B-box – още една възможност да помагаме за опазването на пчелите

Една от големите заплахи на нашето време, за която все повече и повече се говори, поради огромната катастрофа, която би причинила, е намаляващият брой пчели по света. “Цариците на биоразнообразието” са подложени на риск заради неправилната индустриализирана земеделска система, която употребява солидно количество пестициди.

Бремето на пчелите – анализ на пестицидните остатъци в пчелния прашец в питите (пчелен хляб) и събрания прашец от медоносните пчелите“, е доклад, който “Грийнпийс” публикува още през 2016 година, и в който се говори с цифри и факти за проблема.

Самият доклад тогава беше и едно от най-големите проучвания, провеждани в Европа с повече от 100 взети проби от 12 европейски държави за един земеделски сезон. В рамките на проучването като резултат бяха открити общо 53 различни химични съединения, а две-трети от събрания прашец, който след това е върнат в кошерите от пчелите-работнички, се оказа замърсен с до 17 различни токсични химикала.

Този “коктейл” от токсични пестициди, на който са изложени пчелите и пчелните яйца е пагубен за популацията им, поради ред причини, включително проучвания доказаха, че пестицидите отслабват имунната система на насекомите и така те стават податливи на различни болести, патогени и паразити.

В този ред на мисли и острата заплаха, пред която сме изправени, заради намаляването на пчелите, екологичното земеделие започна да набира все по-голяма популярност и да е предпочитано заради производството на храна без вредни химикали, които да вредят околната среда и на пчелите. Заедно с развитието на екологичното земеделие, хора по цял свят, които приемат дълбоко проблема и участват в разрешаването му, се заеха да създават възможности, за опазването на пчелите.

Така и ние стигаме до италианската компанияя Beeing, основана от пчелари – трето поколение, която създава радикално нов вид кошери, които са пригодени да се позиционират в градски условия.

B-box е първата система, която позволява отглеждането на кошери в градски условия, тъй като може да се побере дори и на най-малкия двор. Не само, че опростената система на самия кошер позволява по-лесно отглеждането на пчелите и събирането на мед за начинаещи, но и за самите пчели условията са безпроблемни. В самата конструкция е изграден и достатъчно висок комин, през който пчелите влизат и илизат в кошера, така че да нямат пряк достъп с хората, а уникално проектирани малки камери представляват малки части от цялата пчелна пита, които умишлено са създадени с такива размери, за да може да няма нарушаване или въздействие върху здравето на кошера, както се случва понякога при ваденето на голям лист.

Моделът е разбработван дълго време, за да може да осигури истинска защита и за хората, които не са професионалисти, както и за пчелите, които да не са обезпокоявани и да не се нарушава цялостта на пчелната пита.

Във видеото подробно се разказва за идеята, какво и как се случва и как всеки човек, може да бъде част от решаването на проблема с измирането на пчелите.

Времето е от особено значение за справянето с проблема и може би всички трябва да помислим как и защо се стигна дотук и как и с какво можем да бъде полезни занапред.

Вижте и вие видеото, а ако решите да участвате, може да подкрепите Beeing в кампанията им в IndieGoGo.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!