“Българийо, за тебе те умряха!” Струваше ли си?!?

2 юни – денят, в който почитаме саможертвата на Ботев и на всички, загинали за свободата на България.
Същият този Ботев, който не е искал от нас нищо друго, освен “да каже нявга народът, умря сиромах за правда, за правда и за свобода”. Поговорката “Никой не е пророк в собствената си държава” важи с пълна сила и за Ботев. “Тоз, който падне в бой за свобода” в България умира и никой не го помни. Никой не пее песни за него. Само сирени му пускат, ама и тях малко хора ги почитат. Никой не му е виновен на Ботев, че е дал живота си за свободата на родината си. Да беше се образовал малко повече и нямаше да е толкова първосигнален – идеали, отечество и хоп… на кораба Радецки. А можеше да си стои при Венета (или да я напусне, заради някоя плеймейтка) и пак да се бори за свобода, ама с “тиха дипломация”. И щеше да е по-добре. Кой нормален мъж обича жена, после отечеството?! Поне да я беше осигурил финансово тая Венета, преди да тръгва да ни освобождава. Защо се е качил изобщо на тоя кораб, без да има офшорка, която да му храни децата, след като е решил да умира за родината?! Кой му е виновен, че е тръгнал да се бори с вятърни мелници и то без пукната пара. Без да обереш една банка, никъде не се тръгва. Стигала му само наградата “да каже нявга народът” – нямало ли е кой да му каже, че народът нищо не казва. Ама той си го е знаел даже:

забравяме думи, клетви
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви

(“В механата”)

Ами къде си тръгнал тогава, бе човек? Защо толкова наивно?! Как може да си оставиш близките и да хукнеш да спасяваш родината?! И за какво си си губил времето да ги пишеш тия стихове? Да не е мислиш , че някой ще ти чете поезията? Ако знаеш сега какви медии-бухалки има! Така се прокарват “идеи“. Може и с писма от Сърбия. Но не и с поезия… Твоето творчество е едно такова ретроградно, неразбираемо за младите хора! Само за свобода си писал. Свобода! Знаеш ли докъде ни докарахте ти и съратниците ти с вашите идеали?! Хубаво ни я завещахте тая, пустата свобода, ама да ни бяхте казали какво да правим с нея! Да не мислите, че е много лесно! Ама искахте свобода – ето ви я! Нали такава награда искахте. Сега сме толкова свободни, че едни олигарси обраха една банка пред очите на всички и от това не следва нищо, доказани убийци се укриват от правосъдието и пак нищо, главният гуверньор на БНБ поставя условия, за да подаде оставка, един жив човек нарича едни хора “моите убийци” и това се приема за нормално, българи умират в катастрофи – кметът ръси пътя със захар, акушерки бият бебета, защото страдат от бърнаут, лекари скачат по корема на бременни и умират деца… После… после се чудим кой е виновен – образованието ли, родителите ли, свободата ли… А вие за саможертва говорехте…

И все пак, по- добре, че не можете да го видите…

“Българийо, за тебе те умряха!” Струваше ли си?!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Срам ме е да призная колко е вярно написаното! Дали има и други, които се срамуват заради това, което се случва в държавата ни?! Поклон пред поета революционер Христо Ботев!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!