Осъдиха бившия президент на Франция Никола Саркози на 3 години затвор за корупция и търговия с влияние

Бившият президент на Франция Никола Саркози влиза в съвременната история на страната и като вторият френски президент с присъда за корупция след покойния вече Жак Ширак, като Саркози е и първият с ефектина присъда. Той беше признат като виновен по обвинения за корупция, опит за подкуп на магистрат и търговия с влияние, съобщи Би Би Си.

Бившият държавен глава е осъден на 2 години условно лишаване от свобода и 1 година ефективно, която може да бъде излежана под домашен арест с електронна гривна.

До присъда се стигна след като Никола Саркози беше признат за виновен в опит да подкупи бившия висш магистрат Жилбер Азибер, на когото е предложил шрестижен пост в княжество Монако в замяна на достъп до поверителна информация по вече прекратено разследване срещу неговата политическа партия.

Адвокатът на Саркози – Тиери Ерцог, както и висшият магистрат Аизбер получиха същите присъди.

Начало на делото беше дадено през октомври, след като изтече запис на разговор между Азибер и Ерцог, които бяха подслушвани от следователи, разследващите обвиненията за незаконно финансиране на кандидатпрезидентската кампания на Саркози през 2007 година от наследницата на L’Oreal Лилиан Бетанкур. До тези разкрития и обвинения пък се стигна след като Саркози и Ерцог бяха подслушвани във връзка с друго разследване за предполагаемо финансиране от Либия за същата кампания от 2007 година.

_________________

*Заглавна снимка: wikipedia.org

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!