Американски инвеститор: “Искаха ми 500 хил. евро подкуп за “Химко”

Химко

Американската компания NIJ Group твърди в официално писмо до министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство у нас, че са изнудвани за два пъти по 500 000 евро рушвет за придобиване на “Химко” АД-Враца. Това стана ясно от писмото, което Сашо Диков показа в предаването си по телевизия BIT.

Директорът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало. В писмото се твърди, че на Томова били изплатени 15 000 евро пред свидетели. След това отишли на среща с човек, чието име не съобщават, но се представил като съветник на премиера.

“Няма да има договор, докато не изплатят 500 000 евро, а после още 500 000 евро от печалбата”, казал им човекът, чието име не се съобщава.

“Около “Химко” има криминална група за изнудване”, пише още Аронов. И добавя: “Аз и моите представители искаме да инвестираме в България при нормални условия, а не при условия, за които в САЩ се предвижда затвор”.

От пресслужбата на прокуратурата отговарят на предаването на Сашо Диков, че не дават данни за внесени сигнали в държавното обвинение. От правителствената пресслужба обаче потвърждават, че такова писмо е постъпило в деловодството. Тъй като държавата няма отношение към активите на ”Химко“ АД, намеса на министър-председателя би нарушила конституционно определеното разделение на властите, съобщават оттам.
Според тях случаят засяга съдебната власт, синдика и компетентния съд по несъстоятелност.

Припомняме: Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби врачанското предприятие за 11.7 млн. лв.

Кой какво прочете в писмото и кои медии изобщо не му обърнаха внимание?

Вижте в таблицата:

 

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”dir.bg” ]Заглавие: Сашо Диков: Синдик искал подкуп от US фирма за “Химко”

Цитат: “Представящ се за близък до премиера Бойко Борисов и синдикът на “Химко” са поискали 500 хил. евро рушвет от американския инвеститор NIJ Group.
Това твърди журналистът Сашо Диков в предаването му по телевизия BIT, като се позова на писмо на компанията до премиера и главния прокурор Сотир Цацаров, което той показа, съобщиха Медиапул и Клуб Зет. Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор, но това все се отлагало. Миналата седмица депутатът от ДПС Делян Пеевски придоби активи на врачанското предприятие за 11.7 млн. лв. В последните години фалиралата компания бе предложена няколко пъти на търг, но купувачи не се появиха.”

Автор: Георги Брандийски [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Blitz.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”pik.bg” ]Заглавие: “Грандиозен скандал! Мним съветник на Борисов поискал от американци 1 000 000 евро рушвет за “Химко”!

Цитат: “Грандиозен корупционен скандал е на път да се разгори в България, след като американската компания NIJ Group обяви в официално писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов, до главния прокурор Сотир Цацаров и до посолстовото на САЩ в София, че при опита си да участват в приватизацията на “Химко” – Враца са били изнудвани да заплатят 1 000 000 евро рушвет.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”24chasa.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”vesti.bg” ]Новината не отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novini.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”offnews.bg” ] Заглавие: ”Американски инвеститори изнудвани с 500 хил. евро за “Химко”

Цитат: “500 хиляди евро рушвет са били поискани на американския инвеститор ANJ Group Corp., който проявявал интерес към комбината “Химко”. Това става ясно от писмо на компанията до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, което беше показано в предаването “Просто Диков” по телевизия BIT. Миналата седмица стана ясно, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е новият собственик на врачанското предприятие, което купи за 11.7 млн. лв.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnevnik.bg” ]Заглавие: “Сагата “Химко” стигна до премиера с твърдения за корупция”

Цитат: “В Министерския съвет е получено писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се търси съдействие от премиера Бойко Борисов по твърдения за корупция срещу синдика “Химко” АД, което е в несъстоятелност. Писмото е с дата 15 януари и е с копие до главния прокурор Сотир Цацаров и до Мартина Стронг, шарже д’афер в посолството на САЩ. В писмото се говори за непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на “тази група”. Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като снощи в предаването “Просто Диков” случаят беше разказан.”[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dariknews.bg” ]Новината не е отразена! [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”dnes.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”btvnovinite.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”fakti.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”actualno.com” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”trud.bg” ]Новината не е отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”novanews.bg” ]Новината не отразена![/ft_toggle]

[ft_toggle title=”bnt.bg” ]Новината не е отразена!

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!