А сърцата ни от пластмаса ли са?

Докато мислих с какво да започна, осъзнах, че каквото и да напиша, точно на второто изречение, сигурно 70% от четящите ще си кажат “честно ли т’ва е най-големият проблем сега?”. Защото не е стигнало пряко до дворовете ни, както се казва. Или по-точно е стигнало, но ние не му обръщаме внимание. Става въпрос за ужасяващите статистика за мащабите на пластмасата и боклука, който генерираме ежедневно и отражението на това върху природата. И може да си мислите, че използването на една пластмасова вилица в обедната почивка няма да доведе до драматични последици за човечеството, но ако си представите, че в този момент още няколко милиона правят същото – то гледката вече не е много приятна, а резултатите не закъсняват.

Иначе казано, ние се давим в пластмаса.

За щастие не е и малък броят на хората, които все повече осъзнато поглеждат на проблема и взимат мерки. От днес, от веднага. В световен мащаб се създадоха десетки организации и инициативи, които се борят с екологичните катастрофи и най-вече имат за цел да информират колкото се може повече хора за множеството заплахи, но най-вече факта, че голяма част от проблема сме самите ние. Съответно и решението на този проблем започва от нас.

Една от последните рекламни кампании, която обиколи социалните мрежи и прикова погледите с шокираща бруталност носеше едно послание: “Пластмасата, която използвате веднъж мъчи океаните завинаги”.

Инициативата идва от международната организация с нестопанска цел Sea Society Shepherd Conservation Society (SSCS), която се стреми да съхрани и защити екосистемите и видовете в Световния океан като се бори с унищожаването на морските видове. Организацията се обедини с Tribal Worldwide в Сао Пауло и рекламната агенция “DDB Гватемала”, за да реализира шокираща кампания за повишаване на осведомеността. 3D плакати изобразяват костенурка и тюлен, които страдат от последиците от изхвърлената пластмаса, която залива Световния океан.

За съжаление едно малко и безсмислено действие в нашето ежедневие може да причини огромни щети на природата, без дори да го осъзнаваме. В тази кампания се стремим да поправим това, като достигнем до възможно най-голям брой хора, като осъзнаем, че с малки и лесни стъпки можем да гарантираме, че такива ужасни сцени няма да се случват“, сподели Guiga Giacomo – изпълнителният директор на Tribal Worldwide в Сао Пауло.

Кампанията дава ценна информация за опасното въздействие, което пластмасата и изхвърлените отпадъци оказват, предоставя полезни съвети как да се намали използването на пластмаса в ежедневието ни и провежда кампании за почистване на плажовете по света “Operation Clean Waves”.

Всички тези усилия идват може би дори малко късно, но по-добре от никога… учените предупреждават, че през 2050г. в Световния океан ще има повече пластмаса, отколкото риба.

И докато по света се продават почти 1 млн. пластмасови бутилки всяка минута и годишно в Океана попадат 9 млн. тона пластмаса, то статистиките ще стават все по-тревожни и резултатите ще рефлектират все по-осезаемо и върху нас. Върху всеки един от нас.

И като основен генератор на боклук и причинител на замърсяване, то и решението се крие отново в самите нас. И в теб. Информирай се и намери своя начин да помогнеш на планетата да се изчисти.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!