Могъщият свят на знанието – библиотеките, през обектива на фотографа Reinhard Görner

През 1982 година немският фотограф Рейнхард Гьорнер посещава лекция на своя колега Юлий Шулман, който показва и своята книга Photography of Architecture and Design: Photographing Buildings, Interiors and the Visual Arts от 1978г. Гьорнер е пленен от снимките и в следващите 40 години вдъхновението да заснема архитектура и интериор, не го напуска.

През годините Рейнхард Гьорнер прави множество различни серии с фотографии, като обикаля света в търсене на архитектурни шедьоври и красиви интериорни пространства. Така се стига и до серията, посветена на изключителни библиотеки от различни страни, които показват хипнотизираща симетрия и богатството от книги. Впечатляващото усещане за заобикалящото ни изкуство, дава възможност на нас зрителите да оценим тези места не само като извори на знания, но и като произведения на изкуството, заради своя характер, стил и атмосфера.

Целта ми винаги е била да мога да “отворя” едно пространство във всеки смисъл – визуално, умствено и духовно. Искам да насоча вниманието към една по-спокойна и креативна сфера”, споделя Рейнхард Гьорнер в свое интервю. “Ако погледнете една моя снимка, ще видите че светът се разширява, разказва истории и просветлява ежедневието ви.

Години практика, пътуване и безброй снимки поставят днес името на Рейнхард Гьорнер сред най-уважаваните в света на архитектурната фотография. Показваме ви част от серията снимки на различни библиотеки от цял свят, а още от него можете да намерите ТУК.

Inter Arma Charitas II. Portugal (2016)
Palácio Nacional de Mafra I. Portugal (2016)
Jacob and Wilhelm Grimm Library. Berlin (2010)
Library Hall, Upper Lusatian Library of Sciences. Görlitz (2015)
The Brain, Freie Universität. Berlin (2005)
Open Space, City Library. Stuttgart (2014)
Entrance of Biblioteca Joanina. Portugal (2015)
Cathedral of Books. Manchester (2017)
St. Peter’s Abbey II. Austria (2016)
Duke Humfrey’s Library. Oxford (2017)

______________________

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

Създадохме shash.bg преди пет години и оттогава до днес това е една от големите ни гордости. Зад това, което вие виждате, стои много малък екип от хора и въпреки трудностите, с които се сблъскваме, ние не се отказваме от идеята си да говорим за общественозначимите теми, които вълнуват всички, да разказваме светли истории, да ви срещаме с успели и позитивни хора, да разпространяваме добрите новини, както и да изразяваме мнение по събития, които са важни за обществото ни.

За тези години успяхме да подадем ръка и на много организации и хора, които са в началото на своя дълъг кариерен път и имаха нужда от подкрепа. Изградихме силна партньорска мрежа и застанахме зад независими организации, фондации, културни събития и независими артисти.

Най-важното обаче е, че стигнахме до вас. Благодарим за лоялността, за доверието и за възможността да ви разказваме вдъхновяващи истории, да търсим заедно добрите примери от живота, да се изправяме заедно срещу неправдата, грубостта, срещу лъжата и алчността.

Във време на изпитание за обществата, във време на най-нужно обединение, още повече се опитваме да устоим на предизвикателствата и вярваме, че трябва да ни има.

Така, както вярваме, че трябва да ги има и всички наши колеги, които успяват да се борят с прекомерния негативизъм, с който сме заляти, фалша в новините и липсата на обективност.

Нека заедно продължим да проправяме път на интересните, позитивните и смислените новини, нека откриваме вдъхновителите на нашето време и хората, които работят усърдно за нашето по-добро утре, нека заедно работим за правото да имаме различно мнение, което защитаваме с аргумени и факти. Без вас няма да можем!

Подкрепете ни! За да ни има и утре.

Можете да го направите чрез дарение с карта ТУК, или с банков превод на нашата сметка:Получател: MEDIABLISTER LTDIBAN BG46INTF40015052952796BIC INTFBGSFОснование: ДарениеАЙКАРД АД

Благодарим ви!

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!