Изкуство и звяр в едно и бензин в кръвта

Винтидж Ягуар Е-type, обувки Берлути и стол Иймс: това са едни наистина уникални и функционални предмети, които са толкова красиви, че почти излгеждат като произведение на изкуството. Ако имаш възможността да се сдобиеш с някои от тях, любовта е за цял живот. Има такива притежания, които се превръщат във фетиш. В статус на собственика.

3 brands

Хайде сега да прибавим към списъка и един мотоциклет. Auto Fabrica (Type 6 или Type 8) вече са изложени и се продват в M.A.D.Gallery, Женева, за “скромната” цена от 80 000 франка. Защо са толкова скъпи ли? Ами, защото са ръчно сглобени и на година се изработват не повече от 8-12 мотоциклета. Извайването на един такъв звяр до последния детайл отнема около 6 месеца.

-1x-1

Живеещите в Лондон братя Бужар и Газмед Мухареми от Косово конструират тези жребци с акцент върху минимализма и полъх от миналото. Решават да отърват старите мотори от всичко натруфено и да постигнат нещо наистина просто и с модерен дизайн. И разсъбличането започва. Това, което остава е една красива рамка и гуми, съпроводени от нов двигател и фини, изящни детайли по външния вид. Гениално.

Type 6 и Type 8, които са изложени в Женева, са сглобени от останки на стари мотори – съответно Yamaha XS650 от 1979 г. и Honda CX500 от 1981 г. В следствие на това те носят едно магично усещане, което само стар рокер би разпознал.

Type 6
Type 6
Type 8
Type 8

Създадени от мотоциклети “донори”, както ги наричат двамата инженери, Type 6 има 650-кубиков двигател и тежи само 205 килограма, а Type 8 е с 495-кубиков двигател и тежи с 12 килограма повече. Твърдите им алуминиеви шасита са изработени на ръка и чрез прилагането на олд скуул техники за конструиране на мотори. В резултат на това – двете произведения на изкуството са леки, устойчиви и пъргави в завоите, при изкачване и в натоварен градски трафик.

AutoFabrica_Workshop_4_copyright-JulienBrightwell

AutoFabrica_Workshop_5_copyright-JulienBrightwell

И трите снимки от работилницата са на фотографа Джулиън Брайтуел
И трите снимки от работилницата са на фотографа Джулиън Брайтуел

“Кредото на Auto Fabrica е да бъдем сложно прости: посоката е към простота и минимализъм, акцентирани чрез сложни и фрапантни детайли”, споделят братята конструктори. И е така. Убедете се сами:

Type 6

Auto+Fabrica+Type+6+(4) Auto+Fabrica+Type+6+(5) Auto+Fabrica+Type+6+(7 (1) Auto+Fabrica+Type+6+Close+up

Type 8

Auto+Fabrica+Type+8+2+(Large) Auto+Fabrica+Type+8+3+(Large) Auto+Fabrica+Type+8+4 Auto+Fabrica+Type+8+10 Auto+Fabrica+Type+8+11 Auto+Fabrica+Type+8+13+(Large) Auto+Fabrica+Type+8+15+(Large)

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!