За културата на културтрегерите. Или що е то “бутафория”?

Факти: Професор Божидар Димитров в сутрешния блок на bTV “Тази сутрин”. Темата – проектът за Ларгото в центъра на София. През последните няколко месеца реставрацията на разкопките в центъра на София търпи критики, че е бутафорна. Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди временно спиране на работата по консервацията  и  реставрацията на открития музей на столичното Ларго и свика работна група от експерти, които да направят анализ на изпълнението на реставрационните работи. До решението на министъра се стигна след сигнал на граждани, които смятат, че реставрацията не отговаря на оригиналния облик на находките.

Божидар Димитров и някои от най-запомнящите се негови изказвания:

Когато използвате думата “бутафория”, Ви приканвам да погледнете в българския тълковен речник, за да видите, че думата “бутафория” означава имитация с леки подръчни материали – шперплат, картон, пластмаса и т.н.

“Вторият въпрос, когато кажете “гражданите са възмутени”, гражданите бяха Манол Глишев – известен безделник, неспециалист в тази област, и никому неизвестната Мария Щурова – знаете ли каква е професията й, какво е завършила? Знаете ли? – Тя е човек с гражданска позиция, намесва се водещият Антон Хекимян. – Гражданска позиция? Това е едно множество граждани, които взимат отношение по въпроси, за които нямат образование, не знаят каква е световната практика и в това отношение много приличат на китайските хунвейбини. Знаете ли ги? Вие сте млад, не познавате културната революция в Китай, където ученици от последните класове на гимназиите и студенти 1-2 курс разгромяваха научните институти на Китайската Академия на науките. И не само тях. И учеха металурзи как да добиват стомана в глинени пещи, селяните, изпратени в провинцията, как да отглеждат ориз и т.н.”

“Това не е кич. Ти можеш да сложиш всякакви имена на това нещо. Можеш да го наречеш кич. Мария Щурова, тя фамилията й показва колко е нормална, Мария Щурова и Манол Глишев могат да смятат, че това е кич. Някои граждани в интернет, граждани, разбира се, в кавички…. Като нямат думи, няма да минават оттам и няма да гледат. Точка по въпроса!”

Размисъл: Господин Димитров,

Започвам този текст с едно извинение към Вас. Не съм историк, нямам претенции, че разбирам от реставрация на паметници и съм гражданин. В този ред на мисли, най-вероятно съм поредният “безделник”, който не е дорасъл да разговаря с Вас.

Но малко се напрегнах от избирателния Ви подход при анализ на значението на думите. Може би причината е, че и Вие раздавате акъл по теми, които не са Ви ясни. Нямате филологическо образование и сте “неспециалист в тази област”. В езика съществува едно нещо, наречено преносно значение. Та така – Бутафория: 1. Спец. само ед. В театъра – предмети и вещи, изработени от лек материал (картон, шперплат и др.), които наподобяват истинските и се употребяват вместо истински. 2. Преносно. Нещо фалшиво, показно; имитация.

И малко примери за думата бутафория, използвана в преносния й смисъл:

Бутафория е да обикаляш телевизиите през седмица и с тон, нетърпящ възражение, да обиждаш всички инакомислещи.

Бутафория е да принизяваш разговор за култура и история до евтина, махленска свада.

Бутафория са нападките върху личността. (Наистина ли съдите за хората по имената им?! Какво ли мнение ще изразите например за Путин?)

Бутафория е да делиш хората на “известни” и “неизвестни”. Впрочем Николета Лозанова е достатъчно известна – дали да не й поверим реставрацията на Ларгото?!

Бутафория е изказването Ви, че всеки, който не харесва реставрацията, не трябва да я гледа.

Вечното Ви присъствие във всички медии и “ръсенето на мозък” отвсякъде, поведението Ви тип “на всяка манджа мерудия”, народняшкият Ви, често примитивен изказ, също са бутафория. Може би ще ни посъветвате да спрем да гледаме и новини, защото смятаме, че е кичозно това, че не излизате от телевизора?

Никой не притежава екслузивитет върху истината, господин Димитров. Дори и Вие! А право на мнение за облика на София и кулурно-историческото й наследство има всеки гражданин на столицата. Дали не е време да се залеете с онази, “специалната” вода, за която Ванга е казала, “ке се оправим”. Помните я, нали, водата, с която бутафорно поляхте почти всички представители на Министерския съвет. Може пък да успеете да “реставрирате” добрите си обноски, възпитание и вкус.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

2 Коментари

 1. Stoyan Bogomilov
  8 hrs · Edited
  НАПРАВО СЪМ ИЗУМЕН!
  ТАКАВА ПОШЛА ПРОСТАШКА АТАКА СРЕЩУ ПРОФЕСОР БОЖИДАР ДИМИТРОВ!
  ТАКОВА НЕВЕЖЕСТВО И ПРЕТЕНЦИОЗНОСТ, СЪЧЕТАНИ СЪС ЗЛОБА И НЕНАВИСТ – ОТ АНОНИМЕН ДРАСКАЧ С БОЛНИ АМБИЦИИ!
  ТАКИВА ГЛУПАВИ ОБВИНЕНИЯ, ВСЯКО ОТ КОИТО Е ВСЪЩНОСТ В ЗАЩИТА НА ДОКАЗАНИЯ ЕКСПЕРТ ИСТОРИК СРЕЩУ УМСТВЕНО НЕДОРАЗВИТИТЕ НЕГРАМОТНИЦИ “С БУДНА ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ” (КАТО АВТОРА НА ТОЗИ ПАСКВИЛ И КАТО МАНОЛ ГЛИШЕВ И МАРИЯ ЩУРОВА), ЧИЙТО МЪТЕН ПОТОП ЗАЛИВА МЕДИЙНОТО И ОБЩЕСТВЕНОТО ПРОСТРАНСТВО – ДЕМОНСТРИРАЙКИ ЕДИНСТВЕНО ЛИЧНОСТНА ПАТОЛОГИЯ.
  А КЛАДЕНЕЦЪТ В ПЛИСКА СИ Е АВТЕНТИЧЕН, ВОДАТА В НЕГО СИ Е НАИСТИНА СВЕЩЕНА, ОСВЕТЕНА ОТ ВИСШИ БЪЛГАРСКИ ЦЪРКОВНИ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИ ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ЗЛАТНИЯ ВЕК НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ.
  А ПОРЪСВАНЕТО СЪС СВЕТЕНА ВОДА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КОЙ ГО ИЗВЪРШВА, СИ Е САКРАЛИЗИРАЩ АКТ И В ХРИСТИЯНСКИЯ И В ПРЕДХРИСТИЯНСКИЯ ЙЕЗИДЧЕСКИ КАНОН (СПРАВКА – МИРЧА ЕЛИАДЕ).
  А ИСТЕРИЯТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИТЕ НЕДОНОСЧЕТА И ТЕХНИТЕ РАШИСТКИ КУКЛОВОДИ ПРОТИВ ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ Е БЕЗСИЛНА ПРЕД ФАКТИТЕ!
  И ПОСЛЕДНО: НЯМА ТАКАВА ДУМА ЕКСЛУЗИВИТЕТ! САМО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБРАЗОВАН, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОВЪРХНОСТЕН, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО САМОМНИТЕЛЕН ФУКЛЬО БИ НАПИСАЛ ТАКАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗСМИСЛЕНА ДУМА, УЖ ЧУЖДИЦА – СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ!

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!