Това е България – България на добрите новини! (18.12 – 01.01.21г.)

Какво по-хубаво от това да започнем годината с положителна енергия и позитивни новини, които да ни вдъхнат кураж, мотивация и вяра, че идват и по-добри дни!

*Заглавна снимка: Lora P on Unsplash

_______________

Започна обновяването на градската градина в Горна Оряховица

tarnovo.info

Символична първа копка беше направена за начало на реконструкцията на парк “Градска градина” в Горна Оряховица. Проектът се реализира по ОП “Региони в растеж 2014 – 2020”.

Това е един от най-старите паркове в града, разположен е в централната градска част и е много важно реконструкцията му да бъде извършена качествено. В проекта е заложено запазването на дървета и ландшафт, както направихме в парк “Детски кът”, каза кметът. Паркът е разположен на площ от 30,47 дка, като от тях 21,86 дка са зелени площи, а останалото е алеи и детски площадки.

Безвъзмездната помощ, която Европейският съюз отпуска е в размер на 1 252 632 лв., а 221 052 лева са национално съфинансиране.

_______________

Нова техника ще почиства улици и паркове в Русе

Община Русе вече разполага с нова техника за ефективно почистване на градските пространства.

За по-добра поддружка на улиците, алеите и парковете ще се грижи камион, оборудван с дюзи за миене, както и системи за дезинфекция, оросяване и разпръскване на вода.

Придобивката е на стойността 160 хил. Лева, като това е първият подобен модел, който пристига, като се очаква да бъдат доставени още 8 нови и различни по вид транспортни средства.

_______________

Виж още: Как един немец видя страната ни и я популяризира в 4-минутен късометражен филм

Български деца станаха лауреати на Международния кларинетен конкурс “Сава Димитров”

Симеон Витанов и Цветомир Радев от София са двамата млади музиканти, които завоюваха място сред лауреатите на Международен кларинетен конкурс.

Те успяха да се преборят с конкуренция от още 100 изпълнители от различни държави по света.

Тазгодишното издание на конкурса се проведе онлайн между 16-ти и 20-ти декември, като публиката наброяваше 7000 зрители.

Момчетата успяха да се класират на вторите места в своите възрастови категории А и В.

_______________

300 000 лева бяха отпуснати за реставрация на катедралния храм във Варна

Община Варна ще получи финансова подкрепа в размер на 300 000 лева, които бяха отпуснати за ремонтни дейности и реставрация на Катедралния храм “Успение Богородично” във Варна, както и още 200 000 лева за довършителни дейности на новия храм “Св. Прокопий Варненски”.

Правителството отпусна общо 3 179 921 лева за Българската православна църква, като те са предвидени за ремонт и реставрационни дейности за сградата на Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и за Софийската духовна семинария.

_______________

България със сребърен медал от Европейското по спортна гимнастика

Федерация по спортна гимнастика/ Фейсбук

14-годишната Валентина Георгиева спечели сребърен медал във финала на дисциплината прескок на Европейското първенство по спортна гимнастика, което се проведе в Мерсин, Турция.

За първия прескок състезателката ни получи 13.900 точки, а при втория – 13.700 точки. С общ резултат от 13. 800 точки Валентина зае втората позиция.

_______________

Еленските танцьорки от “Балканджийче” получиха дарение с нови костюми

Фондация “Звезди под звездите” направи дарение на нови костюми на девойките от формация “Балканджийче” към Народно читалище “Напредък-1863” в Елена. Танцьорките вече са с едни от най-красивите северняшки костюми, които са изработени по автентичен образец.

Няма по-голяма помощ от тази, дошла навреме. В трудно и предизвикателно време живеем. За културата все не достигат пари, но има още хора, чиито сърца са отворени за доброто. Благодарим на нашите спомоществователи, които подкрепят детското изкуство , насърчават развитието на младите таланти, дават им възможност за изяви“, каза Йорданка Грънчарова – художествен ръководител на Балканджийче от основаването й до днес.

_______________

Виж още: Начало на най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър – GLEDAM.BG

В Мездренско засадиха хиляди дръвчета

Десетки граждани и институции взеха участие в инициативата “Да засадим дърво за Коледа!”, която беше организирана от Общината в партньорство с Гората.бг.

13 от 27-те кметства на населените места в общината, заедно с читалища, детски градини, училища, както и многопрофилната болница за активно лечение в града, се включиха в акцията заедно с Черепишки манастир “Успение Богородично”, доброволци от клуб “Приятели на БМЧК” при градските училища “Христо Ботев” и “Св. св. Крили и Методий”.

Участниците получиха 4 470 медоносни дръвчета – липа, бов, явор, череша и джанка, които бяха предоставени от общината и Гората.бг.

Ние вярваме, че всяко голямо пътуване започва с една малка крачка в правилната посока. Всеки от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-добър и по-чист, водени изцяло от безкористни намерения, цялата Вселена ще ни помогне!“, заявиха организаторите.

_______________

Столичната гара “Подуяне” вече е с нов облик

“С изцяло реновирана гара “Подуяне” отбелязваме 90 години от изграждането й. Това е първият цялостен ремонт на гарата, построена през 1930 година по проект на арх. Панайот Калчев”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която добави още: “Заедно с инвестициите за обновяването на Централна гара и гара “Подуяне”, работим за обвързване на метрото с жп транспорта. И трите метролинии са с изградени връзки – на Централна гара при Линия 2, на бул. Искърско шосе“ при Линия 1 и кв. “Горна баня” с линия 3.

_______________

Още два медала за страната ни от Световната купа по борба в Белград

Още два бронзови медала донесоха българските състезатели по борба от Световното, което се проведе в Белград, Сърбия. Георги Вангелов спечели бронз в категория до 61 килограма, а Ахмед Батаев взе медал в категория до 97 килограма.

Страната ни завърши участието си на Световната купа с общо 5 медала – 1 златен и 4 бронзови.

_______________

8,7 милиона лева бяха отпуснати за ремонт на свлачището край Сухиндол

МРРБ отпусна 8,7 милиона лева с ДДС за ремонт на свлачището по пътя от Сухиндол до селата Горско Косово, бяла река, Горско Калугерово. Средствата ще бъдат предоставени под формата на трансфер на Общината. Към момента се преведени 2 000 000 лева, с които през следващата година да започне ремонтът.

Цялата сума ще бъде достатъчна за укрепването, тъй като изцяло се препокрива с количествено-стойностната сметка за укрепването.

_______________

Мария Бакалова с поредно признание – спечели наградата на Нюйоркската критика

С участието си във втората част на филма “Борат”, българката Мария Бакалова определно успя да прикове вниманието и да завладее Холивуд.

Поредното признание за ролята, която прави идва от Нюйоркската критика, която й връчи награда за най-добра поддържаща женска роля. “Струва ми се, че сънувам! Посветила съм живота си на изкуството, откакто бях на 6, и това ми костваше детството. Когато бях на 12, нарисувах знака на Холивуд на бюрото в училище и си фантазирах, че един ден ще бъда там. След това, когато отидох в Националната академия, реших, че трябва да порасна, защото никой, който имаше като моето име, който звучеше като мен или идваше от моята страна или регион, не е имал възможността да играе в холивудски филм.“, сподели Мария Бакалова в своя Facebook профил.

_______________

В София монтираха 500 филтри на комини

Като част от плана за намаляване на замърсяването на въздуха в София, Общината постави 500 филтри на комини, като в следващата година се очаква да бъдат поставени от 500.

Продължава и безплатното подменяне на отоплителни уреди, като към момента заявилите желание са 5500. “В Красна поляна изграждаме и противопожарно съоръжение, което ще ни помогне да се идентифицират места, където се горят нерегламентирано материали и ще може веднага Столичният инспекторат да реагира. В пунктовете са събрани и над 5000 стари гуми като превенция срещу нерегламентираното им изгаряне.”, добави от Фандъкова.

_________________

Виж още: Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени обявиха лятно турне и нов албум

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!