На борба с обезлюдаването

Никола Гатта, кмет на Кандела, малко градче и община в южната италианска област Пулия, предлага стратегия за борба с обезлюдяването на мястото.

2

Днес в град Кандела живеят само 2 700 жители. Гатта споделя пред CNN Travel, че иска да възстанови населението до 8 000 жители, толкова са през 90-те години, когато градът е известен като “Малкия Неапол”.

3

Обезлюдяването на населението в малките населени места в Италия е сериозен проблем в страната от десетилетия насам. Това е и причината градоначалникът Гатта да предлага сумата от 2.360 долара на всеки, който се премести да живее в Кандела. Идеята да се плаща на хората да се преместят в дадено населено място или да се подаряват/продават на безценица недвижими имоти също не е нова.4

През май 2017 година Даниеле Галиано, кметът на Бормида – малък град в Лигурия, предложи на всеки, който иска да се премести в града, 2,360 евро през Facebook. Скоро той оттегли предложението, след като беше затрупан с писма от желаещи да станат потенциални жители.

Гатта, обаче, продължава да набира хора, които да заживеят в Кандела срещу заплащане. И идеята му вече дава резултат – 6 семейства вече са се преместили от Северна Италия, а още 5 са в процес на преместване, разкрива той пред CNN.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!