Това е България – България на добрите новини! (13.03 – 20.03.20г.)

Макар последните дни да ни донесоха тревожни новини и реалността да не ни се струва толкова хубава точно сега, добротворци има навсякъде, а чрез тях се раждат и добрите новини, от които имаме нужда! Сред тях са и лекарите, санитарите и всички медицински лица, които денонощно работят, за да защитят здравето ни! Всички доброволци, които се откликнаха на призивите за болниците, които имат нужда от помощ! Хората, които всекидневно помагат на непознати, съседи, възрастни хора, хора в нужда, които сега са най-уязвими! Всички дарители, които безвъзмездно помагат на болниците чрез финансова подрепа или необходими материали! Всеки един ден мислено благодарим на всички, които помагат да се измъкнем по-бързо и здрави от ситуацията! Бъдете отговорни хора, пазете себе си и близките си!

Ето кои бяха част от новините, които ни окуражиха изминалите дни!

Заглавна снимка: Александра А; Unsplash.com

_____________________

Българска стопанска камара стартира е-борса за взаимопомощ на фирмите

Българската стопанска камара стартира е-борса за взаимопомощ на фирмите, които са най-засегнати от кризата с коронавирус COVID-19. Те ще могат да регистрират обяви за търсене или предлагане на продукти, услуги или възможност за наемане на служители, които в момента са поставени пред риск от загуба на работното си място. За периода на извънредно положение те ще могат да получат допълнителни трудови договори при друг работодател, без това да е обвързано с финансови ангажименти на самите работници, както и на основния им работодател.

Всяка обява ще бъде одобрявана с цел да се предотвратят некоректни действия.

Работодателите трябва да имат предвид, че независимо, че целта на кампанията е запазване на работни места, е необходимо съгласието на техните работници и служители, преди да бъдат предоставени данните им на други работодатели. В е-борсата си БСК не събира лични данни на работниците, а само брой и професионални характеристики, които съответният работодател заявява с попълване на регистрационната форма, уточняват от там.

_____________________

Български Червен кръст започна кампания “Заедно срещу коронавируса”

От 17 март БЧК обяви Назионална благотворителна кампания “Заедно срещу коронавируса” в подкрепа на Националния оперативен щаб срещу коронавируса (НОЩ) за справяне с епидемологичната ситуация в страната.

Призовават се всички граждани и бизнеса у нас да подрепят кампанията и да подпомогнат българските медици в усилията им.

Можете да помогнете чрез СМС на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС; • на банковата сметка на БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ; УНИКРЕДИТ БУЛБАНК IBAN: BG47UNCR7630 1077 9117 00 BIC: UNCRBGSF • чрез on-line дарения на сайта на организацията redcross.bg.

БЧК създаде и организация за приемане и сърханяване в Централната си складова база в с. Лозен на дарения като лични предпазни средства, консумативи, апаратура и др. 

_____________________

МРРБ обособява инвалидни места в парковете

 

Проект на наредба за по-достъпни обществени сгради и съоръжения за хора с увреждания предвижда обособяването на инвалидни места в парковете.

Подобряването на нормативните изисквания за достъпна среда се налага заради приемането на новия Закон за хората с увреждания, както и за да бъде отговорено на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

В текстовете от наредбата се предвижда поне до една пейка на всяка алея в парковете да има място за инвалидна количка, като местата трябва да бъдат в близост до чешма, фонтан или площадка за игра.

Уточнени са и елементи на достъпна среда като пешеходни пространства и пътеки, места за паркиране, спорки на превозни средства, елементи за преодоляване на различни нива, елементи на обзавеждане на достъпна среда и информационно-указателни табели, които трябва да бъдат проектирани и изпълнени така, че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране, опасните зони да бъдат минимизирани и средата да дава ясна осезаема информация на ползващите я хора, независимо от околните условия или сензорните им затруднения.

Целта е да се създаде достъпна архитектурна среда за цялото население, като се отчитат и специфичните нужди на хората с намалена подвижност, в т.ч. на хората с увреждания, се казва в мотивите на проектонаредбата.

_____________________

Нова фотоволтаична електроцентрала за над 75 млн. лв. ще бъде изградена в Димитровград

Нова фотоволтаична електроцентрала ще бъде изградена в Димитровград чрез проект, който ще бъде реализиран от австрийска компания. Общата стойност на инвестицията ще надхвърли 75 млн. лева.

Радвам се, че в тези времена на изпитания, Димитровград успява да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме интерес от реализацията на проекти за изграждане на енергийна инфраструктура, защото те подпомагат икономическото развитие на общината и увеличават приходите в бюджета ни. Инвестицията ще подпомогне социално-икономическото развитие на града ни и ще защити обществения интерес от опазване на околната среда и здравето на гражданите. Общината ще реализира значителни приходи от имоти, които към момента не носят икономически ползи, както и увеличени постъпления от местни данъци и такси”, заяви кметът на града Иво Димов.

Соларната електроцентрала ще бъде разположена на площ от 650 декара. Инвестицията ще бъде реализирана от Енери Дивелопмънт Тракия Солар ЕООД – комапния, която е част от австрийската група Енери.

_____________________

СофтУни пусна обучения и семинари безплатно

СофтУни предостави абсолютно безплатен достъп до някои обучения и семинари за времето на извънредно положение у нас. “Ние в СофтУни предприехме всички възможни мерки, за да предотвратим разпространяването на вируса и да се отнесем с грижа както към вас, така и към нашия екип. Повечето от вас знаят, че курсовете ни за периода на обявеното извънредно положение преминават изцяло в онлайн форма на обучение, като този срок е възможно да претърпи промени, съобразно измененията в публично обявените превантивни мерки”, заявиха от екипа на СофтУни.

От 16 март те предоставиха безплатен достъп до някои от обученията и семинари, които можете да видите на сайта им.

_____________________

Държавна агенция „Електронно управление“ и Агенцията по заетостта пуснаха нова електронна услуга за безработни

Гражданите, които са безработни ще могат вече по електронен път да заявят регистрация като търсещи работа. След регистрация информацията служебно се предава на Националния осигурителен институт (НОИ), където с решение се определя стойността на предоставяните помощи.  

Чрез системата за сигурно електронно връчване НОИ уведомява лицето, подало заявлението. 

Услугата е достъпна на адрес: https://egov.bg/wps/portal/egov/services/socialservices/unemployment/885d29f8-9d68-4452-9c32-ad4b417a7f34.

_____________________

ProMarket дарява 20 тона плодове на социалния патронаж в София

20 тона плодове за столичния “Социален патронаж” в София бяха дарени от хранителните вериги ProMarket. Целта е пресните продукти да достигнат до самотни, възрастни и трудноподвижни хора. Доставките стартираха от 17 март, като всеки ден компанията ще доставя до логистичния център на социалната институция 1,5 тона портокали, мандарини, лимони и грейпфрути. Плодовете ще им бъдат доставяне през 9-е служби „Социален патронаж“ на територията на столицата.

_____________________

“Теленор” дари близо 200 000 лв. за онорудване на ново интензивно отделение в “Пирогов”

Мобилният оператор безвъзмездно дари близо 200 00 лв. За закупуването на част от медицинското оборудване на ново отделение за интензивно лечение в Пирогов, в което ще се лекуват болни от коронавирус. Ще бъдат закупени 15 специализирани легла за интензивна грижа, 45 инфузионни помпи и 15 монитори, необходими за ефективната работа на отделението, съобщиха от компанията.

_____________________

VMware ще увеличи инвестицията си в България

В интервю за Economic Димитър Костов – директор на развойнаа дейност във VMware България, каза, че компанията постоянно разширява дейността си и в следващите няколко години е планирано да се удвоят инвестициите у нас. Компанията е глобален лидер в сферата на облачните инфраструктури и технологиите за бизнес мобилност.

У нас за последните 13 години компанията е инвестирала 539 милиона лева.

_____________________

Теодор Кабакчиев стана световен шампион по мотоциклетизъм

Малко преди световната мото федерация да отмени последния кръг от първенството по мотоциклетизъм, Теодор Кабакчиев постигна историческа победа в клас “Джуниър”. Българинът стана шампион при пилотите до 23 години и си осигури участие в най-високия клас “Престиж” през сезон 2020/2021.

_____________________

“А1” и “Фантастико” дариха над 420 000 лева на Александровска болница

Средствата, които мобилният оператор и хранителната верига дариха, възлизат на над 420 000 лева, като средствата са предназначени за закупуване дихателни апарати за университетската болница “Александровска” в София.

220 000 лева е дарението на “А1”, с което ще бъдат осигурени пет дихателни апарата.

В даренията се включи и пазарджишка компания, която дари 10 000 лева за борба с коронавируса. Фирмата е насочила дарението си към МБАЛ-Пазарджик и Центъра за спешна медицинска помощ, съобщиха от областната администрация.

_____________________

Бургаската Опера шие и дарява безвъзмездно предпазни маски

В Държавната опера Бургас започнаха да се шият предпазни маски, вместо костюми.

Платът, ск ойто служителите разполагат е бил предназначен за костюмите за премиерата на балета “Жизел”, който беше отменен заради обявеното извънредно положение. Маските, които ще се произведат ще бъдат дарени безвъзмездно на общинските екипи в града, които доставят храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина заради вируса.

____________

Как да се предпазите от COVID-19 и да намалите разпространението му?

❓📢Как да се предпазите от COVID-19 и да намалите разпространението му?Вижте във видеото:

Публикувахте от Министерство на здравеопазването в Понеделник, 16 март 2020 г.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!