Боян Слат – момчето, което работи, за да изчисти океаните

През 2015 година, макар еколози и учени да алармираха за предстоящи климатични промени и катаклизми, някак все още не се чувстваше тази вълна от притеснение какво ни очаква, както обаче е към днешна дата. Тогава още ви разказахме за холандеца Боян Слат, който тогава беше едва на 21 години, а вече имаше разработена стратегия и план за решение как да се справим със замърсяването на Световния океан.

Припомняме, че Боян Слат е отличен с най-високата награда на ООН за околната среда и е избиран за един от най-обещаващите предприемачи в света. От 13-годишен е рекордьор на Гинес, а днес вече (надяваме се тъкмо навреме) вижда вече реализиран своя проект, който започна преди повече от 5 години, а именно The Ocean Cleanup.

Още в самото начало на своя проект Боян Слат привлече интереса на учени, природозащитници, еколози, експерти, но и критици. Докато едните силно подкрепиха идеята и вложиха знания и усилия, за да я разгърнат и реализират, то някои скептици сметнаха конструкцията за опасна за подводния свят. Конструкцията представлява огромен V-образен филтър, дълъг 2 км, който улавя боклука, носен от океанското течение. Опасността, според някои, е скрита във възможността, покрай боклука да се улавят и унищожават живите организми. Разбира се, и за това беше помислено, така че съоръжението да е проектирано така, че да задържа отпадъците, които плуват по повърхността, докато рибите и планктонът, които са с неутрална плаваемост (нито потъват, нито изплуват) да минават под него.

След като през 2016 година на 23 км от бреговете на Холандия беше инсталирана 100 метрова бариера, чиито данни имаха за цел да подпомогнат работата на иженерите на Ocean Cleanup по усъвършенстване на проекта, то 2017 беше годината на големите промени и подобрения. Боян Слат тогава обясни, че устройството е претърпяло множество значителни подобрения и вече е започнат тестовият период на проекта, който премина от закотвен към плаващ режим на работа.

През септември 2018 година започна въвеждането в експлоатация на първата плаваща платформа край “Голямото тихоокеанско сметище”. 2019 пък сложи началото на основната работа по почистването и така екипът на Боян и неговото изобретение заработиха в открити води.

През 2012 година, когато Боян е само на 18 години той представя своя суров проект на TEDx събитие, а малко след това решава да прекъсне образованието си, за да основе собствена компания. Ocean Cleanup има начален капитал от 300 евро, но благодарение на участието си в TED Talk, Боян Слат придобива широка популярност и чрез няколко последващи краудфъндинг кампании, успява да събере 90 000 долара.

Успехът идва след като над 100 доброволци се включват в изследователската дейност по проекта, за да се потвърди приложимостта на конструкцията. 2014 година, след поредица от награди и отличия, които Боян Слат печели, идва и най-големата финансова подкрепа от над 380 000 души по цял свят, които за 100 дни събират 2 млн. долара.

От пускането си през 2019 година, Ocean Cleanup претърпя наистина множество промени, които се наложиха заради повреди, които настъпиха още в самото начало. Въпреки това, екипът успя да удържи и на последвалите критики, и на големите предизвикателства, които стояха пред инженери и еколози.

Съвсем безотказен в борбата с огромното замърсяване, което се натрупва с годините, преди няколко месеца Боян Слат представи и новия си проект, който носи името “Прихващач”. Това е уред за събиране на пластмасовите отпадъци, които попадат в реките. Плаващият уред, който се захранва от панели има за цел да не допуска отпадъците изобщо да достигат до морето.

Тестове се провеждат вече в Азия, където проблемът е с особено големи мащаби. Конструкцията наподобява кораб, който е закотвен във водата, а боклуците навлизат в голям отвор на носа и се събират в контейнери. След като самите контейнери са вече препълнени, местните служби за почистване в дадените райони получават смс, за да дойдат и да ги изчистят.

През следващите 5 години, Боян Слат си е поставил за цел да успее да изчисти около хиляда реки по цял свят, които към момента по негови изчисления, внасят 80% от пластмасовите отпадъци в моретата.

След гръмката публична поява на младата екоактивистка Грета Тунберг, много хора отново си спомниха за Боян Слат, като направиха паралел между двамата с идеята да се обърне повече внимание на хората, които реално са предприели действия в помощ на природата, а не са останали единствено в ролята си на критици, които размахват пръст на политиците.

Мисията им е една и съща. Каузата им е една и съща. Но, да… и моето лично мнение е, че действията винаги ще имат по-мащабен отзвук и по-силно влияние върху обществата, за това и вярвам, че точно с малките ежедневни промени в действията на всеки човек, ще се достигне до мащабната и генерална положителна промяна, към която всички се стремим.

Или, както самият Боян Слат кава “Да виждат, че някой работи усилено, за да почисти мръсотията, може да е мотивиращо за много хора, които да бъдат вдъхновени да дадат своя принос в решаването на проблема.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!