата на идеите и предложенията си. Което не е никак лесно при тази конфигурация от партии в управляващото мнозинство. Червена точка от нас.

Недостатъци:

1. Краен. “Директорът на болница „Св. Иван Рилски“ беше уволнен, защото не беше съгласен с реформите, предлагани от министерството. Всеки, който е против тези реформи, ще бъде уволнен.”  Това заяви д-р Москов преди време. И прозвуча като диктатор, който ще се разправя с всички инакомислещи. А демокрацията и реформаторството се изразяват в различните гледни точки, свободата да ги изразяваш свободно и открито и да не биваш наказан за думите си. Демокрацията е с аргументи да убеждаваш опонентите си, а не да налагаш мнението си. Крайностите никога не са позитив, господин министър!

2. Непоследователен – Еволюцията на отношението и изказванията на Петър Москов към министър-председателя Бойко Борисов е достойна за латино сериал. Хепи енд-ът съществува и в сложните политически отношения, доказа здравният ни министър. От един от най-големите критици на Борисов в първия му мандат Москов премина на фаза, в която се обзалага с премиера за развоя на футболни срещи. Залогът, както разбрахме от самия Борисов, е бутилка уиски. Когато Москов загуби баса, подарява на министър-председателя и хапче за черния дроб. Мир, любов, приятелство, подкрепа и грижа за здравето! Абе, май не е лошо да си министър, макар и в кабинет на човек, за когото доскоро си твърдял, че не е подходящ за премиер. Беше време, в което реформаторите, в това число и Москов, твърдяха упорито, че няма да подкрепят кабинет, начело с Бойко Борисов. Помните ли?

3. Грешка в ПР-а=популизъмЗдравният министър се храни с гевреци, на крак, защото работи ползу роду и няма време за обедна почивка. При това по сако в студа, че и пуши на всичкото отгоре. Да, такива дописки се появиха в медийното пространство през зимата, няколко месеца след като Петър Москов оглави здравното министерство. Ами, много плитичък “флирт” с народа. Никой не е сложил дуло на пистолет на слепочието на д-р Москов, за да приеме поста здравен министър. Трудна работа е, сигурни сме, ама доброволно се е съгласил. Освен това, нямаме нищо против да яде гъши дроб с портокалова редукция, стига да реформира здравната система. Така че – честно, нямаме никакво желание да четем подобни сиромахомилски статии и послания от типа: “Той се жертва заради Вас, че и на гевреци живее”. Няма да пуснем сълза, извинявайте. Здравният министър Петър Москов публикува преди време в личния си профил във Фейсбук снимки, на които се вижда как помага на пострадали в катастрофа. Придружени със сърцераздирателен, популистки статус: “Днес на път за Разград пред очите ни се обърна кола с няколко млади момчета. Линейката дойде за минути, но слава богу сериозни наранявания нямаше. Използвам случая да помоля всички шофьори да карат внимателно, защото има заледени участъци.” Кой е снимал самарянските действия на министъра, не знаем, но е очевидно фотографът не е имал време да се включи в помощта. Ние твърдо вярваме, че добрините, които правят управляващите извън работните си задължения, могат да се случват и без фото светкавица. Последният пример за кофти ПР е от преди дни – Министър с тениска на футболен отбор на официална прескоференция в министерството, което оглавява. Катастрофа. Има лош ПР, доктор Москов. Не вярвайте на онова клише, то е удобно за чудовищата, родени от сенките!

4. Изказването за линейките в циганските махали – Отделяме му специално внимание, въпреки че е учебникарски пример за кофти ПР и евтин популизъм и спокойно може да влезе в точка 3. Но! Тук беше премината границата на добрия тон, меко каказно. “Който е избрал да се държи като скот, ще бъде третиран като такъв!” са думи, които не бива да излизат от устата на министър. Да сееш омраза в и без това разделеното ни общество не е държавническо. Пък и право на Спешна помощ имат всички. Поне така казва Конституцията. А престъпността няма етнос.

5. Обича да работи на принципа “Разделяй и владей – Отива на среща с лекарите и започва да обяснява как здравната каса не работи добре. Което не е лъжа. Медиците, естествено ръкопляскат. След това се среща с пациенти и започва да говори това, което те искат да чуят, а именно: лекарите не се справят добре, поставят грешни диагнози, точат НЗОК и прочее. Което също не е лъжа. Тръгва си от срещата с пациентите и започва да обяснява колко много здравно неосигурени има сред тях и колко е нечестно да имат претенции към здравната система. Което пак е вярно. Но – не можеш да назоваваш проблемите избирателно, в зависимост от това кой седи пред теб. Не можеш да се опитваш да се харесваш на едните (които също имат своята вина за нивото на здравеопазване), говорейки срещу другите, които отсъстват. Първо, защото това работи до време. После всички те намразват с еднаква сила и заедно, обединени срещу теб, си пазят статуквото. Реформа ня-ма, а ти си изручал жабетата и си отиваш намразен и обруган. Второ, защото това не държавническо поведение.

6. Егото. Полезно е в контролирани дози. Също като отровата. Но трябва да се внимава с него. Здравният ни министър често изпуска контрола и работата загрубява. Глаголът “съм” може да се спряга и в множествено число, господин министър, убедени сме, че го знаете, вече отбелязахме, че добре се справяте с българския език. Самовлюбеността никога не е добър съветник. А понякога, от публичните изяви на Петър Москов, човек остава с впечатление, че се опиянява от собствената си реч. А, да, и една лична молба – гледайте хората в очите, когато разговаряте с тях, доктор Москов! Гледането настрани не прави добро впечатление.

7. Агресията в речта – “А сега по същество. Очевидно сме им бръкнали дълбоко и болезнено и това е само началото. Мушмуроци, с Радан играем гръб в гръб и Ви чакаме. Елате повече!” Статус на здравния министър, посветен на медии-бухалки. Да реагираш остро на клеветнически публикации е по-скоро симпатично, но пак е важна мярката. А поведението на “нормален софийски дришльо” идва в повече, когато си министър.

8. Двойният аршин. Винаги дразни. Закриваш болница за източване на здравната каса, чудесно! Но защо тогава не беше отнет лицензът на болница, в която една акушерка преби новородено. По особено жесток начин. След това стана ясно, че служителите на болницата системно са взимали по няколко дежурства на куп, нарушени са редица изисквания на здравното министерство. Реакцията на министъра: първо призова да не “каляме” болницата, после понижи нивото на неонатологията на “Софиямед”. До там.

9. Прибързаните обещания“В края на 2015 здравеопазването ще стане напълно електронно. Всеки ще има електронно досие, а рецептите ще се издават по електронен път.” (24 ноември 2014 година) Извиняваме се за скептицизма, но тече осмия месец на годината, остават 4 до финала й, а електронното здравеопазване изглежда повече като химера. Дано ни опровергае министъра, но не сме оптимисти, че от септемри до декември ще успее да изпълни амбициозното си обещание. “От януари всички решения на Министерството, заедно с мотивите и процедурите, през които са преминали, ще бъдат публикувани на сайта ни.” Еми, не са качени, проверихме! Не искаме да се заяждаме, но все пак предпочитаме по-малко приказки и повече действия. Признахме Ви го вече, добре говорите д-р Москов, но все пак с дела, а не с думи ще се случи промяната.

10. Идеята за данък върху вредните храни – Не можем да проумеем, че Ви хрумна, че сме неспособни да преценим сами как да се храним… Не ни подценявайте, доктор Москов!

Вместо финал: Пожелаваме на д-р Москов да случи амбициозната задача, която си е поставил, а именно: да излекува здравеопазването. Ние, българските граждани, сме по-заинтересовани и от него от успеха на реформата. “Ще боли и ще мирише, но после ще оздравеем”, обеща преди време доктор Москов. А ние ще си търсим обещаното!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Не очаквайте днес да разберете кои ще бъдат министрите и кой министър-председател, заяви пред журналисти здравният министър Петър Москов във връзка с консултациите за нов кабинет с мандата на реформаторския блок.

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!