Това е България – България на добрите новини! (28.02 – 06.03.20г.)

Въпреки лошото време, пролетта вече прибжлиава, а хубавото настроение не ни изоставя. Ето и порция добри новини от изминалата седмица.

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_____________________

Българските гимнастички спечелиха 10 медала от турнир във Франция

Българските гимнастички успяха да спечелят цели 10 медала за страната ни на международния турнир по художествена гимнастика, който се проведе в Корбей Есон, Франция.

Медалистките са Стиляна Николова, Радина Томова, Катрин Цонева и Валерия Ватова със 6 златни, два сребърни и две бронзови отличия!

_____________________

Втори младежки информационен център заработи в Силистра

На 28 февруари 2020г. в Силистра беше отворен втори младежко-информационен център, който има за цел да бъде място за споделено учене, работа и допълнителна професионална подготовка за млади хора. Центърът разполага със зони за развлечение и пространства за споделяне на идеи и провеждане на различни инициативи. Очаква се там да се провеждат срещи с успешни и реализирани личности, както и да се предоставя информация за европейски програми и реализиране на различни бизнес и творчески идеи.

За мен Силистра е специално място, част от моето семейство е от този край на България, затова искам да дам още една възможност на младите хора у нас да имат свободен достъп до темите и проблемите, които се разискват в Европейския парламент и останалите институции на Съюза. Една от основните ми идеие в този център да могат да идват хора и да се запознават с дейността ни, да разбират решенията, които се взимат в комисиите, на които съм член”, заяви на откриването евродепутата Цветелина Пенкова.

_____________________

Тежкоатлетите ни от олимпийските квалификации в Малта се завърнаха с 4 златни медала

Олимпийският квалификационен турнир по вдигане на тежести, който се проведе в Малта миналата седмица беше изключително успешен за българските състезатели. Стилян Гроздев в кат. 61 кг., Божидар Андреев в кат. 73 кг., Юндер Бейтула в кат. 81 кг. и Христо Христов в кат. 109 кг. се завърнаха у нас с 4 златни медала.

Очаква се през април 2020 година, когато приключат всички квалификационни състезания, да станат ясни и тези, които получават визи. Те ще бъдат първите 8 в крайното подреждане на ранглистите във всяка дивизия. Останалите 6 олимпийски квоти ще се определят по една от всяко континентално първенство плюс уайлдкарт.

_____________________

3 нови електронни услуги пуска Столична община

В следващите няколко месеца се очаква Столична община да пусне 3 нови електронни услуги – заявление за издаване на разрешение за строеж, искане за разрешение за поставяне, заявяване и получаване на визи по чл. 140 от ЗУТ (определяне начина на застрояване и някои други въпроси по устройството на територията). “В момента нашите усилия са насочени към обучение на служителите на администрацията по мрежова и информационна сигурност за изграждане и развиване на навици за кубер етика“, заяви вицепремиерът Марияна Николова.

Тя напомни още, че от 2018 година у нас има действащ закон за киберсигурност, а през 2019 година беше приета и Наредба за минималните изисквания за мрежова информационна сигурност, с която е усъвършенствана сигурността.

Сформиран е Съвет по киберсигурност към Министерски съвет, който ще анализира тенденциите при кибер заплахите, рисковете и методите за противодействие. Секторът на дигитализацията е сред приоритетите, затова от тази година е създаден и нов ресор в администрацията на Столична община. Вярвам, че София е на прав път, защото тук са най-добрите експерти в този сектор. Технологичният сектор е най-бързоразвиващият се в града. През последните години близо 86% от ИТ специалистите в България са в столицата. Това създава условие за развитие на всички останали индустрии чрез дигитализация“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

_____________________

Русе ремонтира детски градини със собствени средства и строителни екипи

Община Русе започна ремонтни дейности в детски градини на територията на общината, като затова местната власт отпусна средства в размер на 150 хиляди лева. Сформирана е комисия, която заедно с представители на синдикалните организации на детските градини и служителите от строителното направление на Община Русе, за да се изготвят строително-стойностни сметки и така парите да бъдат справедливо разпределени.

Предстоят ремонти на отоплителни инсталации, дограма и дворни пространства в “Звездица”, “Роза”, “Снежанка”, “Детелина”, “Чучулига”, “Пролет” и “Средна кула”.

_____________________

Успех за Виктория Томова след като триумфира на тенис турнир в Англия

Виктория Томова спечели турнира по тенис на твърди кортове в чала в Съндърланд (Великобритания). В близо 2 часа игра, на финала родната състезателка успя да се наложи над представителката на домакините Ема Радукану с 4-6, 6-4, 6-3.

Благодарение на победата си, Виктория спечели 3935 долара и 50 точки за световната ранглиста, което я поставя на 143-та позиция.

_____________________

В Русе ще заработи академия за гейм дизайн

В края на месец март в Русе се очаква да отвори врати нов учебен център, в който желаещите ще бъдат обучавани в основите на гейминга, развитието на игрите и още творчески направления. Проектът ARC Academy е разработка на Антони Христов и Милин Джалалиев. Двамата са специалисти в различни области. Академията ще се старае да даде основи и да подготвя учащите се да започнат работа в сферата на гейминга, дигиталните изкуства, изграждането на брандове, както и създаването на филми и пространствен дизайн.

Първият випуск беше приет през октомври 2019 година в София, като занятията се провеждат в София Тех Парк.

_____________________

В Благоевград поставиха още нови контейнери за текстилни отпадъци

Пет нови контейнера за текстилни отпадъци бяха монтирани в Благоевград. В тях могат да бъдат поставяни стари обувки, дрехи, чанти, колани и текстилни отпадъци, като е добре те да бъдат поставени в торба.

Този вид системи вече съществуват в повечето европейски държави, но у нас навлизат по-бавно. Община Благоевград е сред първенците, които въведоха системата, като начин да стимулират гражданите да изявят своята екологична отговорност, като едновременно с това се освободят от ненужните дрехи, които обаче след дезинфекция, ще могат отново да влязат в употреба, като бъдат предоставени на хора, които се нуждаят от тях.

_____________________

Третокласници от Габрово засаждаха дръвчета

В Габрово се проведе инициатива на Гората.бг, за засаждането на нови дръвчета, като за целта бяха ангажирани третокласници от СУ “Отец Паисий”, които получиха саксии, биотор и жълъди от червен дъб и явор. Децата се включиха в инициативата с огромно желание в заниманието и изрaзиха радостта си от това “да наблюдаваш как от засятото от теб семенце пониква дърво, е истинско щастие“.

_____________________

Ученици организираха благотворителен концерт в полза на недоносените бебета

“Екип вдъхновителите” е сдружение на ученици, които на 29 февруари успяха да организират благотворителен концерт, средствата от който бяха дарени на Фондация “Нашите недоносени деца”. В спектакъла се включиха Искрен Тончев – Искрата, Нели Рангелова, професионални танцьори от Dance Station Bulgaria, фолклорен ансамбъл “Светлина”, както и Национална школа за атракционни изкуства, а събитието мина под режисурата на Иван Иванов – Дядо.

Събраната сума беше 4137,47 лева, а от екипа изразиха огромната си благодарност за всички замесени и всички, които са присъствали на събитието и с това са допринесли за подпомагането на Фондацията.

Сдружението направи своето първо събитие, отворено за всички хора с големи сърца…16 души си нямахме и представа как се прави колкова голямо нещо…
Благодаря Ви, приятели, дарители, съмишленици, участници!“, написаха те в страницата на събитието.

___________________

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!