Това е България – България на добрите новини /15.01 – 22.02.16/

добри новини в България

Заредени с приятни емоции след поредната доза добри новини, Ви споделяме всичко, което успяхме да намерим, за да усмихнем и Вашия уикенд. Една пъстра седмица, която се надяваме да завърши с позитивно настроение и… музика.

Един поздрав от англичанина Космо Шелрдейк – композитор, певец, бийтбоксър, продуцент и диджей, който освен всичко умее да свири и на 30 различни инструмента. А защото точно той и точно това парче? Защото е вдъхновено от България. Космо идва за първи път у нас още през 2013 година на организиран от английски заселници фестивал ”Ливади и планина”. Събитието е проведено в смолянското село Полковник Серафимово и се оказва вдъхновяващо място за младия музикант, който по-късно решава да създаде и ново парче, съставено само от оригинални звуци, записани в планината.

[ft_toggles open=””]

[ft_toggle title=”В Бургас изградиха първите за страната соларни дървета”]

Проектът ”Изнесени информационни офиси, захранвани със слънчева енергия” започна своята реализация за изграждането на първите в страната соларни дървета. Първите инсталации се появиха в Бургас и впечатляват освен с дизайн и с функционалност. Предоставена е възможност за излагане на информационни материали, захранване на телефонни устройства и електрически инвалидни колички чрез преобразуваната слънчева енергия. Идеята за изграждането на соларни дървета е по проект ”ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата”, който се финансира по програма ”Интелигентна енергия – Европа”.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Започва първият по рода си бизнес форум у нас – INNOVATION EXPLORER DAY”]

В България ще се проведе първия по рода си бизнес форум, който ще има за цел да запознае присъстващите с мотивиращите истории на някои от най-могъщите компании като Disney, Pixar Animation Studios, Google, McCann, Intel, Flipps, StudySmart и др. Идеята на конференцията е да представи водещите тенденции в иновациите.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Четирима българи влязоха в класация на Forbes за най-влиятелните европейци под 30 години”] Класацията 30 под 30 подбира ключови фигури, оказали влияние върху развитието на Европа в сферите на политика, наука и здравеопазване, финанси, социално предприемачество, технологии, търговия и електронни магазини, медии, изкуство, индустрия и шоу-бизнес. Четиримата заслужили българи, които са включени в престижната класация са Екатерина Карабашева – създател на мобилно приложение в помощ на хора, страдащи от анорексия /Jourvie/, Христо Тенчев – съосновател на Софтуерния университет в София, евродепутатите Ева Паунова и Андрей Новаков, както и Влад Тенев – създател на компанията Robinhood и мобилното приложение, осигуряващо възможност за търговия на борсата без комисионни за посредници.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Българче с награда от конкурса ASTRA TALENT 2015″]

За пета поредна година се преведе конкурсът за детска рисунка ASTRA Talent. В него взеха участие над 3400 училища от България, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Словения и Сърбия. Деца от 8 до 15 годишна възраст се участваха с рисунка като поздравителна картичка по случай 30-годишнината на компанията SES ASTRA и имаха за задача да изобразят своето виждане за това как ще се развиват сателитните комуникационни технологии в следващите 30 години.

Журито избра петте най-добри рисунки, а Ивет Пламенова от гр. Попово, зае пето място в класацията.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Музей на кукерите отваря врати в Симитли”]

До края на 2016 г. ще бъде създаден музей на кукера. Най-вероятно той ще заработи в село Крупник, където традицията е силно почитана и спазвана от години. В музея ще бъдат изложени различни кожени костюми, чанове и присъщите за облеклото атрибути. От община Симитли предвиждат в бъдеще да се кандидатства по проект за изграждането на по-голям и модерен музей, за да могат да се привличат туристи, които да се запознаят с традицията и особеностите на обичая в този регион.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Ученичка спаси живота на шофьор в градския транспорт”]  15-годишната Мария Стоилова успя да спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора, който внезапно припада и си гълта езика. Момичето, което в този момент е било там, се притичва на помощ и успява да помогне още преди линейката да пристигне.

“Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци – първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх, аз му отворих устата и извадих езика от гърлото му”, споделя момичето. ”Жив съм благодарение на нея” каза по-късно мъжът, който присъстваше и на организираната специална церемония, на която директорът на училището, в което Мария учи й връчи благодарствен адрес с пожелания да бъде все така смела и отговорна.

 [/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Български продукти ще се продават в големи хранителни вериги в Германия”]

Министерството на земеделието и храните организира създаването на български щандове в големи търговски вериги в Германия. Първият такъв щанд се появи в Берлин на най-голямото световно изложение за земеделие и храни ”Зелената седмица”. Именно от там е тръгнала и идеята за промотирането на български продукти, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Васил Груев и уточни, че към момента основният интерес е насочен към българското вино и млечните продукти.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”През 2016 г. в болница Токуда ще заработи първият безплатен ултразвуков скрининг за недоносени бебета”] От 30 януари 2016 г. всяка последна събота на календарния месец ще се провеждат консултации и изследвания на деца до една година, които след раждането си са преминали интензивно лечение. Ехографският скрининг е напълно безвреден и осигурява пълна информация за състоянието на децата, уверяват от болницата.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Българин е най-добрият математик в Европа”] 18-годишният Петър Гайдаров привлече вниманието на световните учени като разгада някои от най-сложните теории в областта на математиката и криптографията. Неговите успехи го подредиха в ТОП 10 на най-добрите математици в света. Петър е изключително амбициран да разгадава трудните теории и мечтае да продължи обучението си в Америка или Англия, но да се върне да работи в България.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Бум на бебета в Бургас”]

Само от началото на тази година, общият брой на бебетата, родени в бургаската многопрофилна болница е 103, а статистиката за изминалата 2015 г. посочва общо 1768 новородени.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Депутатите приеха електронното гласуване”]

След проведения на 25 октомври 2015 г. референдум ”за” или ”против” електронното гласуване, в който положително гласуваха 1 883 411 души, депутатите приеха въвеждането му, със 136 гласа ”за” и 56 ”против”.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Библиотеките в Троян вече и с електронни книги”]

13-годишната Климентина Ютерова поде инициатива за попълване на фонда на библиотеките в Троян с електронни книги. Проектът, по който младежи можеха да кандидатстват и с кратко видео да защитят своите каузи, протече под надслов ”Накажи възрастните с добър пример”. Журито в конкурса награди победители със стипендии в размер на 1000 ле. и поощри още 8 участници със сумата от по 500 лв., за добрите им каузи.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Ученици от Кърджали дариха 1000 лв. за лечение на своя учителка”]

Седмокласници от Кърджали получиха чек от 1000 лв., предоставен от известна марка натурални сокове и дариха парите, за да помогнат за лечението на тяхна преподавателка, болна от рак. Това не е първата инициатива, която децата организират. Често те се обединяват, заедно със свои съученици от други класове и посещават домове за възрастни хора и дом ”Майка и дете”.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Български математици с пореден успех за страна на олимпиада”]

Ученици от Софийската математическа гимназия се завърнаха с победа от тазгодишната олимпиада по физика, математика и информатика, провела се в Казахстан. В нея са взели участие общо 54 отбора от 17 страни. В отборното класиране, българчетата печелят първо място, заедно с още пет златни и три сребърни медала в различните категории.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”Фотографът Евгени Динев сред 10 най-добри пейзажни фотографи в света”]

”Сигурно ми е заложено генетично. Още от малък съм привързан по преходите в планините, което от своя страна прерасна в стремеж да снимам сред природата. Основната мотивация мисля, че се крие в любопитството да изследвам непознати за мен територии.”, споделя Евгени за страстта си към пейзажната фотография. Започва да снима преди десет години и прави хиляди уникални кадри, които днес му извоюваха място сред най-добрите в сета. Американският сайт  topteny.com направи класация, в която българинът зае 6-то място.

[/ft_toggle]

[ft_toggle title=”18-годишният Добрик от Хасково, приет в Кеймбридж”]

Добрик е със специални образователни потребности /СОП/ по здравословни причини и е принуден да се обучава вкъщи по индивидуална програма. От 5 – годишен той е в ТОП пет на програмистите в България. Добрик има зад гърба си десетки награди от престижни национални и международни конкурси по математика и информатика. Получава покана за интервю от университета в Кеймбридж. Преминава успешно приемния изпит и второ интервю, а по-късно разбира, че е приет със специалност компютърни науки. Добрик споделя, че мечтае да се реализира успешно както в Англия, така и в България, един ден да създаде своя собствена софтуерна компания и да бъде полезен на хората със своя труд.

[/ft_toggle]

[/ft_toggles]

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!