Сливи за смет? Не – библиотека!

Захвърлени, изоставени книги винаги са тъжна гледка. В турската столица Анкара служители на чистотата събират изхвърлени книги и по този начин властите изграждат безплатна библиотека. Така са спасени над 6000 заглавия, съобщава CNN.

Колекцията нараства постепенно, тъй като служителите по почистването започват да прибират изхвърлени книги, които откриват по маршрутите си, вместо да ги изхвърлят с останалата част от боклука на града. Първоначално хигиенните работници заделяли заглавията за себе си и семействата си, но в крайна сметка колекцията им се разширява значително и те решават да ги дарят за добра кауза.  Така им хрумва идеята да се отвори библиотека, която да радва публиката.

1

С подкрепата на местния парламент библиотеката отваря врати в Çankaya, квартал на Анкара, през септември 2017 година. Разположена в изоставена тухлена фабрика, тя разполага с литература за деца, научна литература и книги на английски и френски писатели. В помещението има и салон, където посетителите могат да четат книгите или да играят шах. Срокът за заемане на книги е две седмици, но също както и в останалите библиотеки, читателите получават възможност да го удължават.

2

Експериментът се оказва по-успешен от очакваното – днес библиотеката е толкова добре заредена, че местните училища, затвор и образователни центрове заемат книги от нея. Библиотеката създава и нови работни места, тъй като изисква персонал на пълен работен ден.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!