Време е да си купим огледала

България. 2014 година. Народното събрание гласува депутатът Слави Бинев да оглави парламентарната комисия по култура и медии. Нататък… историята я знаете. Протести. Главният режисьор на Народен театър „Иван Вазов“ е гневен, напуска театъра, призовава за масов бунт. Гневна е и държавната телевизия. Гневни са и стотици представители на медиите, актьори, режисьори, музиканти, художници…много арт дейци.

Организиран е протест. Протест, заради спорната биография на Бинев, протест, заради това, че културата е натикана в ъгъла.

Организиран е и контрапротест. Защото има хора, които застават зад Слави Бинев. Защото има и такива, които твърдят, че „протестите са платени“. Защото у нас всеки протест си има антипод, наречен „контрапротест“. Защото така е модерно.

Журналистите, пряко зависещи от Комисията по култура и медии, пишат статии, правят репортажи, информират аудиторията си за случващото се. В статия, публикувана в информационен сайт, журналист, отразяващ протеста, разказва, че там е присъствала и „актрисата Нели Врангова – съпруга на Александър Морфов.“ В същия текст пише, че сред протестиращите е „депутатът от партията на Бареков Любен Дилов- син.“ Държавната телевизия излиза с декларация, в която името на председателя на културната комисия е изписано с малка буква…

Разпознахте ли се? Разпознахме ли се? Всички, които претендират за култура, а не са изгледали една постановка на Морфов. Да, и, ти, който не знаеш, че съпругата на режисьора се казва Рени Врангова, а не – Нели Врангова. Всички, които не са научили поне това граматическо правило, че имената се пишат с главна буква. Всички, които не са наясно, че Дилов е бил депутат, ама точно в тоя парламент не е. Всички онези, които после Кубрат Пулев, Димитър Бербатов и Крисия, най- много от парламентарни комисии разбират.

Ако някога се затрием, няма да е заради един човек с ниска култура, няма да е заради един архонт. И заради една чалга кръчма няма да е. Ще се случи, заради стадното ни чувство, заради високите ни претенции без покритие и заради тоталната ни липса на самокритика. Време е да си купим огледала.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!