Пътуване към надеждата

“Германия очаква тази година нови 500 000 бежанци”. “Швеция смята да се отърве от 80 хиляди бежанци” “Колко струва издръжката на бежанците”. “Бежанската криза в Европа. Ще успее ли алиансът да се справи с нея?” Някак свикнахме с тези новини. Четем статистики, спорим за огради по границите, разделяме се на “за” и “против”… “Обръгнахме”. Толкова много приказки, анализи, статистики. И постепенно започнахме да забравяме, че зад всички сухи цифри и числа, таблици, инфографики стоят лични истории. И лични трагедии. Хора. Като нас. Със своите ежедневни битки, страхове, борба за живот, търсене на подслон, отчаяние, загуба на смисъл и загуба на най-близките. Погубени човешки съдби. Неслучила се любов, неродени деца, несбъднати мечти, пропуснати срещи.

За всичко това ни напомня китайският артист Ай Вейвей с изкуството си. На 13 февруари той “облече” колоните на “Концерт хаус” в Берлин с 14 000 спасителни жилетки, които са били изхвърлени на гръцкия остров Лесбос. “Всяка една жилетка символизира отделна човешка съдба”, припомня ни Вейвей. И допълва: “Това са хора, търсещи убежище по време на тяхното пътуване към надеждата”.

“Лигави арт инсталацийки”, ще кажат скептици. Други ще ни напомнят, че в “България много хора живеят зле, ние за бежанците сме се загрижили”. И може би всички ще имат своите основания. Но не бива да забравяме, че изкуството е и за това – може и да не посочва отговорите, но е хубаво да задава въпросите. И да ни припомня, без менторски тон и назидание, онези най-дребни, но истински важни неща от живота.

2

3

4

5

 

6

 

7

 

8

 

9

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!