Това е България – България на добрите новини! (25.10 – 01.11.19г.)

За малко се завръща хубавото време и повдига настроението ни, а с него ви напомняме, че винаги има и нещо добро, което се случва някъде и заслужава радост и внимание! Нека обърнем поглед към позитивните новини от седмицата и да се мотивираме за предстоящата нова!

*Заглавна снимка: Unsplash.com

_____________________

Медали за всичките ни състезатели, които участваха на Международната олимпиада по астрономия

6 медала за България спечелиха учениците, които се включиха в Международната олимпиада по астрономия в Румъния. Състезанието се проведе между 16-ти и 26 октомври в Пятра Нямс.

Българският отбор завоюва 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала, като така всеки един от състезателите ни беше отличен. Златото спечели Маргулан Исмолдаев от ПМГ Варна, а среброто отиде при Явор Йорданов от НПМГ, София. С бронзови медали се прибраха Васил Николов от ПЧМГ София, Иван Попов, ПМГ Гоце Делчев, Виктор Герасимов, НПМГ София и Константин Кръстев – ПМГ Бурагс.

В олимпиадата българските ученици премериха знания с над 130 участници от 24 държави, като на миналогодишното състезание отново донесоха отличия за страната!

_____________________

Григор Димитров със страхотна победа над номер 5 в света Доминик Тийм, а днес и над кристиан Гарин

Първата ни ракета Григор Димитров изигра един от най-силните си мачове за годината и успя да надделее над 5-я в света Доминик Тийм на корта в зала “Барси” в Париж, а по-рано днес победи и Кристиан Гарин с 6:2, 7:5 и се класира на полуфиналите на Мастъра във френската столица. Там Григор ще очаква среща с победителя от днешния двубой между Новак Джокович и Стефанос Циципас.

_____________________

В Морската градина в Бургас бяха поставени еко-инсталации за събиране на фасове, като част от инициативата WIND2WIN

WIND2WIN с каузата за чисто Черно море осъществи една от големите си акции, като успешно осигури и монтира шест нови еко-инсталации за събиране на отпадъчни цигарени фасове. От 17-ти октомври до края на ноемви те ще бъдат в Морската градина в Бургас, като след това ще бъдат разположени на различни места в града, а лятото ще бъдат преместени на различни плажове. Кампанията, която подеха уиндсърф атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев стана много популярна през 2018 година, когато те обърнаха вниманието на хората към проблемите с опазването на околната среда и главно замърсяването на Черноморието. От началото на тази година WIND2WIN успя да събере близо 3 тона боклук от българските плажове, благодарение на множество доброволци и партньори.

Еко-инсталациите са поредният опит на организаторите да алармират за проблемите, като този път агитират гражданите да дадат и лично мнение относно различни теми, свързани и с ежедневие, и с опазването на околната среда. Акцията “Ballot Bin” на WIND2WIN се осъществява в партньорство с Община Бургас и Ротаракт клуб София – Сердика. За 16-тия си рожден ден Ротаракт Клуб Сердика организира благотворителен боулинг, средствата от който дариха за каузата “Черно море, свободно от пластмаса”. Илияна Стоилова и Йоан Колев се сдобиха и с номинация от журито на БНР в ежегодната кампания “Будител на годината” 2019, в ролята им на уиндсърф атлети създали инициативата WIND2WIN с кауза за по-чисто Черно море. Можете да ги подрепите ТУК.

_____________________

Извършиха първата белодробна трансплантация у нас

Първата белодробна трансплантация у нас вече е факт! Тя беше извършена на 26 октомври в Университетска болница “Лозенец”.

Рецепиентът е 70-годишен мъж в последна фаза на белодробна недостатъчност поради белодробна фиброза. Донорът е 40-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт. Тя ще даде възможност за живот на общо 5-ма души, като черният й дроб е трансплантиран във Военномедицинска академия, белият дроб и бъбреците в Университетска болница “Лозенец”, а сърцето е изпратено в Хърватия, поради липса на съвместим рецепиент у нас.

Първата белодробна трансплантация у нас е минала успешно, но следващите 10 дни ще бъдат ключови за пациента.

_____________________

В Добрич откриват нова социална услуга

От 11 ноември в Добрич ще започне приемането на заявления от нуждаещи се от здравни и социални услуги по проект “Подкрепа в дома”. Информацията дойде от д-р Емилия Баева – временно изпълняваща длъжността кмет на община Добрич.

Проектът има за цел да даде възможност нуждаещи се да ползват социални и здравни грижи в домашни условия, всекидневно по 2 часа в продължение на 18 месеца от началото на 2020г. Заявления могат да подават хора, претърпели операции, които имат нужда от грижа, хора с хронични заболявания и др.

По проекта ще бъдат назначени 4 медицински сестри, 1 рехабилитатор, 1 психолог, 20 санитари и 1 социален работник.

Стойността на проекта е в размер на 390 045 лв, като 85% от средствата са осигурени от Европейския социален фонд, а 15% са национално финансиране.

_____________________

Организираха благотворителен концерт в помощ на младо момиче от Свищов

На 30 октомври, преподаватели и ученици от Школата по изкуства при Първо българско читалище организираха благотворителен концерт в помощ на младата Станимира Ницова, която се бори с тежко онкологично заболяване. На 30 октомври в Художествената галерия “Николай Павлович” гостите на благотворителния концерт чуха произведения на Хенри Манчини, Лудвиг ван Бетховен, Юрума и Фредерик Шопен, изпълнени от Бисера Друмева – пиано, Боряна Петкова – пиано, Ангел Колев – китара и техните възпитаници – Александра Александрова, Михаил Флавианов, Александър Киров и Борислава Божилова.

На събитието присъстваха жители на града и представители на културните институции, които дариха различни суми в помощ на Станимира.

_____________________

Три златни медала за България от Европейското първенство по вдигане на тежести до 23 г.

Най-успешният български щангист у нас Божидар Андреев е новият европейски шампион в категория до 81 кг. На Европейското до 23 г.

Състезанието се проведе в Румъния, където Андреев успя да завоюва три златни медала – в двубоя, изтласкването и изхвърлянето.

22-годишният ни състезател постигна резултат в двубоя общо 361 кг. След себе си, на второ място, той остави състезателя от Италия Антонио Пицолато с 354 кг.

_____________________

Пристанището в Царево ще бъде разширено и модернизирано

Пристанището в Царево ще бъде реконструирано с цел увеличаване и на капацитета за допускане на големи кораби. Очаква се той да се увеличи с 60% и да могат да бъдат обслужвани не само рибарски кораби, но и такива с дължина до 24 метра. Проектът за разширяване включва и модернизирането на пристанището, както и да се създадат условия риболовните кораби да бъдат изтегляни на брега за извършването на дребни ремонти.

_____________________

Монтират 127 устройства по електропроводите в района на Белене, за да защитят птиците

ЧЕЗ Разпределение монтира 127 маркиращи устройства по електропроводите в Община Белене, които имат за цел да правят проводниците видими и така да се минимизира възможност за сблъсък на птиците с тях. 63 стълба ще бъдат обезопасени с различни птицезащитни механизми.

По проектът “Живот за птиците” вече са обезопасени изцяло 13 стълба с 39 изолационни комплекта. Извършват се и проучвания, за да се установят рискови райони за птиците и как да се създадат условия за опазването на видовете. Като част от планираните дейности се предвижда и повдигането на 46 щъркелови гнезда, които да бъдат защитени със специално платформи. Целта е да се предпази животът им и да се предотвратят пожари по мрежата.

Бюджетът по проекта е 2.65 млн. евро, като ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро, както и човешки ресурс, а Европейската комисия осигурява 1.85 млн. евро по програмата Life на ЕС.

_____________________

Безплатно приложение ще помага на деца и възрастни с аутизъм

Безплатното приложение за по-добра комукация с околните е създадено в помощ на деца и възрастни с аутизъм, хора с увреден слух, говор или езиков дефицит.

Те ще могат да ползват приложението през телефон или таблет, като с това ще бъде улеснено тяхното общуване с околните. Софтуерът се създава чрез международния проект TESI по програма “Еразъм+”, между университети и училища от Испания, Румъния, Полша, Гърция, Хърватия и България, които и пловдивското Специално училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Стоян Белинов”. То ще работи чрез картинки и думи, които ще позволяват да се създават лесно цели изречения.

Приложението е напълно безплатно и може да бъде свалено от сайта на проекта – TESI.

Сподели с приятели!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
0Pin on Pinterest
Pinterest
0

Вашият коментар

*

Уеб сайтът използва бисквитки за целите на обработка на анонимни статистически данни. Повече информация ОК / Разбрах!