Магнетичният актьор Александър Тонев с номинация за Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

На 22-ри април в JOY Station, предстои 12-тата Годишна Официална Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев”. Победителят ще заслужи знаковата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв., а всички номинирани ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни техни арт проекти и ще станат част от семейството на Фондация “Стоян Камбарев”, която дава криле и сбъдва мечтите на младите и талантливите.

Днес Ви представяме младия 25-годишен актьор Александър Тонев, чийто талант е впечатляващ, но върви ръка за ръка с тоталното му и безкомпромисно отдаване на професията. Членовете на Фондацията го забелязват още като студент заради ролята му на Силян в “Черна Дупка” на Горан Стефановски, а в последствие на Никола в “Синът” в Народния Театър “Иван Вазов”, княз Мишкин в “Идиот” в Сфумато, Трепльов в “Чайка” и Санчо Панса в “Дон Кихот” в Пазарджишкия театър. Номиниран е за концентрираната си актьорска енергия, за органичното и деликатно присъствие на театралната сцена и пред камерата във филма “Блаженият” на режисьора Станимир Трифонов, както и в няколко късометражни филма.

“Изкуството за мен? Може би е нещо като път или изваждане на човека от обикновеното му ежедневно живеене и възприемане на света. Една атака срещу навиците, които притъпяват нашите сетива, атака срещу механичното жевеене. Опит да прогледнем отново за чудото на живота.                                                                                                                                                 Театърът ни помага да се вгледаме в човека, ангажира ни с цялата истина за нас самите, с онова, което сме забравили или неподозирали, че има”, споделя Александър.

Александър Тонев е роден през 1995 г. в град Перник където завършва  основното си образование. Мултиталант още от дете, продължава обучението си в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, след което една година е студент “Книга и печатна графика” в Национална Художествена Академия. Изобразителното изкуство обаче не го удовлетворява напълно и той решава да последва интуицията си, явявайки се на изпитите по актьорско майсторство в НАТФИЗ, където от раз го приема така дискутираният напоследък проф. Иван Добчев. Именно така попада в един клас с родната сензацията в Холивуд – номинираната за Оскар Мария Бакалова, с която учи и си партнира четири години и репетира текстове като “Процесът” по Кафка, “Моцарт и Салиери” на Пушкин и др. Най-важна за Александър в театралната академията си остава работата върху “Черна Дупка” на Горан Стефановски. Заради магнетичното му излъчване и безспорен талант още като студент се случват и първите му опити на професионална сцена в Театър “София”, Театрална Работилница Сфумато, ДКТ “Константин Величков”, Театър 199, Народен театър “Иван Вазов”. От 2019 година е поканен да бъде част от трупата на Драматично-куклен театър “Константин Величков” (Пазарджик). Интересен факт е, че Александър е млад татко и има прекрасна малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна от професията си минута.

Останалите четирима млади творци, номинирани за Наградата за Полет в изкуството “Стоян Камбарев” 2021 са визуалният артист Вълко Чобанов, най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България Лора Маркова, съвременният хореограф и танцьор Яница Атанасова и фотографът със световна кариера Богдан “CHILLDAYS” Плъков.

Виж още: Гледаме новия късометражен филм на Кеворк Асланян, който той подари на жените

Кой ще спечели Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, определя жури, в което влизат членовете на Фондацията начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

На Официалната Церемония на живо публиката за трети път ще избере и носителя на НАГРАДА ЗА КИНО 355 (три-пет-пет). Имената на тримата финалисти тази година са Виктор Иванов с проект за филм “Да умреш 10 пъти”, Елена Чергиланова с проект за филм “Как да изгубиш 10 кг. за един ден” и Росица Траянова с проект за филм “10 яйца”. Победителят, ще спечели красива статуетка и 10 000лв за следващата си лента.

“Чайка”

Водещ на Церемонията отново ще бъде Ники Кънчев, а публиката ще се наслади на класно шоу – кино, музика и незабравими емоции!

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация “Стоян Камбарев” е част от Календара на културните събития на Столична община и се осъществява с подкрепата на Министерството на Културата, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и РИСК Инженеринг и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Хоум, Технополис, IDEAcomm, Метрореклама, НДФ “13 века България”, SSG, Prime Development и Винарска изба Катaржина Естейт.

Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева, която след цели 11 години, предаде режисьорската щафета на блогъра и кинорежисьор Крис Захариев и от тази година, носителят на Наградата за Полет в изкуството,  поема кратките филми за номинираните млади артисти.

____________

Съдържание: Фондация “Стоян Камбарев” 

Виж още: Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството “Стоян Камбарев” 2021

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!