Бездънен цинизъм

Факти: Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на “Денят започва с култура” и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването “Денят започва с култура”, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия – каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ – Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Това е декларацията, с която вчера екипът на предаването “Денят започва с култура“ изрази несъгласието си с действия на новия програмен директор на БНТ Емил Кошлуков и с която го обвини в натиск. Самият Кошлуков коментира това чрез пространно изявление в профила си във Фейсбук, в което заяви:

„Не дължим обяснение на издания от един, или друг кръг на медийни босове. Оценката ни я дават отново зрителите, не партийните централи, нито медиите на олигарси. Ние сме обществена телевизия, не сме длъжни да се съобразяваме с политически и други интереси, единствено с обществения“.

По-късно през деня десетки граждани се събраха днес пред сградата на Българската национална телевизия на протест срещу програмния директор Емил Кошлкуков. На фона на скандирания „Оставка!” и членовете на екипа на „Денят започва с култура” излязоха пред телевизията. Те отново заявиха, че не приемат обвинения, че не вършат съвестно работата си.

Размисъл: Много ми е болезнено, когато пред очите ни се изпепеляват авторитети. Хора, които си харесвал.  Къде наивно, къде заради детски, черно-бял прочит към света, къде заради романтиката на минали техни действия и контекста, в който ги поставяш. Вярвал си в бунта им, в борбата им за свобода, демокрация, правова държава. Хора-символи, лица на промяната, на новото, на които цели поколения са възлагали толкова много надежди. В чисто личностен план ми е важно да ги има, да им вярвам, да знам, че са тук някъде. Из България. Авторитети. Мъже на честта. С гръбнак. С принципи.

А после… после един по един се сгромолясват като аморфна маса, като локва от разложени принципи и морален разпад. То, разбира се, не е станало изведнъж, но все си склонен да си оптимист, че все някога ще видиш проява на достойнство или поне резилът ще има някакъв край. А те се превръщат в това, срещу което са се борили… При това без капка свян. Нещо повече – снизходително, от позицията на последна инстанция, се вживяват на “владетели на масите”, лепят етикети на всеки инакомислещ, обясняват на всеки несъгласен, че го мързи да си върши работата, дават интервюта за едни определени издания, а позициите и враговете им много подозрително съвпадат с декларациите и враговете на едни бизнесмени, политици и собственици на издания. А декларациите, които журналистите четат в ефир, тъжно напомнят на времената, в които днешните им директори ходеха по барикадите… за да се повтаря историята ни днес като фарс… в зловещ кръговрат, от който няма излизане.

А къде са зрителите? Обществото? Публиката? Данъкоплатците? Къде сме? Знам, че БНТ, обществена телевизия и свобода на словото звучат кухо, имагинерно, безинтересно и не са толкова жизненоважни като хляба, сармите, бахура, тока и обувките на децата, но пред очите ни, за пореден път, се разиграва подмяна, пропаганда, фарс, една уродливост, която отдавна сме приели за норма… Къде сме ние? Та БНТ е наше, на всички ни…. И какво да очакваме? “Опразнени столчета”, този път от ефира на обществената телевизия, изчезнали лица от екрана, сигнали срещу тях?

Много тъжно, самотно и непосилно начинание се оказа да си честен и почтен журналист в България…  Май не заслужаваме малцината останали… А разпада и бездънния цинизъм си ги заслужаваме…

180547654765476547645_1024x689

 

 

 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!