“Атаката” по журналисти е “атака” по демокрацията и истината

– Мен защо не ме броите за човек?
– Защото сте водеща!

Диалогът е от предаването на националната телевизия “Референдум”. Припомням го, не за да мултиплицирам поредната изцепка на един политик, който преди избори ни спретва задължителна порция безумия. Дори не и заради факта, че се наложи безпрецедентно влизане на жандармерия в студиото на обществената телевизия и прекъсване на предаването. Припомням го по 2 причини. Първата – достойното поведение на водещата на “Референдум” Добрина Чешмеджиева. Която показа, че може да си журналист и да имаш гръбнак едновременно. Все още. Тук и сега.

И втората – защото онзи политик, който преди да му издърпат килимчето под краката и да му разпаднат коалицийката, се беше кротнал (и не щурмуваше ни Натфиз, ни клек шопове, ни самолети), онази вечер в “Референдум” с тази своя реплика онагледи цялото отношение на всички ни, или поне на мнозинството от нас, към журналистите изобщо. Това е отношението на политиците по принцип – не само на онзи лидер на партия. Бавно, последователно, упорито и целенасочено представители на “това, което имаме като политическа класа” и на мнозинството от “това, което ни остана като медийни ръководители, собственици и т.н.” наложиха този стил, маниер, изказ и отношение към журналистите. Втълпяваше ни се и ни се втълпява на нас, потребителите на журналистическия труд, че всички медийни хора са “купени”, че някой им говори в слушалката, че са нечии слуги, че всички са “маскари” и “журналя”, които не заслужават уважение, че няма нужда да ги броим за хора. Втълпяваше ни се и ни се втълпява постоянно, че да задаваш въпроси (каквото по същество трябва да прави един журналист) е признак на лошо възпитание. Не един и двама политици през последните 20 години са се карали на журналисти, че питат, че изискват информация, че задават въпроси. Не просто ни втълпяваха, караха се публично на журналисти, че си вършат работата (Ама защо ме питате за това сега, въпрос задаван от десетки властимащи), заплашваха ги (“Много силни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката Ви – и тя беше тръгнала малко в някаква посока, но нещо виждам, че липсва столчето й”, Антон Тодоров, бивш депутат от ГЕРБ в 44-то НС), размахва им пръст публично и ги призоваваха да не “глаголстват” (по Красимир Каракачанов, след скандала в БНР), вземаха им ресора, защото “или тя или аз, ще ме сготвят накрая”  (пенсионираният след отказа си да свали журналистката Силвия Великова от ефир директор на “Хоризонт” Ивайло Савов цитира тези думи като мотив на генералния директор на БНР да отстрани Великова в интервю за “Офнюз”), отказваха да им излъчат разследвания (Спряното от Нова телевизия разследване на Генка Шикерова и “Антикорупционен фонд”, в което се твърди за за платени от БАБХ 30 милиона лева за изгаряне на животински трупове), а накрая просто тихомълком изчезваха от ефир. Един по един.
И ние, или поне мнозинството от нас, повярвахме. Че журналистите, всички журналисти, са “маскари” и няма нужда да ги броим за хора (по онзи политик, с чийто цитат започнах този текст). Не стана изведнъж, постепенно губехме съпротивителните си сили, точно на принципа на сварената жаба. Но повярвахме. Без да си даваме сметка, че ние, всички ние, цялото общество и всеки един негов представител по отделно имаме най-голяма нужда от питащи журналисти. С гръбнак. Агресивните, ежедневни усилия за дискредитиране на цялата професия, упоритото пръскане с кал по всички журналисти, за да се объркаме кой честен, кой свестен, кой купен или със запушена уста е нападение срещу правото ни на истина. Правото на цялото общество и на всеки един негов представител по отделно да знае. Това е “атака” срещу правото ни да бъдем информирани. И това е наш проблем. На всички.
Онзи политик, онази вечер в “Референдум”, каза на глас онова, което отдавна причиняваме на журналистите. Не ги броим за хора. А “атаката” по журналисти е “атака” по демокрацията и истината. Дали ще намерим съпротивителни сили да си ги отвоюваме обратно? Струва ми се спешно…

________

Photo by Jared Evans on Unsplash

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!