Неочаквана доставка

Доставка по куриер. Обемен и доста тежък пакет. Получател – Националният римски музей.

Пакетът е отворен с голямо любопитство и voilà – най-неочакваната доставка. Голямо парче от мрамор. От едната страна е изписан странен надпис “На Сам с любов. От Джес. Рим”. Към древния артефакт е добавено ръкописно писмо на английски, в което авторката се разкайва, че е откраднала експоната от Римския Форум. Писмото е подписано от млада американска туристка, която иска да върне мрамора, който е откраднала по време на почивката си в Рим.

Съобщението
“Моля ви, простете ми, че съм такъв американски з*дник и взех нещо, което не беше мое. Чувствам се ужасно, защото не просто го откраднах, а и му поставих надпис. Това беше крайно погрешно от моя страна и сега осъзнавам колко неразумно и неуважително е било поведението ми. Прекарах много часове в опит да изтрия надписа, но без успех “.

“Пакетът пристигна от град Атланта”, казва директорът на Националния музей Романо Стефан Вергер. “От писмото можем да предположим, че това е млада жена, която през 2017 година е била на екскурзия в Рим и е взела този фрагмент мрамор, за да го подари на приятеля си. Това е спонтанен жест, но резултат от съзнателно осъзнаване, че е сбъркала. Фактът, че три години след кражбата, тя го върна, е много важен символичен жест “.

Самият обект има много важна историческа стойност: “Това е мрамор, произхождащ от Мала Азия, много разпространен в Римската империя”, обяснява Вергер. “Вероятно е бил откраднат от археологически парк, най-вероятно от Римския форум”. Тя избра да го върне в Националния римски музей като символичен получател. Писмото, което придружаваше пратката, беше почти трогателно”, казва директорът на музея.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!