20 милиона дървета бяха засадени по бреговете на река Ганг

Река Ганг е пример за неразрешеното противоречие между човека и природата“, казва фотографът Джулио Ди Стурко, който преди години прави красноречив кадър на жена, която прекосява реката, стъпвайки върху чували от пясък и боклук. За него и за колегата му Sankar Sridhar, който пък посвети цяла серия фотографии на притока и птиците, които въпреки неблагоприятните условия заради мръсотията, все пак остават верни на мястото и го посещават, разказахме скоро.

Мястото е свещено за индусите, а Ганг е река, която е източник на вода, енергия и прехрана за над 500 милиона души.

В името на това да се запазят плодородни и живи земите около бреговете на реката, както и горите наоколо, в индийския щат Утар Прадеш въпреки заплахата от разпространение на коронавирус, организатори и доброволци засадиха 20 милиона дървета. Кампанията беше част от обещанието на правителството да се грижи за облагородяването на района и връщането на различни видове растения и животни.

Целевата площ от 235 милиона акра, която представлява приблизително площта на Тексас и Ню Мексико взети заедно, се оказа най-подходящото място, върху което да започне масовото залесяване. Доброволци, нестопански служители и правителствени работници спазваха стриктна дистанция и всички необходими предпазни мерки, за да спрат евентуалното разпространение на коронавируса и едновременно с това се включиха в мащабната акция.

Ние се ангажираме да увеличим горското покритие на Утар Прадеш с 15% до пет години“, заявиха от местната управа на щата. “Над 20 милиона дървета ще бъдат засадени по бреговете на река Ганг, което ще помогне за поддържането на тази мощна река да бъде чиста.

Много държави са насочили вниманието си към 2030 г., като краен срок за изпълнение на различни цели, свързани с устойчивостта, предназначени да насърчават нациите да решават големите проблеми в света като бедност, глад, замърсяване, достъп до чиста вода, достъп до образование и още.

Масовите насаждения на дърветата са един лесен и евтин метод за извличане на въглерод от атмосферата, като вече има стотици милиони дървета засадени в Китай, Пакистан, Индия, Мадагаскар, Етиопия и Сенегал. По време на масови насаждения не може да се гарантира оцеляването на всяко едно дърво, но засаждането е лесно, евтино и полезно регенериране на вече унищожена земна площ, която се превръща отново в здрава, функционираща екосистема.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!