Интелигентният автобус

Най-новият вид обществен транспорт в Китай е “неочаквано добра комбинация” от автобус, трамвай и влак, обединени в едно.

Производителят й, китайската железопътна фирма CRRC, я нарича “интелигентен автобус”, но всъщност е много повече от това. Подобно на влак, той е модулен и към него могат да се добавят вагони. Но пък, досущ като автобус, няма нужда от релси, за да се движи по пътя.

“Интелигентният автобус”  ще следва предварително зададена пътека и няма да има нужда от шофьор. Мотрисата е оборудвана със сензори, които ще му позволят да следва конкретен маршрут. “Това е нещо като виртуална железопътна линия за автобус “, казва Фън Джиангхуа, главен инженер на CRRC.

30-метровият автобус може да се побере над 300 пътници в 3 вагона. Могат да се добавят или премахват вагони, ако е необходимо. Интелигентният автобус или автоматичният железопътен транзит (ART) се счита за много по-евтин от метрото или трамвайните системи, тъй като не изисква изграждането на инфраструктура. Това може да се окаже перфектното решение за много градове в Китай, които не могат да си позволят да изграждат влакови линии.

Изграждане на 1 км. отсечка на метро струва около 102 млн. долара, а автобус от този тип ще е на цена  около 2 млн. долара.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!