#Долу ръцете от абитуриентите

“Абитуриенти или аборигени.” “За нищо не стават.” “Горко на тая държава с такива млади хора.” “Що броят до 12, толкова е тъпо. Ужас. Виж ги как са облечени!”

Това са реплики, дочути покрай баловете. Всяка година по това време става страшна вакханалия. Абитуриентите празнуват, възрастните цъкат възмутено с език. Медиите пък се надпреварват на тема: “кой ще покаже най-пияния и най-кичозно облечения абитуриент.” И така до следващия месец май.

Първо, да генерализираш и да обобщаваш е необективно. Не всички абитуриенти са глупави, комерсиални чалгари. Както не всички възрастни са ерудирани, високо образовани люде, които се приспиват с “Махалото на Фуко” и с Ивайло Нойзи Цветков.

И второ: Кой ги възпита тези “глупави млади хора”?

Нали някой възрастен им е купил тези дизайнерски недоразумения, наречени рокли и костюми. Нали някой възрастен им е обещал чифт гърди за бала. Нали някой възрастен им е наел лимузината за една вечер.

Нима интелигентните възрастни, които сочат с пръст, не са длъжници на децата си? Че кой създава тази среда, в която чалгата е мода, плейметката е идол, а 5000 евро са мечтана заплата (ако може да паднат от тавана обаче). Нима не са възрастните тези, които дават пример “как най-бързо да прецакаме държавата/фирмата/шефа?” Нима тези млади хора не са имали за пример някой с повечеко житейски опит, който смята, че пари се печелят само от Националната лотария или с далавера, само не и с труд.

Обвиняваме младите хора, че са неграмотни. Първо, не всички са такива. И второ – ами да бяхме изискали като общество една образователна реформа за тези 25 години, а?

Обвиняваме младите хора, че не спазват правилата за движение по пътищата. Първо, не са всички. И второ, кажете честно, че не познавате възрастни джигити! А и като сме такива пуритани на пътя защо има толкова корумпирани катаджии (щото голяма част от нас предпочитат да дадат 20 лева “да се почерпят” полицаите, за да се отърват нарушителите от акта и отнетите точки).

Обвиняваме младите хора, че са супер комерсиални. А кой ги възпита такива? А да не би поговорката “учи мама да не работиш” да е от вчера?

Глупаво е да се поддаваме на всеобща крикита и обвинения, насочени към зрелостниците. Ако не ни харесва това, което виждаме, трябва да започнем с изискванията първо пред огледалото. Да, по-лесно е да ги нападнем за всичко – от корупцията през олигарсите до неслучилия се преход, ама не са ни те виновни. А и един от големите ни проблеми е, че сме единни само в нападките и критикарството – и то само към слабите и жертвите.

Всеки от нас познава смислени, интелигентни, образовани млади хора. Те също се създават от обществото и възрастните. С обич, подкрепа и добър пример.

Снимка: Daniel J. Cox/Barcrott Media

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!