Хубаво си помисли какво празнуваш на 9 май!

“Вярвай на тези, които търсят истината. Съмнявай се в тези, които са я намерили.” (Андре Жид)

Всяка година на 9 май не ми се става от леглото. Още по-малко ми се отваря компютър и ми се четат мнения, анализи, исторически сводки, умотворения и назидателни препоръки как да мисля и какво да празнувам – Деня на Европа и Деня на победата, от онези компетентни по всички въпроси експерти на свободна практика. Онези, които имат претенция, че са си купили нотариален акт за истината… Онези, които знаят всичко и се чувстват длъжни “да ни отворят очите” на нас, непросветените. Щото ако не мислим като тях, България винаги ше си остане зле, нали. На 9 май (а и не само) отваряш социалните мрежи и оставаш с впечатлението, че в България има само два типа хора – такива, които почитат Обединена Европа, декларацията на Шуман, демокрацията и свободата, и такива, които празнуват победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. И нищо по средата. Нищичко. Едните крещят: “Денят на победата е историческа измислица, изкривяване на историята… На 9 май 1945 година България е победена страна, която освен това се е освободила от фашизма на много тежка цена – окупация от СССР. Всички, които празнуват Деня на победата, са гадни русофили, искат да излезем от ЕС и да се влеем в редиците на евразийския съзюз”, другите не им остават длъжни и просъскват: “Никаква памет нямате Вие, кой искате да беше победил в тази война, Хитлер ли? Днес празнуваме победата над една доктрина, над хитлерофашизма, над болния мозък, избил хиляди невинни… Памет нямате, памет!!!” Другите задължително отвръщат на удара и напомнят колко точно са жертвите от репресиите на Сталин и как е избил в пъти повече свои през мирно време, отколкото врагът му по време на война. И се започва едно размятане на жертви като трудовашки колички из фейсбук, все едно не става дума за хора и човешки съдби, а за лайкове, които притежателите на истината броят с почти същия устрем. Няма среда. Не можеш да страдаш едновременно и за избитите от Хитлер, и за избитите от Сталин. Не може да си щастлив, че Хитлер е бил победен, а днес да членуваш в Обединена Европа и да не искаш да излизаш от Алианса. Не може! Фейсбук експертите не позволяват! А те знаят всичко! И всеки, който се “лута”, и не заема крайна позиция, бива обвинен в какво ли не.

В такива дни рЕзко започват да ми липсват невинните цитати от типа “ние мислим, че любовта е пълна интимност, а тя е пълна откритост“, снимката на филия, намазана с лютеница и признание feeling nostalgic и селфитата, придружени от някоя мисъл на Паулу Коелю… Щото този неизбежен спор, който се превръща в истинско дране, ми идва в повече. При това се случва всяка година. Имам чувството, че започват с подготовката няколко дни по-рано, за да могат да са добре подготвени със солидна порция обиди за всички “тъпаци, които не мислят” като тях. И задължително, някъде там, в кървавия двубой, все се намира някой, който да пусне заклинанието: “България ще се оправи тогава, когато… (Когато всички започнем да мислим като този, който ни предупреждава) Нито минута по-рано.

Аз пък си мисля, че е фашистко да не приемаш другата гледна точка. Да не я изслушаш поне. Без да сипеш обиди, заклинания, сарказъм и ирония. Без да си дадеш сметка, че “истината рядко е чиста и никога проста” (Оскар Уайлд) и понякога е в баланса. И със сигурност не се изчерпва в това на всяка цена да си избереш страна и да кълнеш противоположната позиция. Щото това не е Левски-ЦСКА.

И всяка година, докато ги чета, започвам да си мисля, че “анализатор” е най-лесната професия. И най-безполезната.

Честит Ви празник! Каквото там си празнувате! Само си приберете размахания пръст в джоба, ако обичате!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

1 Коментар

  1. Ти,който си написал тази статия,нямаш ли си име?И с какво си по-различен от хората ,които описваш в нея?Едните защитавали еди какво си-другите контра аргументирали,а на тебе ти писнало,ами стои си в леглото.Недей да ставаш,добре,че е имало хора да се сражават и да извоюват сегашното ти свободно време!Само не знам, защо си преписвал от Волгин ,особено в частта за фашизма,много пошло!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!