Брутална графичност: постери на италиански архитектурен брутализъм

Peter Chadwick е графичен дизайнер, който на семейно пътешествие до Флоренция се впечатлява от бруталистичната архитектура в Италия и разликата с тази в родната му Великобритания.

Първоначалното изумление се превръща в завършен проект с името Brutalismo, който е силно повлиян от вече класическата работа Pan Am Airways на Chermayeff и Geismer от 70-те години на миналия век. Серията е част от по-голям проект This Brutal House, който Chadwick започва в Twitter през 2014, отдавайки почит на един стил, който силно впечатлява, но в днешно време e пренебрегнат и заменен от безличните постройки от стъкло и стомана.

Брутализмът е пост-военно движение в архитектурата, което поставя функцията над формата, често оставяйки сурови конструкции оголени, подчертавайки тяхната утилитарна роля в основната структура. Оновният материал, който се използва е необработен бетон (а и оттам идва името от фр. béton brut), но и други материали като тухли, стомана и стъкло също се използват.

Този стил възниква във времена на следвоенно престрояване, а също така и като резултат от намесата на държавата в строенето на обществени административни и жилищни сгради, както в родното място на Chadwick Великобритания, така и впоследствие навсякъде по света, включително и в България. Но, отвъд стил в архитектурата, брутализмът е отговорът на архитектите на “оптимистичните” стилове, олицетворявайки новата атмосфера на морална сериозност и социална отговорност.

Бруталистичната архитктура се е превърнала в обект на огромен интерес за голяма група от хора. Авантюристи всяка година се впускат да търсят както основополагащи екземпляри, така и новооткрити скъпоценности от този стил.

Проектът на Chadwick е нов прочит на това движение и ни помага да видим тези сгради през една по-цветна и свежа перспектива.

 

Rozzol Melara, Триест

 

Архитект: Carlo Celli
Fiera District, Болоня

 

Архитект: Kenzo Tange

 

 

 

Vele di Scampia, Неапол

 

Архитект: Franz di Salvo
Technical College, Бусто Арсицио

 

Архитекти: Enrico Castiglioni and Carlo Fontana
La Nave apartments, Флоренция

 

Архитект: Leonardo Ricci
Le Lavatrici, Генуа

 

Архитект: Aldo Luigi Rizzo
Corviale, Рим

 

Архитект: Mario Fiorentino
Piazza Matteotti, Ливорно

 

Архитект: Giovanni Michelucci
Gallaratese Quarter, Милано

 

Архитект: Aldo Rossi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оригиналният материал се появява в The Guardian

Фотографии: ©Peter Chadwick

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!