“Аз съм на 80 и съм си поживяла”

Столичен магазин. Докато плащам на касата, влиза възрастна жена (извън т.нар. “зелен коридор”), без маска. Продавачката й прави учтива забележка: “Госпожо, бихте ли си сложили маската?” Дамата отговаря отрицателно и продължава да разглежда перилни препарати. Продавачката не се отказва: “Госпожо, ще Ви помоля да се пазим взаимно!” “Аз съм на 80 и съм си поживяла”, гласи отговорът. Край!

Излизам от магазина. И се замислям, че от началото на пандемията всички вкупом ни призовават “да пазим възрастните хора”. Властта мъдри “зелени коридори” за “най-рисковата група”, лекари постоянно ни предупреждават да пазим хората над 65 години.

А младите кой ще ги опази? А децата? На какви не сме се делили през годините – на леви и десни, на путинофили и соросоиди, на радевисти и бойковисти.  Сега явно дойде ред да се делим на млади и стари… И нищо по средата. Ами, хайде тогава, да сменим призива. Възрастните, помъдрелите, онези, поживелите повече, с повече опит, да пазят младите и децата. Да ценят живота. Да позволят и на младите да поживеят.

Ей, така – да се замислят, че децата в момента растат без детство, без не пипай, не излизай, не прегръщай баба си, не ходи тук, не ходи там. Тийнейджърите (или поне онези с отговорни родители) – без първа целувка, без първа среща, без нормални социални контакти… Младите им родители – в непрестанната центрофуга на “пази живота, пази психиката, пази доходите и прехраната”. И стареят преждевременно.

Животът е първична ценност. Да си отговорен за чуждия живот – хуманен избор. “Аз съм си поживяла” е неприемливо насилие. Арогантен егоизъм. 

А иначе – можем да се делим на всякакви до безкрай. Накрая обаче стигаме до такива, които вече са се сблъсквали с българското здравеопазване, и такива, които все още не са… 

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!