Спасиха и пуснаха в открити води две белуги след 10 години живот в китайски аквариум

Дълго чакано завръщане в открити води за двете белуги Little Grey и Little White, след като прекараха близо 10 години в китайски аквариум. Животните се наслаждават на първи допир с морето от 2011 година, когато са били изведени от руски изследователски център и изпратени в “Ocean world” в Шанхай, където са изпълнявали номера за публиката.

За сайта Bored Panda морският биолог и научен изследовател Leonie Sophia van den Hoek разказва малко повече за тези страхотни създания. “Белугите са изключителни създания и може би най-необичайните сред китоподобните. За съжаление заради нас хората, животът им става все по-труден. Ние правим така, че домът им да става все по-топъл и все по-мръсен. Белугите живеят в открити полярни и субполярни водни зони, предимно в Северния ледовит океан. Те обичат студените води, а изменението на климата води до топене на ледовете в техните местообитания“, обяснява Leonie Sophia van den Hoek. “Друг проблем е огромното замърсяване с пластмаса. Почти във всеки един изследван кит беше открита пластмаса.”.

Твърденията са базирани на пионерско проучване на 7 белуги от отдалечени арктически води, които бяха изследвани и във всяко от животните беше открито наличие на пластмаса.

За историята на Little Grey и Little White разказват световни медии, които отразиха тяхното историческо пътуване, след като бяха транспортирани на борда на самолет Еърбъс, на цели 10 000 километра в новия си дом в Исландия.

Хора от екипа, които стоят зад организацията по преместването споделят, че това съвсем не е била лесна задача, но пък със сигурност е труд, продиктуван от много любов. Всяко едно от животните тежи повече от тон и консумира около 110 килограма риба на ден. Операцията по преместването им е изисквала специално проектирано оборудване, ветеринарни лекари и много допълнителни екстри и усилия от страна на хората, за да може пътуването да бъде възможно най-комфортно.

След успешното им пристигане в Исландия, белугите са пребивавали в карантинен басейн около няколко месеца, за да могат постепенно да се приспособят към средата. Въпреки че на финалната права се е изисквало преодоляването на много по-малко разстояние, то пандемичната обстановка в света допълнително е усложнила всичко.

След като бяхме на достатъчно отдалечено място в Исландия пред нас се появи предизвикателството да успеем да открием и достатъчно експерти на място, които да ни помагат в процеса. Пандемията също се отрази и върху ритъма на доставки, които получавахме и това как да разчертаваме и предвиждаме времето си спрямо тях. Също трябваше и да положим усилия максимално да защитим персонала си, тъй като имахме нужда от нашите хора и от това те да се грижат за нашите животни“.

Приключението на Little Grey и Little White все още не е приключило. В момента те са поставени в специални заграждения за аклиматизация, като последен етап преди да бъдат пуснати на свобода.

Leonie Sophia van den Hoek не крие радостта си от факта, че белугите са спасени от аквариума и изведени в открити води, там, където е тяхното място.

Изключително щастливи сме, че може да съобщим, че Little Grey и Little White са успешно преместени в басейните в резервата за китове, което е последната стъпка преди те да могат да заживеят в открити води” коментира Анди Бол от организацията, инициирала тяхното преместване – “Sea life trust“.

Още за тази прекрасна операция по спасяването на белугите, може да видите във видеото.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!