440 обувки в памет на жените, жертви на домашно насилие в Турция

На 18 август тази година в Турция мъж убива брутално бившата си жена пред очите на малката им дъщеря. “Мамо, моля те не умирай!” са думите на 10-годишното момиченце, които милиони хора в Турция чуват от осемсекундно видео, което показва 38-годишната Емине Булут, която е наръгана смъртоносно с нож в кафене в анадолксия град Къръккале. Драмата се случва пред очите на детето, а милиони хора разбират за нея седмица след случилото се, когато клипът се появява в интернет.

Наръгах я, защото ме обиди” е обяснението, което по-късно пред съдия дава бившият й мъж. Под хаштага #EmineBulut хиляди хора в Турция осъдиха бруталното убийство и излязоха на протест, скандирайки последните думи на Емине “Не ми се умира“, за да призоват властите да наложат максимално строго наказание.

“Очакваме най-тежкото възможно наказание за убиеца“, заяви говорителят на президента Ердоган, а опозиционният кмет на града Екрем Имамоглу написа в Туитър “Ние сме на страната на жените и децата – и така ще бъде и занапред”.

Турция беше разтресена от няколко подобни случая в последните години, а общият брой на убитите жени през миналата година е 440. За сравнение през 2017 година броят на жертвите е 409, а през 2011 – 121. “Нойе Цюрхер Цайтунг” съобщава, че през първите 6 месеца на тази година броят е 285, а според доклад на ООН, почти 40% от жените в Турция са били изложени поне един път на физическо или сексуално насилие от страна на партньорите си.

Въпреки подписаната от страната Истанбулска конвенция, хората смятат, че правителството не работи в посока на решаване на нарастващия проблем и не се полагат достатъчно грижи за нейното прилагане.

Нарастващият брой жени, които са жертва на домашно насилие е потресаващо голям и расте със заплашителна бързина през последните години. Критици смятат, че властта не осигурява защита на малтретирани жени, а неравенството между половете става особено осезаемо последните години.

За да даде гласност на проблема и да обърне вниманието на хората към него, в памет на 440-те жени, убити от мъжете си през изминалата година, художникът и графичен дизайнер Вахит Туна направи огромна инсталация, озаглавена “Безименна”. Авторът смята, че хората са склонни бързо да забравят за тези трагични истории, а той търси нчин да напомни, че проблемът чака своето решение. И, че тези жени не бива да бъдат забравяни.

Инсталацията му е изградена от 440 чифта обувки с токчета, които са подредени на фасадата на голяма сграда. Туна споделя, че е избрал точно обувки с висок ток като символ на женската сила и независимост, която всяка жена трябва да притежава.

В някои региони на Турция има и традиция обувките на наскоро починал човек да се оставят навън, като символ на скръбта.

Туна вярва, че знанието е сила и според него е важно да се знае повече за проблема и всеки трябва да се справи с него, тъй като само индивидуалните усилия могат да променят и системата.

Той се надява чрез това напомняне, всеки, обърнал поглед към този монумент да намери сили и самосъзнание да се бори с проблема и да не го пренебрегва. “Това са 440 човешки живота. Този проект има за цел да информира за проблема, който избрах да материализирам върху сградата”, коментира Туна пред медии.

Инсталацията е подредена на фасадата на сграда на оживена улица в Истанбул и ще остане там 6 месеца. В съзнанието на някои хора – завинаги.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!