Да добавиш живот към годините си

Ирма е 93-годишно момиче. Жена, която не се спира пред нищо и вярва, че животът е прекрасен на всяка възраст и е важно да помагаш на другите, за да се чувстваш щастлив и полезен. От няколко дни е звезда в социалните мрежи. Всичко започва от един пост, придружен от 2 снимки, на нейната внучка Елиза Колтро във Фейсбук.

“Това е моята баба Ирма ❤️, 93-годишно момиче, което тази вечер отлетя за Кения. Не, не отива на почивка в някое туристическото селище, където да я глезят и обслужват, а предприе 3-седмично пътуване, за да помага на деца в сиропиталище. Разказвам ви за нея, защо тя вярва, че винаги трябва да набавяме щипка адреналин в живота си, за да живеем, а не да преживяваме. Погледнете я … кой може да я спре? Обичам я”, пише Елиза.
2

28167832_909244719248918_4247351560786086632_n
“Никога не съм си представяла, че това ще се случи” – продължава разказа си Елиза, този път пред журналисти от италианското издание La repubblica – Майка ми изпрати снимки от летището и какво да видя: баба ми, която придържа червен куфар. Почувствах се толкова горда с нея.”

Ирма живее в Новента Вичентна, в регион Венето в Италия. Остава вдовица едва на 26-годишна възраст, с три деца, по-късно губи и едно от децата си. “Въпреки трагедиите, баба ми винаги е обичала живота и никога не се е спирала пред нищо, тя посвети живота си на семейството си и на това да помага на хората около нея”– казва Елиза. И добавя: “За мен тя винаги е била за пример”.

И Елиза наистина следва примера на баба си Ирма: през последните 2 лета, вместо да отиде на почивка със семейството си, Елиза използва ваканцията си, за да помага на сирийски бежанци в гръцките бежански лагери: “Бях в Солун и Атина, през 2016 и 2017 година, надявам се, че ще мога да се върна и тази година “.

“Има едно семейство в нашия град, съпруг и съпруга на годините на баба ми, които от години ходят в Кения за един месец годишно. Тя се грижи за децата в дома, а той извършва малки ремонтни дейности в сиропиталището. Домът за деца без родители е основан от доброволец от Виченца. И тъй като баба ми ги познава, досега им помагаше, като се грижеше за дома им, докато отсъстват, но тази година решила, че това не е достатъчно и казала на майка ми: “Искам да съм полезна, отивам в Кения, ще съм щастлива да придружа моите познати, които ходят всяка година”. В крайна сметка замина и този път и тримата ще останат 3 седмици.  Елиза спира за миг с разказа, замисля се и продължава с усмивка: “Или може би баба ми ще реши  да остане в Кения и да не се връща. Всичко е възможно, няма да се учудя изобщо, защото познавам голямото й сърце и нестихващата й енергия.”

*Източник: La repubblica

*Заглавна снимка: Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!