Селата, които помагат на хора с деменция да изживеят спокойно старините си

Всички знаем колко важна и определяща за здравето ни е заобикалящата ни среда и тук не става въпрос само за физическото ни здраве, а и за психическото и емоционално важи също.

Различни проучвания в лечебни заведения по света показват и значително по-бързи и добри резултати в лечението на хора, които са настанени в болнични стаи с красиви гледки, в сравнение с други пациенти, които нямат такъв пейзаж ежедневно и обстановката около тях е подтискаща.

Всички знаем, че тук не става въпрос само за вече болни хора, а дори и за здрави. Всяка подтискаща, мрачна и лишена от живот и цветове гледка може да ни разболее.

Но, ако ние сме здрави и сами можем да се погрижим да променим средата си и да се заобиколим с позитивни и добре въздействащи хора, гледки и дейности, то за някои хора това е непосилна задача, но и също толкова жизнено необходима.

В групата на този тип нуждаещи се влизат и възрастните хора, които страдат от Алцхаймер.

Макар да не е много популярен подход все още, в някои страни като Холандия и Франция вече се предприемат иновативни методи за лечение, които пренасят пациентите от познатите досега болнични заведение в едни малко по-различни пространства, обособени само за тях, а именно – построени села за хора с деменция. Макар всичко наоколо в тези „селца“ да изглежда като сценичен декор, то всъщност е съвсем реално.

Един от първите подобни центрове за хора с деменция беше открит във Веесп, Холандия в малък град, който се намира близо до Амстердам. През 2018 година в Дакс, град в югозападна Франция, който е известен с множеството си минерални извори, отвори врати още едно село, в което се събраха 120 жители до края на 2019 година.

Village Landais Alzheimer

В тези иновативни места за лечение на хора с деменция има всичко необходимо, за да могат пациентите да се чувстват във възможно най-защитена, позната и приветлива обстановка, близка до дома. Такъв тип селище е първото на територията на Франция и за построяването му бяха инвестирани 28 милиона евро. На територията му бяха изградени супермаркет, фризьорски салон, пивоварна, ресторант, библиотека и музикална стая, като всичко това се създаде в много средновековен стил.

Обитателите на селото са възрастни хора, които страдат от Алцхаймер в различни етапи, но всеки жител получава достатъчно свобода, съобразена с етапа на болестта и е ангажиран с различни, разнообразни дейности. Хората са насърчавани да се включват в различни ежедневни занимания, които включват пазаруване, готвене и дори посещение при фризьор, тъй като се счита, че придържането към рутинните задължение от ежедневието на всеки един може да забави развитието на най-лошите симптоми на болестта.

Един от специалистите в областта – невролог и епидемиолог в Централната университетска болница в Бордо, проф. Жан – Франсоа Дартигес разказва, че този нов метод позволява на болните да живеят възможно най-нормално, предвид етапа на болестта и да се доближат максимално до обичайното си ежедневие, което са имали като здрави.

Франция и Холандия не са единствените страни, които прибягват до лечение на хора с деменция в подобни “села”. Такива центрове са изградени в Швейцария, Ирландия, Калифорния и др.

Макар все още да не са силно разпространени, то поне първите стъпки са направени и резултатите вече са налице. Предвид заболяванията на хората, които обитават тези места, центровете не биха могли да ги излекуват напълно, но поне им дават възможност да изживеят старините си максимално спокойно, с грижа и достойнство, не по-малко важни от здравето. Повлияват на развитието на болестта, която драстично се забавя и дават шанс за живот в свободна, достойна, приятна и грижовна обстановка. Такава, каквото те заслужават.

_________________

Заглавна снимка: Clément Falize on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!