2019-та на Пловдив и на Баухаус

2019-та година минава под бурните вълнения около Пловдив – Европейска столица на културата и всички събития, които се провеждат вече втори месец. Основен акцент в програмата е още едно важно събитие, което чества 100 години, а именно основаването на най-значимата немска школа за изкуства – Баухаус. Нейните влияния и основни принципи можем да открием и до днес в съвременната архитектура, дизайн и преподаването по изкуства.

Юбилеят е особено важен момент за Германия и немската култура. Трите Баухаус-града Ваймар, Десау и Берлин отбелязват юбилея с целогодишна програма с изложби, лекции, дискусии, пърформанси и работилници. Гьоте-институтите по цял свят също се включват в честванията и организират разнообразни местни програми – не само, за да запознаят публиката с Баухаус, но и за да проследят влиянията и връзките на немската школа с други страни и традиции. Гьоте-институт България ще отбележи годишнината с програма, която цели да запознае публиката с историята и основните идеи на Баухаус, както и да изследва неговото влияние в България.

Пътуващата програма ще посети Варна, после серията от прожекции ще срещне и пловдивските зрители. Гьоте-институт ще представи документални и експериментални филми от сферите архитектура, танц, театър, сценография и медийно изкуство. Прожекциите ще бъдат в Lucky Дом на киното и клуб Fargo.

Програмата ще продължи на 9 март в Lucky Дом на киното с лекция на Теодор Караколев и Васил Макаринов от фондация “Български архитектурен модернизъм” за влиянието на Баухаус в Пловдив. В нея ще бъдат представени най-значимите архитекти дали модернисткия облик на Пловдив. Като продължение на лекцията на следващия ден, 10 март, двамата изкуствоведи ще предложат тематичен тур и обиколка на значими сгради и градски пространства, повлияни от естетиката на Баухаус. Турът ще покрие и добре познатия Баухаус-маршрут от Алтернативната карта на Пловдив.

На 11 март в artnewscafe програмата в Пловдив ще завърши с тематична Беседка за града, организирана от фондация “Отворени изкуства” и фондация “Български архитектурен модернизъм”. Основна тема на дискусията ще бъде архитектурното наследство на модернизма в Пловдив, в какво състояние е то и как се опазва. След дискусията в artnewscafe публиката ще може да види последната селекция с експериментални филми (с акцент върху медийно изкуство), както и да разгледа специалната колекция от книги, посветени на Баухаус, която беше предоставена за показване в България от Франкфуртския панаир и на книгата. След Пловдив следват редица събития в София и Русе. Сред големите акценти в годишната Баухаус програма на Гьоте-институт е представянето на пътуващата документална изложба “Bauhaus Imaginista”, която ще може да бъде видяна от 10 до 31 май в Гьоте-институт в София.

Още за програмата и събитието следим във Facebook.

__________________

100 години Баухаус – ПЛОВДИВ

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!