Пази пешеходеца!

Инцидентите и трагедии на пешеходни пътеки се случват постоянно. За огромно съжаление, все още голяма част от шофьорите не проявяват никаква толерантност и отговорност на пътя и не спират на пешеходни пътеки. В България само през изминалата година на зебра са загинали 164-ма души или 1/4 от жертвите на пътя. При 96% от инцидентите вината е на шофьора. 2016-а година също не започва никак оптимистично – само за първите 2 месеца на годината 20 пешеходци са изгубили живота си при пътни инциденти.

И това не е просто черна статистика. Зад тези цифри и числа стоят погубени човешки животи, тежка трагедия и тежки съдби на много семейства.

Индия ще се опита да пребори войната по пътищата с алтернативен подход – 3D пешеходни пътеки. Идеята на транспортния министър на страната Нитин Гадкари. “Разчитаме на визуалната илюзия, която се постига с 3D рисунките, за да накараме опасните шофьори на намалят скоростта и да спират на пешеходна пътека.”, заяви той наскоро в профила си в Twitter.

Дали не би било добре да почерпим опит?

 

1

2

3

4

https://www.youtube.com/watch?v=7zrCEAM9DKo

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. “При 96% от инцидентите вината е на шофьора.”

    За да стане белята са нужни двама, т.е. нужен не само неадекватен шофьор, но и неадекватен пешеходец. Ако питате чичко Гугъл за “EC traffic rules for pedestrians” ще видите, че регулациите в целия ЕС предполагат пешеходецът да внимава винаги, когато стъпва на пътното платно, и да съобразява разстоянието и скоростта на приближаващите автомобили.

    Смятам, че за намаляването на жертвите е особено важно да се наблегне на горното, с което по никакъв начин не се опитвам да защитавам неадекватните шофьори. Дори да имаме един безразсъден шофьор на 10 хиляди, смятате ли, че 1/10000 е ниска вероятност, ако става въпрос за живота ви?

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!