400 години след изчезването си сиви жерави се завръщат на територията на Великобритания

Изчезнали преди повече от 400 години, сивите жерави отново намират домове сред влажните зони на Обединеното кралство. Положените усилия от 1979 година насам (макар, че видът е забелязван последно през 1600 година) дават резултат и вече 200 сиви жерави обитават отново територията на Великобритания, като сред тях има и около 60 гнездящи двойки.

Прекрасно е усещането от успех и е вълнуващо, че можем да отпразнуваме този наистина исторически успех, свързан с опазването на жеравите в страната ни“, споделя Андрю Станбъри – учен по опазване и защита на птиците в Обединеното кралство. (RSPB)

Организации като RSPB и Wetlands and Wildfowl Trust (WWT) създадоха проекта The Great Crane, насочен към преместването на птици от Германия в места за размножаване във влажните зони на Великобритания.

Виж още: Фотографът Роджър Брендхаген успя да заснеме изключително рядък вид бял лос

Сивият жерав изчезва от територията на Обединеното кралство главно заради намаляването на влажните зони. Усилията, които се полагат в продължение на години обаче дават сериозно отражение и резултат, като се прилага строга защита на специалните екосистеми, които са по-биоразнообразни. Между 2010 и 2014 г., в рамките на проекта The Great Crane, 93 птици са транспортирани в Югозападна Англия. Последните резултати от проучването регистрираха 64 гнездящи двойки в Обединеното кралство през 2020 г., в гнездата на които са се излюпили и 23 пилета.

Снимка: Santiago Lacarta on Unsplash

През 2018 г. WWT изчисли, че скоростта, с която популацията на вида нараства, по всяка вероятност до 50 години гнездящите двойки ще са се увеличили до 275. Учените не могат да посочат със сигурност откъде точно са пристигнали птиците, тъй като е отгледано цяло поколение без пръстенни маркери. Това обаче е знак, че генетичното разнообразие по територията на Великобритания, расте. Също така видовете показват устойчивост на болести и генетични дефекти, като това са двете основни предизвикателства пред възстановяването на популацията на всеки вид.

Следващото предизвикателство е да се гарантира, че има достатъчно подходящи влажни зони, където птиците ще могат да се размножават безопасно. Природозащитниците се стремят да възстановят големи територии, така че районите на местообитанията да са по-големи и по-разнообразни.

Благодарение на успешно партньорство за опазване на природата, ние приветстваме този харизматичен вид, завърнал се на нашата територия след 400-годишно отсъствие“, сподели още Станбъри.

________________

Заглавна снимка: Santiago Lacarta on Unsplash

Виж още: Откриха коралов риф, който е по-висок от Empire State Building

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!