Amani Ballour – Смело сърце

Тя е млад педиатър от Сирия, току що излязъл от университета. Започва като доброволец, помагащ на ранените във войната. Работи без заплащане и лекува болни в полева болница, изградена в частично построена сграда, която е била предвидена да бъде лечебно заведение. Тя и още един лекар са на пълен работен ден. Тя се казва Amani Ballour. Той е Salim Namour – основател на болницата. Спомня си как се е срещнал с нея – “Представи се и предложи да помогне. Много опитни лекари бягат оттук, за да търсят безопасност, но тя дойде и остана да помогне“.

PHOTOGRAPH BY RENA EFFENDI, NATIONAL GEOGRAPHIC

След няколко години Amani Ballour оглавява подземната болница “Пещерата” в родния си град, близо до сирийската столица. “Пещерата” се превръща в място, носещо надежда и безопасност на много хора, които попадат в ужаса на войната. Първият пациент на Amani Ballour е 11-годишно дете, простреляно в главата. От този ден нататък, тя нарича своите малки пациенти “мои деца”. И безотказно, рискувайки собствената си безопасност, жената се отдава цялото си време на онези, които имат най-много нужда от помощ и закрила. Тя, заедно с още 100 души екип, всеки ден, спасяват човешки животи под земята. За две години, Amani става свидетел на множество военни престъпления, включително употребата на химическо оръжие, хлорни бомби, въздушни удари по лечебни заведения и убежища. “Нямаше безопасно място“, казва Amani. “Болницата беше бомбандирана многократно. Помолихте ме да ги преброя, но, повярвайте ми, не мога.“, споделя Amani Ballour за National Geographic.

PHOTOGRAPH BY NATIONAL GEOGRAPHIC DOCUMENTARY FILMS

Във времето, в което Amani отговаря за болницата, градът е обсаден от войски, лоялни на сирийския президент Башар Асад. В продължение на години основни хранителни стоки и медицински консумативи са били с ограничен достъп до града, принуждавайки хората там да контрабандират стоки.

PHOTOGRAPH BY NATIONAL GEOGRAPHIC DOCUMENTARY FILMS

През 2015 година болницата потъва още по-дълбоко под земята, опасана от тунели и бункери. Amani Ballour е още там и още жертва своя живот, в помощ на останалите.

Д-р Amani Ballour управлява болницата до 2018 г., а днес вече е бежанец в Турция. Съветът на Европа й връчи награда за лична смелост, храброст и ангажираност в спасяването на стотици хора. Marija Pejčinović Burić – генерален секретар на Съвета на Европа изрази огромното си възхищение от смелостта и добрината на Д-р Amani Ballour.

Тя става пример за това как “съпричастността и честта могат да процъфтяват дори при най-тежките обстоятелства – в разгара на война и страдание”.

Смело сърце и чиста душа. Най-великата сила.

_____________________

Животът на Amani Ballour е документиран във филма на National Geographic “The Сave”, който получи и номинация за наградите на Академията. Филмът е режисиран от Feras Fayyad и продуциран от Kirstine Barfod и Sigrid Dyekjær.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!