Това е България – България на добрите новини (15.01 – 22.01.21г.)

Поглеждаме назад към изминалата седмица, за да ви покажем всички добри и позитивни новини, които успяхме да открием в информационния поток.

Сигурни сме, че съвсем не са само тези и се надяваме все по-често да ги откриваме и да ги разпространяваме.

_______________

Дарение от 100 детски книжки получи библиотеката в Стара Загора

Старозагорската библиотека получи дарение от 100 детски книжки, които ученичката Ния Димитрова предостави безвъзмездно. Заглавията са както на български, така и на чуждестранни автори. Отдел “Култура” на Община Стара Загора поздарви младата ученичка за хубавата постъпка и й благодари. Ния сподели, че обича да чете и с радост е дарила колекцията си от детски книжки, за да радва децата.

_______________

Къщата-музей на “Баба Тонка” в Русе отваря врати за безплатни посещения

На 23 януари къщата-музей “Баба Тонка” в Русе ще бъде отворена за безплатни посещения. Това е втората експозиция, която Историческият музей в Русе отваря през месец януари, без такса. Съгласно Закона за културното наследство, музеите у нас трябва да осигуряват безплатен достъп на публиката си един ден месечно.

Къщата музей “Баба Тонка” ще бъде отворена на 23 януари, като носенето на маски ще бъде задължително. Указано е еднопосочно движение, като едновременно на трите етажа от къщата ще бъдат допускани по 10 човека.

_______________

Общината във Варна отделя над милион за проекти с фокус в културния туризъм

От дирекция “Култура и духовно развитие” към Община Варна предлагат промени в насоките за кандидатстване по общински фонд “Култура”, който ще се разполага с 1 милион лева.

Експертният съвет на фонда вече единодушно е заявил подкрепата си за новите идеи, които предстои да бъдат рагледани и в ресорната комисия в Общинския съвет.

Новите предложения включват:

– Добавяне на допълнителна задача в насоките за кандидатстване през 2021 година – подкрепа на индивидуалните артисти и организации в създаването на проекти, свързани с честването на “100 години Варна – културен град”

– В направление 4.2. “Нови организационни модели и медийни проекти” има допълнения за проекти, създадени за реализация в онлайн пространството, с фокус културен туризъм. Максималната сума, която може да бъде отпусната по този приоритет на един проект, е – за индивидуални артисти, регистрирани лица, упражняващи свободни професии – до 5 000 лева., за културни организации – до 10 000 лева.

Критериите за допустимост са: индивидуални артисти, регистрирани като лица, упражняващи свободни професии и оператори в сферата на културата, изкуството и туризма, които са юридически лица, регистрирани с нестопанска цел или по Търговския закон, кооперации по Закона за кооперациите, дружества по Закона за задълженията и договорите или създадени със закон или акт на изпълнителната власт, индивидуални артисти, регистрирани лица упражняващи свободна професия.

Направления 1.5 – “Нови фестивали и конкурси” остава неактивно за 2021г.

След гласуването на промените от Общинския съвет ще бъде отворена първата сесия за кандидатстване на проекти, които ще се реализират в периода от 1 март до 30 2021г.

Срокът на подаване на документите е от 25 януари до 25 февруари.

_______________

Център за космически изследвания отвориха в бургаско училище

Снимка: Unsplash

Центърът за космически изследвания ще бъде едно иновативно творческо пространство, което ще даде възможност да се докоснат до едни реални процеси, свързани с високотехнологичните индустрии. Идеята е, че в момента съществуващите 5 помещения ще бъдат обединени в един цялостен STEM център с тематично ядро космическите изследвани. Самите занимания ще се водят по методиката на Европейското бюро за космически образователни ресурси във Великобритания, което е под шапката на Европейската космическа асоциация. Във всяко едно занятие учениците ще получават конкретен проект или предизвикателство, а самият екип ще бъде разделен на няколко микроекипа – изследователи, инженери, дизайнери и комуникационен екип, така че те заедно да обмислят различни варианти за преодоляване на съответното предизвикателство или намиране на конкретно научно или технологично решение. Да изпробват своите прототипи, които ще конструират със средствата на роботиката и програмирането. По този начин те ще научават много повече за света около себе си. Нека не забравяме, че, особено през последната година, космическите изследвания се развиха на още по-голяма висота – говорим за XXI век като века на космоса. Освен това, по този начин те ще научат много повече за това как работи една стартъп организация – какви звена има в една високотехнологична компания, какви роли има всеки един от работниците, т.е. те ще усвояват и чисто работни навици”, каза директорът на бургаското училище “Александър Георгиев”, в което предстои да заработи Центърът.

То ще бъде и първото основно, което дава базисни знания и умения за по-нататъчно кариерно развитие в областта на информационните технологии.

“Идеята за създаването на този център започна още в края на миналата година когато по един друг проект работихме с Европейското бюро за космически образователни ресурси. „Космически изследвания“ като предмет започна да се внедрява в училището още през тази учебна година – те вече имат занимания. Единственото, което ни липсва, е самото пространство, където да се случват занятията, както и част от оборудването. Така или иначе заниманията се адаптират така, че да не се спира процесът на внедряване на методиката. В същото време, самата тема позволява и много работа във виртуалното пространство – от разстояние, така че дори провеждането на обучение във виртуална среда не пречи на осъществяването на проекта.“, допълни още директорът.

_______________

Виж още: Маестро Камджалов и Деси Тенекеджиева заедно на сцена

Община Варна ще отдели близо 5 милиона лева повече за социални грижи

Община Варна планира да увеличи средствата за социални грижи за най-уязвимите граждани. В предвидената макрорамка за социални дейности в проектобюджета за 2021 година, който предстои да бъде разгледан, е заложена сумата от 21 983 000, което е с 4,8 милиона лева повече спрямо миналата година.

Целта е да бъде продължена политиката за подобряване на качеството и достъпа до предлаганите социални услуги, както и гарантиране на устойчивост на реализираните проекти.

4 040 539 лева са отделените средства за общинската социална програма, което е с ръст от 260 000 лева спрямо 2020 година.

Услугите, които ще бъдат финансово подпомогнати са:

    • домашен социален патронаж, който осигурява храна на 1 200 социално слаби граждани.
    • Социални услуги в домашна среда – асистенти за подпомагане на 120 деца със специални образователни потребности
    • Лични асистенти, чрез които се осигуряват социални услуги в домашна среда за около 900 души с увреждания и за лица над 65 години – с ограничения или невъзможност за самообслужване.
  • Асистентска продкрепа, която ще осигури почасови услуги за хора с увреждания и за деца. Продължени ще бъдат и останалите 58 броя социални услуги, които се реализират в социалните центрове.

________________

Парковете в Пазарджик стават безплатни зони за Интернет

Най-големите паркове в Пазарджик вече ще бъдат напълно безплатни зони за интернет, съобщи кметът на града.

В най-големия парк в града са обособени две зони, като безплатен Интернет вече има и в парковете “Писковец” и “Стадиона”, градската градина, площада пред областната полицейска дирекция и градинката срещу сградата на общината.

Но това на са всички нови зони, общата площ на зоните с безплатен интернет в града е 55 хиляди квадратни метра.

“По проекта е инсталирана мрежа 9 Wi-Fi зони за достъп, която работи с гарантирана скорост 30Mbps на точка на свързване.

Мрежата ще се ползва без заплащане и без въвеждане на парола. Капацитетът на обслужване на една зона – точка за достъп, е до 128 потребителя едновременно, а свързването към мрежата се получава когато потребителят я потърси с името “WiFi4EU на устройството си и потвърди достъпът до нея“, заяви кметът Тодор Попов.

________________

Реставрират най-старата къща в Бургас

Снимка: Община Бургас

През 2021 година престои реставрацията на най-старата къща в град Бургас, – Бракаловата къща. Тя е построена през 1872 г. и в нея е настанен от десетилетия Етнографският музей. Строена е от бившия кмет Димитър Бракалов, помогнал много за утвърждаването на Бургас като център на Югоизточна България след Освобождението. Сградата на Етнографския музей е една от най-емблематичните в града и единствената запазена в така наречения Цариградски стил. Днес тя е архитектурен паметник на културата. За последно е реставрирана в периода 1976 – 1981 г. Именно тогава в къщата, била преди това училище и хотел, е настанена етнографската експозиция.

Община Бургас и ръководството на Регионален исторически музей – Бургас подготвят в сътрудничество и успяват да защитят качествен проект за реставрация и още по-голяма социализация на имота, който ще се осъществи с европейско финансиране, след като две години отнемат съгласувателните процедури с НИНКН.

Целта на проекта е Етнографският музей да се превърне в една още по-търсена дестинация за посещение в сърцето на Бургас“, категоричен е кметът Димитър Николов. Предвидено е пълно реновиране на двата етажа на къщата и обновяване на оборудването вътре. Музеят ще се сдобие с допълнително фондохранилище. Ще бъде конструктивно укрепено каменното стълбище, към което ще се монтира рампа за достъп на хора в инвалидни колички. Освен самата сграда, ще бъде благоустроено дворното пространство. Ще се изгради нов плочник, ще се монтира нова ограда. В двора ще бъдат ситуирани две нови реставрационни ателиета за керамика и стъкло/метал. В проекта е заложена малка сцена за пресъздаване на обреди, камерни концерти и пърформанси, а любимото на много бургазлии етнографско кафене ще бъде обновено.

________________

Варненската библиотека с нова услуга – библиомат

Варненската регионална библиотека “Пенчо Славейков” започна да предлага нова услуга на своите читатели чрез първия в страната библиомат. Библиоматът дава възможност на читателите да взимат своите книги по всяко време на денонощието, в почивни и празнични дни, като дори не е нужно да се влиза в библиотеката, тъй като самият библиомат се намира на входа на сградата. 

Читателите могат да поръчат книгата чрез електронна заявка, която пък могат да намерят на сайта на библиотеката. В нея освен да изберат своята книга, трябва и изрично да посочат, че желаят да я получат чрез новия библиомат.

Следва потвърждение, че книгата е налична. След това читателят получава имейл, в който се съдържа номерът на клетката на библиомата и кода за нейното отключване. След получения имейл, читателите имат на разположение 48 часа да вземат своите книги. Ако не го направят в този срок, книгите отново се връщат в хранилището”, разяснява директорът на библиотеката Радка Калчева.

Новата услуга е част от усилията на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ да осъществява своята дейност максимално гъвкаво и достъпно, особено в условията на противоепидемиологични мерки, породени от световната коронавирусна пандемия.

________________

Антоанета и Борислав, спасили майка и син в Пловдив, станаха посланици на доброто

Антоанета Зидарова и Борислав Борисов, спасили от удавяне майка и син с риск за собствения си живот, станаха посланици на доброто. Те получиха и грамоти от зам.-кмета на Пловдив Пламен Райчев. На 15 декември докато се разхождат край Гребната база видели двама души в опит да спасят от удавяне лабрадора си да падат във водите. Мъжът около 30-годишен изпаднал в паника, защото не можел да плува. След като видял, че Борислав влиза във водата, той се успокоил и помогнал на спасителя си да го извади на сушата. След него Борислав помогнал и на майката и кучето, докато Антоанета ги успокоявала на брега. Двамата считат това за съвсем естествена реакция и не намират постъпката си за героична. Затова и били много учудени как са ги открили от общината, за да им благодарят и засвидетелстват уважението си.

Трудно виждаме доброто, а вие сте хора с големи сърца, благородни и безкористни – добрият пример, който ние трябва да възпитаваме у себе си и децата ни, и пример, който заслужава да бъде отличен, казва при срещата им зам.-кметът, който ги поздравява и от името на Здравко Димитров, кмет на Пловдив. Нов мобилен телефон получи Борислав, който при спасителната акция повредил своя като скочил с него във водата без да се замисли.

Антоанета е юрист, а Борислав работи като холистичен терапевт.

________________

Още от добрите новини четете в рубриката “България” 

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!