Билет до топлината

Да си на 20 години и вместо да се забавляваш с приятели или да учиш за изпити на спокойствие, ти се налага да спиш по улиците и да просиш милостиня.

Процентът на бездомните младежи в Лондон расте, съобщава  вестник Гардиън. А заради орязаните бюджети на центровете за спешно настаняване, няма как да бъде осигурен подслон за всички. Така благотворителни организации като New Horizon Youth Centre прибягват до критични мерки. Предлагат на младите хора билети за нощния градски транспорт. Препоръчват тези с цял курс и силно отопление. И са безсилни да направят друго, освен да им предложат душ и лека закуска. Гледката на студент, учещ за изпит в 2 часа в празен автобус, се превръща в обичайна практика.

Причината за тревожната тенденция – по-високи наеми за хостелите за бездомни, намален брой на легла, промени в държавното им финансиране. Резултатът – почти удвоен брой на бездомните в Лондон от 2010 година до сега. В проценти – 55 на сто, според една от благотворителните организации за бездомни St Mungo. От сектора твърдят, че леглата в хостелите намаляват с 10 % всяка година, а повече от половината са с орязан бюджет. Директорката на New Horizon Youth Centre Шелаг О’Конър споделя пред Гардиън, че ако през 2010 година са можели да дадат легло на всеки, сега са в състояние да помогнат само на половината от хората. Другата половина ще трябва да спи където намери. Това значи на земята, на палатка в парка или на пода в изоставена сграда.

Билетите за автобусите са последният шанс на много младежи да получат топлина, подслон или поне малко сигурност. От благотворителните организации могат само да им предложат спални чували. О’Конър е изключително притеснена от ситуацията. “През 2010 година нямаше да се налага да правим това. Щяхме да можем да ги приберем в спешния хостел. Ситуацията е страшна. Никога не е било толкова лошо, колкото е сега. В момента ни е много трудно да се справим, а не виждам никакви нови стратегии, които да подобрят положението. Всички сме наясно с тоталния недостиг на местата за настаняване и увеличаващите се наеми.”

През лятото те дават билети за автобус на бездомна студентка, за да има някакъв подслон, докато учи за изпити. Момичето ги взима с отлични оценки, но въпреки нейния личен успех, цялостната картина остава критична. Очаква се до 2017 година да бъдат орязани парите за жилищна помощ за 18-21-годишните. Заради това 2 от 8-те основни настанителни хостела, с които New Horizon Youth Centre работят, са решили още от сега да не приемат лица под 21 години. “Страхувам  се, че създаваме предпоставка 18-25 годишните да се върнат на улицата. Това не е рентабилно решение, защото когато хората спят на улицата и просят, това излиза по-скъпо за нас като общество.  От гледна точка на психическото и физическото здраве на младите. Да не говорим за рисковете те да бъдат въвлечени в криминални деяния и тласнати към употреба на наркотици.”

Източник: The Guardian

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!